22/5/10

Κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Έφεδρου Λοχία Βάσου Μενελάου

.. Η ταυτοποίηση των λειψάνων που ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο βόρεια του γηπέδου «Πράξανδρος» της κατεχόμενης Κερύνειας το 2007, αποτελεί τον επίλογο μιας τραγικής ιστορίας..

Επικήδειος του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Έφεδρου Λοχία Βάσου Μενελάου

Τιμημένε μας ήρωα Βάσο,

Μαζευτήκαμε σήμερα, κλήρος, πολιτεία και λαός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, εδώ στη γενέτειρα σου, στον Άγιο Δομέτιο, για να σου απευθύνουμε, έστω και αργοπορημένα, το ύστατο χαίρε. Στεκόμαστε με δέος δίπλα στα ιερά σου λείψανα και σε λίγο θα σε συνοδεύσουμε με τιμές και στεφάνια δόξας στην τελευταία σου κατοικία. Όπως αξίζει σε κάθε ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της πολύπαθης πατρίδας μας.

Μετά από 36 σχεδόν χρόνια υπέρτατης αγωνίας και επώδυνης άγνοιας, συμμετέχουμε με συγκλονισμό και κατάνυξη στην επικήδειο ακολουθία ενός ακόμα πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Η ταυτοποίηση των λειψάνων που ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο βόρεια του γηπέδου «Πράξανδρος» της κατεχόμενης Κερύνειας το 2007, αποτελεί τον επίλογο μιας τραγικής ιστορίας η οποία έδωσε ανείπωτο πόνο στην οικογένεια και στους φίλους του Βάσου.

Ας ανατρέξουμε στα γεγονότα της ζωής του, που καταξιώθηκε στις συνειδήσεις όλων μας, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1941 στον Άγιο Δομέτιο και ήταν το έκτο παιδί του Μενέλαου Ρωμανού και της Αγγέλας Πογιατζή. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Στα εφηβικά του χρόνια, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ΄55-΄59 κατά των Άγγλων αποικιοκρατών, υπήρξε μέλος της Αλκίμου Νεολαίας της ΕΟΚΑ (Α.Ν.Ε.). Τον Βάσο διέκρινε η πραότητα, η ευγένεια, η καλοσύνη και το λεπτό χιούμορ. Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή. Τον Δεκέμβρη του 1963, την περίοδο της τουρκοανταρσίας, εγκατέλειψε τα φοιτητικά έδρανα και ήλθε στην Κύπρο όπου έλαβε μέρος στις μάχες στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού για την υπεράσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το Νοέμβριο του ΄73, εργάστηκε ως ασκούμενος δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο του Ευστάθιου Ευσταθίου ενώ διέμενε, καθώς ήταν άγαμος, μαζί με την οικογένεια του στον Άγιο Δομέτιο.

Λίγους μήνες όμως μετά – το ζοφερό καλοκαίρι του ΄74 - το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής έπληξε κατάκαρδα την Κύπρο και έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή.

Στις 20 του Ιούλη του ΄74, ημέρα που άρχισε η βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο Βάσος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση για γενική επιστράτευση. Παρουσιάστηκε στις 5.30 η ώρα το πρωί και κατατάγηκε έφεδρος στο 306 Τάγμα Επιστράτευσης στο Νέο Χωριό Κυθρέας. Παρέμεινε μαζί με τους συμπολεμιστές του στην έδρα του Τάγματος μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, οπόταν ελήφθη διαταγή για να μεταβούν στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Ο Βάσος και οι υπόλοιποι άνδρες του Τάγματος κατέφθασαν στον προορισμό τους ξημερώματα της 21ης του Ιούλη και έλαβαν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων εισβολέων.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, στις 22 Ιουλίου του 1974, οι Τούρκοι εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση με ισχυρές αποβατικές δυνάμεις εναντίον των αμυντικών θέσεων της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες. Εξαιτίας της συντριπτικής υπεροπλίας των εχθρικών δυνάμεων λήφθηκε διαταγή για οπισθοχώρηση και ανασυγκρότηση του Τάγματος στην περιοχή του σταδίου «Πράξανδρος» Κερύνειας. Κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης κατέφθασε στην περιοχή μεγάλος αριθμός τουρκικών αρμάτων μάχης τα οποία εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς. Η οπισθοχώρηση δεν έγινε με τρόπο οργανωμένο, γεγονός που ήταν αδύνατο μέσα σε εκείνες τις δραματικές συνθήκες, αλλά κατά βούληση και προς διάφορες κατευθύνσεις.

Από τότε τα ίχνη του χάθηκαν και η τύχη του τριαντατριάχρονου τότε Έφεδρου Λοχία Βάσου Μενελάου μέχρι πρόσφατα αγνοείτο.

Η βάναυση και άνανδρη δολοφονία του αποκαλύφθηκε, φανερώνοντας ακόμα μια δραματική ιστορία αλλά και μια μαρτυρική θυσία που καταξιώνει τον Βάσο Μενελάου, το άξιο τέκνο του ημικατεχόμενου Αγίου Δομετίου, στις συνειδήσεις όλων μας. Δυστυχώς, όμως, η τύχη πολλών άλλων συμπατριωτών μας, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν μέσα στη βαρβαρότητα και τη λαίλαπα του πολέμου, μέχρι και σήμερα αγνοείται. Και έτσι το δράμα της αγωνίας των δικών τους ανθρώπων συνεχίζεται.

Όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα μας θυμίζουν το χρέος και την ευθύνη μας απέναντι σε εκείνους που μαρτύρησαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας της πατρίδας μας, αλλά και απέναντι στις νεότερες γενιές. Έχοντας κατά νουν το χρέος προς τους ήρωες μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Και τη θυσία του Βάσου Μενελάου θα δικαιώσουμε μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πολύπαθης πατρίδας μας.

Ευελπιστούμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας για την επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Εμείς θα συνεχίσουμε με συνέπεια τις ειλικρινείς προσπάθειες μας στη βάση των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 για μια ειρηνική λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε ελπίζοντας ότι ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Έρογλου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και όχι για τη δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Κύπρο, όπως, δυστυχώς, διάφορες δηλώσεις του κ. Έρογλου και της τουρκικής πλευράς υπογραμμίζουν.

Σταθερός και συνεπής συμπαραστάτης στον αγώνα μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας, τα πολιτικά κόμματα και ο ελληνικός λαός. Την ίδια στιγμή προσδοκούμε ότι στο εσωτερικό μέτωπο θα πρυτανεύσει η ενότητα, η σύμπνοια και η ομοψυχία, γεγονός που επιβάλλεται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η Κύπρος.

Σεβαστή οικογένεια του ήρωα της ελευθερίας Βάσου Μενελάου,

Θέλω σε αυτό το σημείο να απευθυνθώ σε εσάς και να σας προτρέψω, μέσα στον πόνο και τον θρήνο που βιώνετε, να κρατήσετε στην καρδιά σας περισσή υπερηφάνεια. Γιατί ο δικός σας άνθρωπος με την ηρωική του θυσία μας έδωσε μαθήματα φιλοπατρίας και υψηλού αγωνιστικού φρονήματος που ο λαός μας τα έχει την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε πραγματικά μεγάλη ανάγκη.

Ο τάφος του Βάσου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα αποτελεί από τώρα και στο εξής ιερό προσκύνημα όπου θα εναποθέτουμε τα λουλούδια της ευγνωμοσύνης και της αγάπης μας.

Περήφανος θα αισθανόταν σήμερα και ο πατέρας του, Μενέλαος, ο οποίος απεβίωσε όταν ο Βάσος ήταν μόλις εννέα μηνών, αλλά και ο αδελφός του ο Νίκος. Περήφανοι θα αισθάνονταν σίγουρα και η μητέρα του Αγγέλα, αλλά και ο αδελφός του Γιώργος, που έφυγαν από τη ζωή κουβαλώντας τον σταυρό της άγνοιας για την τύχη του αγαπημένου τους.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Βάσου Μενελάου. Και η ηρωική του θυσία, φωτεινός φάρος που θα φωτίζει τα βήματα μας στον δύσβατο και ανηφορικό δρόμο που οδηγεί προς τη δικαίωση των αγώνων μας για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας. Ο σεβασμός και η αγάπη μας θα τον συνοδεύουν για πάντα.

1 σχόλιο:

  1. ADIKA PHGE KAI AYTO TO PALLHKARI AFOY DEN DIKAZOYN TOYS PRODOTES POY PROKALESAN THN KATASTROFH. ANTI MNHMOSYNOY LOIPON`ANOIGMA TOY FAKELLOY THS KYPROY` TO XRVSTAME SE AYTA TA PAIDIA.APO THN 8ESSALONIKH (KOPENXAGH) A.L

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.