12/5/10

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ:Τα λάθη των κυβερνήσεών μας διευκόλυναν την Ευρωκατοχύρωση των βλέψεων της Τουρκίας

..Η στρατηγική της Τουρκίας, όχι απλά η τακτική της, είναι όχι να λύσει τα θέματα με την Ελλάδα αλλά να πετύχει την Ευρωκατοχύρωση τους, δηλαδή να γίνουν ανοικτές οι μονομερείς Τουρκικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας ή της Κύπρου στην άλλη περίπτωση, από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και στον τομέα αυτό πρέπει να πούμε ότι οι τελευταίες Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει σοβαρά λάθη που έχουν διευκολύνει την Τουρκία να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή, της Ευρωκατοχύρωσης των βλέψεων της...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗ
O Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Aθήνα και σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής. Από το 1981 παρακολουθεί συστηματικά τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις εξελίξεις στη Mέση Aνατολή και στα Bαλκάνια. Γνωρίζει δώδεκα ξένες γλώσσες. Χθες σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο προσκεκλημένος του συλλόγου φίλων του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης μίλησε για την οικονομική κρίση και τα εθνικά μας θέματα.

Ανοίγουν εθνικά θέματα μας που από ότι φαίνεται είναι αλληλένδετα με την οικονομική κατάσταση.
-Αναμφισβήτητα είναι αλληλένδετα και υπάρχει και θεμελιώδες αξίωμα, ότι είναι αδύνατον μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε διάσταση με τον λαό της να μπορέσει να χειριστεί αποτελεσματικά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας αυτή την στιγμή, αν σκεφτούμε το γεγονός ότι η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ έχει σημάνει τον διεθνή διασυρμό της σε ότι αφορά την εθνική μας κυριαρχία, αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε καν ισχυρές διεθνής συμμαχίες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ανοιχτές τουλάχιστον λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν.Υπό αυτό το πρίσμα η άποψη μου είναι ότι όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση δεν πρέπει η κυβέρνηση να επιχειρήσεις να οδηγηθεί σε διευθετήσεις στα μεγάλα θέματα όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, ακόμα και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Γνωρίζουμε όλοι όμως ότι 13 και 14 Μαΐου ένα γκρουπ επιχειρηματιών με συγκεκριμένες προτάσεις, 10 υπουργοί από την πλευρά της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έρχονται εδώ προφανώς όχι για διακοπές, αλλά για να περάσουν κάποιες συμφωνίες και δεν γνωρίζουμε και ποια είναι η ατζέντα των θεμάτων.
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η επίσκεψη είχε καθοριστεί πριν επιδεινωθεί τόσο δραματικά η κατάσταση στην χώρα μας. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο Ερντογάν θα κάνει αυτό που θα έκανε ο οποιοσδήποτε ηγέτης χώρας στην θέση του, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την αδύναμη θέση της Ελλάδας για να μπορέσει να προωθήσει λύσεις σύμφωνες με τα Τουρκικά εθνικά συμφέροντα και τις Τουρκικές βλέψεις. Το ζήτημα είναι αν η Ελληνική πλευρά από την δική της μεριά έχει συναίσθηση της αδυναμίας της θέσης της και επομένως περιοριστεί σε μια διαχείριση της επίσκεψης χωρίς να επιδιώξει να φέρει αποτελέσματα ή αν θα υπάρξει δελεασμός για τον κ. Παπανδρέου να επιχειρήσει να αντισταθμίσει την δυσμενέστατη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση του για τα οικονομικά θέματα με κάποιες εντυπωσιοθηρικές κινήσεις στα θέματα προσέγγισης με την Τουρκία. Αυτό θα ήταν κατά την γνώμη μου ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε αυτή την φάση, το τι θα γίνει βεβαίως θα το δούμε και επειδή ισχύει το Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και ο λαός μας θα το δούμε.

Και όλα αυτά τα ρομαντικά που δεν συμφωνούμε με την άποψη του κ. Κοντμπετίτ εκεί που λέει ότι καλό είναι να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία, να μην δίνουν λεφτά για εξοπλισμούς, να μην γίνεται αφαίμαξη σε αυτές τις χώρες και η κίνηση του κ. Ερντογάν με την επίσκεψη στην περιοχή μας θα είναι κάτι σημαντικό.
-Σημαντικό δυστυχώς υπό τις συνθήκες αυτές που το συζητάμε, επικίνδυνο. Η στρατηγική της Τουρκίας, όχι απλά η τακτική της, είναι όχι να λύσει τα θέματα με την Ελλάδα αλλά να πετύχει την Ευρωκατοχύρωση τους, δηλαδή να γίνουν ανοικτές οι μονομερείς Τουρκικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας ή της Κύπρου στην άλλη περίπτωση, από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και στον τομέα αυτό πρέπει να πούμε ότι οι τελευταίες Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει σοβαρά λάθη που έχουν διευκολύνει την Τουρκία να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή, της Ευρωκατοχύρωσης των βλέψεων της. Εγώ εύχομαι αυτή η επίσκεψη να μην είναι ένα ακόμη βήμα παραπάνω προς την κατεύθυνση που συζητάμε.

Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στην περιοχή μας, μας προετοιμάζουν για κάτι;
-Δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι η υπόθεση του Κοσσόβου έχει ανοίξει τον δρόμο για πολύ αρνητικές εξελίξεις σε αυτό τον τομέα. Το ζήτημα με το Κόσσοβο πέρα από την συμπάθεια που μπορεί να έχει κάποιος για τους Αλβανούς, πέρα από τις εντυπώσεις που μπορεί να έχει κάποιος για τους Αλβανούς, το καθοριστικό στοιχείο ήταν ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο την χρήση στρατιωτικής βίας από ξένες δυνάμεις να αποσπάσουν …μιας χώρας, να το καταστήσουν στην αρχή πρώτη φορά διεθνές υπό τον έλεγχο δυνάμεων στρατιωτικών και εν συνεχεία στην νομική αναγνώριση του από την κοινότητα των εθνικών κρατών και της ανακήρυξης της μονομερούς ανεξαρτησίας. Αυτό το πράγμα αποτελεί δυναμίτη. Το πρόβλημα μας είναι αυτό, ότι η νομιμοποίηση, η χρησιμοποίηση μειονοτήτων, οδηγηθήκαν ότι μια μειονότητα η οποία προκάλεσε ένοπλες ταραχές τελικά κατόρθωσε να γίνει ανεξάρτητο κράτος στην πορεία με την επανένωση με την Αλβανία. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι μειονότητες στα Βαλκάνια έχουν ένα παράδειγμα το οποίο τους βολεύει και το χρησιμοποιούν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ γειτονικών λαών. Επί παραδείγματι γιατί αυτό να μην το αξιοποιήσει η Τουρκία ώστε να υπερασπιστεί τους Τούρκους της Βουλγαρίας κάποια στιγμή ώστε η μουσουλμανική μειονότητα να αναγνωριστεί ως Τουρκική. Μήπως έτσι δεν συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις, πλην της τελευταίας, στα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση πολύ διαφορετική από αυτή που θα θέλαμε, πολύ διαφορετική από εκείνη που θα ήταν εποικοδομητική για την σχέση των κρατών, αντιλαμβανόμαστε πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι καταστάσεις και βέβαια οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα λόγο να μην αξιοποιήσουν αυτό που οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι έκαναν…

Η Τουρκία επενδύει και στα λάθη που κάναμε εμείς στα Βαλκάνια.

-Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα και δικά μας λάθη, όμως η περίπτωση του Κοσσόβου δεν συνιστά λάθος της δικής μας εξωτερικής πολιτικής, με κορυφαία πολιτική επιλογή των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Δεν μπορούσε καμία κυβέρνηση να κάνει κάτι πάρα πολύ διαφορετικό από αυτό που έγινε στην περίπτωση που συζητάμε. Αντιθέτως σε ζητήματα που αφορούν την χώρα μας ή την Κύπρο, μπορώ να πω πραγματικά ότι έχουμε διαπράξει σοβαρότατα λάθη ως κράτος, δεν έπρεπε ποτέ να έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. από την στιγμή που δεν είχε πρώτα από όλα η Άγκυρα αναγνωρίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έπρεπε να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις αυτές από την στιγμή που έχει διακόψει, που δεν έχει ανταποκριθεί η Άγκυρα τρείς φορές σε τελεσίγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό.

Αυτά είναι σοβαρότατα λάθη, σκεφτείτε ότι η Τουρκία θέλει να μπει σε ένα κλαμπ, σε έναν οργανισμό όπου η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη του με δικαίωμα ΒΕΤΟ και η Τουρκία μπαίνει λέγοντας ότι εγώ δεν αναγνωρίζω την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι εγκληματικό λάθος το ότι επιτρέψαμε να αρχίσει η διαδικασία αυτή. Το επέτρεψε η κυβέρνηση Σημίτη, το ανέχτηκε εν συνεχεία η κυβέρνηση Καραμανλή και τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου αποδέχτηκε και δεν συζήτησε καν το ζήτημα ότι εξέπνευσε και το τρίτο τελεσίγραφο της Ε.Ε. για το περιβόητο πρωτόκολλο της Άγκυρας και τώρα πια δεν έγινε καν και συζήτηση. Μετά από όλα αυτά δεν μπορεί να μας φταίνε οι Ευρωπαίοι στο Κυπριακό, ούτε μπορούμε να περιμένουμε από τους Γάλλους και τους Γερμανούς να είναι Κυπριότεροι των Κυπρίων, να το πω με μια έκφραση.

Είστε αισιόδοξος ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση;
-Υπάρχει διέξοδο από την κρίση, υπάρχει διέξοδος και για τα εθνικά θέματα και αποκατάστασης της ενότητας κυβέρνησης και λαού, αυτή η λύση είναι μια και μοναδική, να πάρει αμέσως πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα που αφορούν τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί ενότητα κυβέρνησης και λαού, μόνο έτσι μπορεί να συσπειρωθεί ο Ελληνικός λαός πίσω από στόχους που έχει βάλει η ίδια η κυβέρνηση και με τους οποίους συμφωνεί, όπως είναι η περιστολή του εντελώς σπάταλου, υπερχρεωμένου χάριν πολιτικών ρουσφετιών δημόσιου τομέα, όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, σε αυτά συμφωνούμε όλοι, η σπατάλη που γίνεται στα νοσοκομεία, τα αίσχη με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Η σκέψη είναι πραγματικά πολύ απλή και αυτό πρέπει να το βάλλουμε όλοι μας μπροστά σαν όραμα, η κυβέρνηση κόβει, παίρνει πίσω τα μέτρα που λεηλατούν το εισόδημα των συνταξιούχων και των μισθωτών και ο λαός συσπειρώνεται πίσω της σε όλα τα μέτρα εξυγίανσης του Ελληνικού δημοσίου και διόρθωσης των λαθών της χώρας μας, αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μας επιτρέπει και στα οικονομικά, και στα εθνικά θέματα και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, να μπορέσουμε να έχουμε θετική διέξοδο και όχι μοιρολατρία και παράπονα και κλάματα. Διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

9 σχόλια:

  1. Πολύ ορθά αναφέρεται στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ο συνάδελφος Διπλ. Μηχανικός κ. Δελαστίκ.

    Η τρομερή οικονομική κρίση από την οποία μαστίζεται η χώρα μας πολύ λίγο έχει να κάνει με τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, από τα οποία άλλως τε δεν προήλθε,αλλά πολύ περισσότερο με την πρωτοφανή διαφθορά του πολιτικού συστήματος της Ελλάδος και την κακοδιαχείριση των οικονομικών πόρων της χώρας μας εκ μέρους του.

    Όταν ο "λαοπρόβλητος και λαοπλάνος" Ανδρέας Παπανδρέου δανειζόταν τα δισεκατομμύρια και τα σκόρπαγε απλόχερα, χωρίς να τα επενδύσει σε αναπτυξιακά προγράμματα για να αυξηθεί ο πλούτος της χώρας και να μπορεί αργότερα να τα ξεπληρώσει, ... δεν εγνώριζε τι έκανε ;;;

    Τότε, το 1981, άρχισε η κακοδαιμονία που μαστίζει σήμερα την Χώρα μας.

    Ούτε πολεμική βιομηχανία δημιούργησαν ούτε προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η υπόλοιπη βιομηχανία. Απεναντίας, έκλεισαν όλα τα εργοστάσια που υπήρχαν ή ματανάστευσαν σε άλλες χώρες.

    Εάν είναι ορθή ιστορικά η αναφορά του Sir Basil Liddel Hart, στο βιβλίο ιστορίας του Β΄ Π.Π., για τα αίτια που προκάλεσαν την παγκόσμια σύγκρουση, τοτε πρέπει να περιμένουμε νομοτελειακά, μετά από τόσες συνεχείς υποχωρήσεις προς την Τουρκία τη επινεύση των ΗΠΑ, ότι σε ανύποπτο χρονικό διάστημα θα επέλθη Ελληνοτουρκικός πόλεμος!

    Δηλαδή, ο Basil Liddel Hart θεωρεί νομοτελειακά, ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις και ο ενδοτισμός των Αγγλογάλλων προς τον Χίτλερ, έφεραν την Ευρώπη σε ένοπλη αντιπαράθεση.

    Αν αυτό ισχύει και για τα δικά μας, τότε σίγουρα οδεύομεν προς πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία, ή τουλάχιστον σε ένα ... "θερμό επεισόδιο", κατά το οποίο θα ηττηθούμε πριν καν αυτό εξελιχθή και θα ξαναενδώσει η Πατρίς μας η Ελλάς, λόγω της σημερινής ψοφοδεούς στάσεώς που τηρούν οι πολιτικάντες ταγοί μας, με την δήθεν δικαιολογία ότι "το θέλουν οι Αμερικανοί", αλλά κυρίως για να απολαμβάνουν αυτοί ήρεμα την νομή της εξουσίας !!!

    Όσον αφορά τις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας, τότε και τώρα, άντε να πείσεις τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πως όντως υπάρχει τουρκική επιβουλή, όταν μάλιστα οι "δικοί μας" τους εναγκαλίζονται και προτείνουν μειώσεις εξοπλισμών και σύμφωνα φιλίας (λες και δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα άλλα σύμφωνα φιλίας τα οποία η Τουρκία τα έγραψε στα παλιά της πασούμια!).

    Με τέτοιους ανόητους χειρισμούς τόσο σοβαρών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κουνούν τους ώμους τους αδιάφορα και μας συνιστούν "να τα βρούμε" με τους Τούρκους !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Δεν φθάνει η υπόθεση των Σκοπίων, δηλαδή η επίθεση του Γιόσιπ Μπρόζ και του Στάλιν, με την ονομασία της Μπανοβίνα Βαρντάσκα σε "Μακεδονία"(sic!) που οι τότε "ταγοί μας" υπεχώρησαν στις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, ότι αυτοί δήθεν θα "καθαρίσουν" και οι οποίοι σήμερα μας αντιμάχονται λυσσαλέα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο γελοιο χαρτη της φωτογραφιας βλεπουμε οτι οι Τουρκοι θεωρουν μουσουλμανικη την Ινδια, η οποια με 1 δις πληθυσμο εχει γυρω στα 100 εκατομμυρια μουσουλμανους. Επισης η Μογγολια κατοικειται απο Βουδιστες του θιβετανικου δρομου κι οχι μουσουλμανους. Και να μην πω για το Καζακσταν οπου το μισο ειναι ορθοδοξο. Καμια αλλη περιοχη του κοσμου δεν θελουν να βαλουν στον χαρτη? Εγω μετα χαρας θα κολλαγα στο χαρτη το τριτοκοσμικο, μιαρο και μουσουλμανικο κεντρο της Αθηνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και η Τουρκία, που έχει την ανάγκη μας για να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κλιμακώνει συνέχεια τις προκλήσεις της και την έμπρακτη αμφισβήτηση των συνόρων σε έδαφος - γη - αέρα. Δηλαδή τι περιμένουν ακόμα; Πρέπει επιτέλους κάποτε να αλλάξουμε αυτή τη φοβική πολιτική πριν να είναι πολύ αργά (τώρα είναι απλώς αργά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραια ολα αυτα που μας λετε Κε Δελαστικ, μονο που το επομενο βημα των Τουρκων δε θα ειναι εναντια στη Βουλγαρια για την προστασια της "Τουρκικης" μειονοτητας.
    Θα εχουν πολυ ευκολοτερο εργο απεναντι στην ξεπουλημενη κυβερνηση του Τζεφρυ, της Διαμαντοπουλου και της Δραγωνα, για να υπερασπιστουν τα δικαιωματα της "Τουρκικης", συμφωνα με τη γνωμη των ως ανω προαναφερθεντων, μειονοτητας στη Δυτικη Θρακη και την εν καιρω προσαρτηση της στην αγκαλια της Νεας Οθωμανικης Αυτοκρατοριας στα προτυπα του Κοσοβου.
    Αληθεια αυτος ο χαρτης που μας δειχνετε τι ακριβως αναπαριστα? Γιατι βλεπω εδαφη της Ρωσιας, της Κινας και του Ισραηλ μεσα και δεν νομιζω οτι ο Ερντογαν εχει ουτε καν σα σκεψη να τα βαλει μαζι τους.
    Και δεν αναφερομαι σε λεκτικους ψευτοπαλληκαρισμους σαν κι αυτον εναντια στον πρωθυπουργο του Ισραηλ, αλλα για πραγματικη διεκδικηση εδαφων. Δεν εχω τον Ερντογαν και τον Νταβουτογλου τοσο βλακες να αναμετρηθουν με τετοιες δυναμεις γιατι και υπερπολλαπλασια στρατιωτικη ισχυ της Ελλαδας εχουν και πολιτικους που δε σηκωνουν μυγα στο σπαθι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή αν η κυβέρνηση "χρηματίσει" τον λαό θα υπάρξει εθνική ενότητα; Αν η γενιά των 700 ευρώ δεν πιάσει ακόμα περισσότερο πάτο αλλά μείνει στα ψίχουλα που έχει κερδίσει θα έχουμε εθνική ενότητα και ομοψυχία;
    Παράξενο γιατί προσωπικά θα ένιωθα πολύ περισσότερο υπέρ της κυβέρνησης όχι αν μου έδινε το τάδε ή δείνα επίδομα αλλά αν έχωνε στη φυλακή 5, 10 διεφθαρμένους (πολιτικούς, γιατρούς, δικηγόρους κλπ κλπ).
    Θα ένιωθα πολύ περισσότερο "έλληνας" αν ήξερα ότι πάρθηκαν μέτρα που κάνουν την Ελλάδα λιγότερο "Ζιμπάμπουε" απο ότι ήταν τα τελευταία 40 χρόνια. Άν υπήρχε δικαιοσύνη (και Δικαιοσύνη), αν υπήρχε διαφάνεια, αξιοκρατία, σωστή παιδεία και περίθαλψη, αν τηρούνταν οι νόμοι απο όλους, αν οι βουλευτές δεν ψήφιζαν νόμους για την πάρτη τους, αν έβλεπα τους φόρους να πιάνουν τόπο αντί να τσεπόνονται, αν , αν, αν....Αν η Ελλάδα έπαυε να είναι το μπου@@έλο των τελευταίων δεκαετιών.
    Ας γινόντουσαν αυτά και χαλάλι οι μειώσεις των μισθών και ας μην έχω λεφτά ούτε για καφέ αυτή τη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Βλέπω ότι και σήμερα πρέπεινα σας δώσω τις ίδιες συμβουλές και να σας πω ανάλογα πράγματα..... Γιατί είναι ενδεχόμενο τα γεγονότα να πάρουνμια τροπή εξίσου απρόβλεπτη, όσο είναι και η διάθεση του ανθρώπου. Αυτός είναι άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο, όταν μας συμβεί κάτι το απρόβλεπτο, συνηθίζουμε να κατηγορούμε την τύχη....Κανείς από σας μην νομίσει ότι θα πολεμήσει για ασήμαντη αφορμή... Ούτε πρέπει να έχετε την ενδόμυχη σκέψη ότι αρχίζετε τον πόλεμο για ασήμαντη αιτία. Το ασήμαντο αυτό είναι δοκιμασία του φρονήματός σας και της αποφασιστικότητάς σας γενικά. Αν υποχωρήσετε θα προβάλουν, αμέσως, άλλη μεγαλύτερη απαίτηση, γιατί θα νομίζουν ότι και τώρα ενδώσατε από φόβο. Αλλ' αν δείξετε σταθερότητα, θα τους δώσετε να καταλάβουν ότι πρέπει να μας φέρωνται σαν ίσοι προς ίσους......Δεν πρέπει να θρηνούμε τα σπίτια μας και τα κτήματά μας, αλλά τους ανθρώπους μας. Δεν είναι τ' άψυχα που κάνουν τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν τ' άψυχα...... Περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια του εχθρού.......Ας έχουμε συνείδηση του ότι, για τις πολιτίες, όπως και για τους ιδιώτες, η μεγαλύτερη δόξα αποκτάται με την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου κινδύνου. Οι πατέρες μας αντιστάθηκαν στους Μήδους χωρίς καν να έχουν τη μεγάλη δύναμη που διαθέτουμε εμείς σήμερα. Εγκαταλείποντας τα λίγα που είχαν και με περισσότερη θέληση παρά τύχη, με περισσότερη τόλμη παρά δύναμη, όχι μόνο έδιωξαν τους βαρβαρους, αλλά δημιούργησαν τη δύναμη που έχουμε σήμερα. Ας μην φανούμε κατώτεροί τους. Ας πολεμήσουμε τους εχθρούς μας με όλη τη δύναμη κι ας προσπαθήσουμε να μην αφήσωμε στους απογόνους μας μικρότερη κληρονομία από κείνη που λάβαμε.''
    Θουκιδίδου Ιστορίαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Θουκυδιδης ειναι ο μεγας διδασκαλος της Ιστοριας ανα των αιωνων. Παντοτε τα γραπτα του θα ειναι σημειο αναφορας για να διδασκομαστε ολοι μας.
    Και φυσικα ο αλλος Μεγας Διδασκαλος (της Πολιτικης αυτη τη φορα) ειναι ο Αριστοτελης. Οποιος διαβασει Αριστοτελη και Θουκυδιδη κατανοει τις πραγματικες αιτιες πολεμου και τη σταση που πρεπει να κραταει μια χωρα που απειλειται, αλλα και τι σημαινει ενεργος πολιτης και πραγματικος πολιτικος.
    Τα γραπτα και των δυο ειναι θεμελιωδη και πρεπει να διαβαστουν απο ολους εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ετσι de la Stique ετσι, ποιος ειπε οτι οι φραγκοι παντα γραφουν εναντιων των ελληνων. Παντως εμενα στο πολυτεχνειο δεν μου εμαθαν ξενες γλωσσες.. ετσι ξερω μονο τεσσερις αλλα αρκετες για να ξεφυλιζω σαν τον de la Stique τον ευρωπαϊκο τυπο..ετσι μου'ρχεται να γινω δημοσιογραφος να κονομησω και εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λέτε να έχει ποτέ του διαβάσει Θουκιδίδη ή Αριστοτέλη ο Γιωργάκης;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.