11/5/10

Στις πλάτες της Finansbank θα διασωθεί η Εθνική Τράπεζα

«Η Ελλάδα σε παρακμή, η Τουρκία σε ανάπτυξη» σύμφωνα με τη Hurriyet

Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα, βασίζεται στην Τουρκία για να μπορέσει να επιβιώσει και να βγει αλώβητη, όσο το δυνατόν, από την κρίση που πλήττει την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει να ανοίξει 75 υποκαταστήματα στην Τουρκία φέτος, από την Άγκυρα έως τη Σμύρνη, προκειμένου να επωφεληθεί της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που αναμένεται φέτος να αγγίξει το 5,2 %.

Τα κέρδη της Εθνικής πέρυσι ήταν μεγαλύτερα στην Τουρκία, με την Finansbank στην Κωνσταντινούπολη, από ότι στην Ελλάδα. Tα κέρδη της Εθνικής στην Τουρκία υπολογίζονται στα 425 εκατομμύρια ευρώ το 2009, ενώ στην Ελλάδα ανήλθαν στα 398 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανάπτυξη της Τουρκίας, ενός έθνους των 72 εκατομμυρίων, έρχεται σε αντιπαράθεση με την παρακμή της Ελλάδας.

Η τουρκική οικονομία αναμένεται να έχει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης των "27", οι οποίες εξ αιτίας των αντιρρήσεων της Ελλάδας δεν έκαναν δεκτή την Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

"Είναι καθαρή ειρωνεία, καθώς η Τουρκία, μέχρι σήμερα, ήταν η χώρα με το πιο προβληματικό τραπεζικό σύστημα", επεσήμανε ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Bilkent, στην Άγκυρα. Η Finansbank αποτέλεσε μια πολύ επιτυχημένη επένδυση. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η πιο στέρεα βάση της Εθνικής Τράπεζας".

"Οι δραστηριότητες μας στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν εξισορροπητικά", δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα. "Η χορήγηση δανείων θα ξεπεράσει το 20% στην Τουρκία φέτος και αναμένεται η Εθνική Τράπεζα να επεκταθεί ακόμη περισσότερο", πρόσθεσε.

Η Τουρκία πήρε το μάθημα της, ύστερα από την τραπεζική κρίση στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Μείωσε τον πληθωρισμό, ο οποίος ήταν στο 10,2% το 2009, έναντι του 30% το 2002, και το δημοσιονομικό χρέος και "άνοιξε" τη βιομηχανία στο διεθνή ανταγωνισμό.

Η Τουρκία καταλαμβάνει την 61η θέση, ανάμεσα σε 133 χώρες, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ η Ελλάδα την 71η θέση. Σύμφωνα, δε, με την ετήσια έκθεση της Transparency International για τη διαφάνεια σε παγκόσμιο επίπεδο, η Τουρκία κατέχει την 60η θέση, σε αντίθεση με την Ελλάδα που βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά, συνοδευόμενη από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. ..."έθνους"...
    Από πότε οι Τούρκοι είναι έθνος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημερινή ευημερία, αυριανό κλάμα. Η άνοδος είναι δύσκολη και χρονοβόρα, η πτώση θα είναι εκωφαντική και ανώμαλη. Πριν το 22 στον Πόντο υπήρχαν 5 τράπεζες (οι 4 Ελληνικές), έγινε μια γενοκτονία και τελείωσαν όλα. Γελά και χαίρεται αυτός που γελά τελευταίος, και δυστυχώς δεν είμασταν, ούτε θα είμαστε εμείς οι χαμογελούντες. Μακάρι να διαψευσθώ.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κανόνισε ο Σημίτης. Έκλεισε κάθε παραγωγική μονάδα γέμισε τον τόπο καζίνα, η υπουργάρα του ο Γιωργάκης κι ο Πάγκαλος και άλλοι/ες κάνανε γαργάρες και να τα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι σίγουρα από την Τουρκία θα σωθούμε...
    Τί άλλο παραμύθι θα βρουν να μας ξεφουρνίσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.