24/11/10

Σάλος για το δάνειο 500.000 ευρώ από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ΔΕΗ να εγκρίνει δάνειο ύψους 500.000 ευρώ στο συνδικαλιστικό όργανο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για πέντε έτη. Για το θέμα έχει ζητήσει εξηγήσεις η υπουργός Περιβάλλοντος.

Ανακοίνωση ΔΕΗ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης "η ΔΕΗ τήρησε πλήρως όλες τις διαδικασίες και τις διατάξεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία σχετικά με την έγκριση εντόκου δανείου". Διευκρινίζει δε ότι λόγω της τοκοφορίας του δανείου, ουδεμία οικονομική ζημία επιφέρει στην επιχείρηση.
Η ΔΕΗ σημειώνει ότι επειδή η ΓΕΝΟΠ - που εκπροσωπεί πάνω από 20.000 εργαζόμενους - αδυνατεί, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες της, απευθύνθηκε στη ΔΕΗ Α.Ε. αιτώντας τη χορήγηση δανείου. Η "διευκόλυνση αυτή" όπως αναφέρεται "δεν συνιστά κεφαλαιακή επιχορήγηση , ούτε επηρεάζει την αυτοτελή λειτουργία και δράση της συνδικαλιστικής οργάνωσης", όπως αναφέρεται.

ΥΠΕΚΑ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις από τη διοίκηση της επιχείρησης για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε περίπτωση που η ΓΕΝΟΠ δεν έχει χρήματα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τότε τα χρήματα θα παρακρατούνται από τις μελλοντικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ανέρχονται σε 480.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Παράλληλα με το δάνειο, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΔΕΗ, για το 2010 είχαν προϋπολογιστεί ετήσιες χορηγίες για την ΓΕΝΟΠ ύψους 820.533 ευρώ και για τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων στη ΔΕΗ ύψους 2.581.685 ευρώ.

Νέα Δημοκρατία
Ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης δήλωσε: "Την ώρα που οι στρόφιγγες της δανειοδότησης έχουν κλείσει για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η διοίκηση της ΔΕΗ εξασφαλίζει την ευρωστία του συνδικάτου με χρήματα της επιχείρησης, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα".

"Τις εξηγήσεις, όμως, που υποκριτικά ζητά από τη διοίκηση της ΔΕΗ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, τις οφείλει η ίδια η Υπουργός, που με την "στάση προσοχής" που τηρεί απέναντι σε ορισμένους εκ των συνδικαλιστών, τους έχει αναγάγει, σιωπηρά, σε συνδιαχειριστές τις Επιχείρησης. Άλλωστε, η Υπουργός είναι αυτή που καθημερινά συνομιλεί και συντονίζει την πολιτική της ΔΕΗ με τον κ. Φωτόπουλο. Και η υποκρισία έχει τα όριά της" προστίθεται.

Ντόρα Μπακογιάννη
Σκληρή κριτική στην απόφαση της ΔΕΗ άσκησε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η Πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" δήλωσε ότι προκαλεί το κοινό αίσθημα ότι σε περίοδο κρίσης που οι έλληνες καλούνται να κάνουν θυσίες και η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγιά της "η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της επιχείρησης χορηγεί δάνειο 500.000 ευρώ στο σωματείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ".

Επισημαίνει, επίσης, ότι το 2010 έχουν προϋπολογιστεί εισφορές 820.000 ευρώ στο ίδιο σωματείο και 2,82 εκατ. ευρώ στον οργανισμό κοινωνικών δραστηριοτήτων εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Η κα Μπακογιάννη καλεί παράλληλα την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το σύνολο των χορηγιών - παροχών την τελευταία δεκαετία στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και να δώσει τέλος σε τέτοιου είδους συναλλαγές σε όλο το ευρύτερο δημόσιο.

"Ο τόπος χρειάζεται ανεξάρτητο συνδικαλισμό και συνδικαλιστές που εργάζονται δίπλα στους συναδέλφους τους και εκπροσωπούν γνήσια τα συμφέροντά τους και δεν αποτελούν κυβερνητικό δεκανίκι ή εργαλείο εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων", καταλήγει η κα Μπακογιάννη, η οποία κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς την υπουργό Ενέργειας Τ. Μπιρμπίλη.

http://www.nooz.gr/economy/daneio-sti-genop-edose-i-dei

5 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ,
    ΒΓΕΝΑΚΗΔΕΣ,ΚΟΝΤΟΙ ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΙΤΣΟΤΑΚΙΣ,ΠΟΥ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΓΗΚΕ MINISTROS ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ(ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ...),ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...
    ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ,σελ 14)"Πρόστιμο στον ΟΤΕ γιατί είναι φθηνός".Στο άρθρο ,αναφέρεται ότι η διαβόητη
    ΕΕΤΤ(Επιτροπή επικοινωνιων ΤΑΧΥΔΡ ΤΗΛΕΠ)?,με χθεσινη (4.7.10)απόφασή της "απαγορεύει"τη διάθεση συγκεκριμίνων φθηνότερων οικονομικων πακέτων που προσφέρονται απο τον ΟΤΕ",απειλησε δε με πρόστιμο 100.000 χιλιάδες ευρώ την ημέρα αν δεν συμμορφωθει?
    Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από καταγγελίες των HOL,FORHNET και WIND...
    TI ΕΙΔΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

    Μάλλον θέλουν να διαλύσουν όλους τους ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,για το συμφέρον ΞΕΝΩΝ κέντρων ....
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΞΩ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑ-Λ-Η-ΣΤΕΣ,
    ΝΑ ΔΗΜΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΡΙΣΘΟΥΝ ΣΤΟ BATAKLAN,
    ΣΟΥΡΓΕΛΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αντί να μειώνεται το χρέος αυξάνει,
    μέχρι να φύγει το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία το χρέος θα έχει πενταπλασιαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οχι θα κάτσουν να σκάσουν ..... Οχι μόνον έχουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα,οχι μόνον παίρνουν συντάξεις μαμούθ που δεν τις δικαιούνται(δλδ κλέβουν από άλλους ή ας μας πουν που τα βρίσκουν),όχι μόνον κατεβάζουν διακόπτες αλλά ... θέλουν και ρευστό .....!!!!Να το κάνουν τι ;;;; κουμάρι;;; κουμάρι ;;;; Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ΄άρεσε που το Υπ. Περιβάλλοντος "ζήτησε λέει εξηγήσεις".
    Δηλαδή όταν τις λάβει, τι θα κάνει; Θα τους ζητήσει συγνώμη; Και στο μεταξύ η ΔΕΗ θα αυξήσει με το έτσι θέλω τα τιμολόγιά της για να βγάλει τα σπασμένα από τους καταναλωτές που κοντεύουν να μείνουν χωρίς σάλιο; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.