24/11/10

Πωλείται εκκλησία του 8ου αι. στα Μουδανιά της Τουρκίας

Προς 400 χιλιάδες λίρες-περίπου 200 χιλιάδες ευρώ- πωλείται εκκλησία στα Μουδανιά της Τουρκίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για την τρίτη παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο και βγαίνει στο σφυρί από τον ιδιοκτήτη της, επιχειρηματία Μετέ Γιαλτσίν.
Ο πρόεδρος των Μουδανιών, Ραμίζ Μπατμάζ, ζήτησε να αγοράσει την εκκλησία, ωστόσο τα χρήματα, όπως εξήγησε, είναι πολλά και την "παζαρεύει" στα μισά. "Αν μας τη δώσουν 200 χιλιάδες λίρες, μπορούμε να την αγοράσουμε", είπε, προκειμένου "όταν την επισκευάσουμε, να την ανοίξουμε στους τουρίστες".

Πριν από 10 χρόνια, η ιστορική εκκλησία - με άγνωστη μέχρι στιγμής διαδικασία- αγοράστηκε από τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Μετέ Γιαλτσίν, προκειμένου να την αναστηλώσει, αλλά η Διεύθυνση Μνημείων δεν έδωσε τη σχετική άδεια και έτσι αποφάσισε να την πουλήσει.

Κάθε χρόνο - σύμφωνα με τις τοπικές αρχές- συρρέουν εκατοντάδες τουρίστες για να δουν την ερειπωμένη εκκλησία.

Ο πρόεδρος του χωριού δήλωσε στα τουρκικά μέσα ότι για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης απευθύνθηκαν και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά δεν έχουν πάρει θετική απάντηση. http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.article&id=227202

7 σχόλια:

  1. Σώπασε κυρα Δέσποινα και μην πολυδακρίζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. {Ο πρόεδρος του χωριού δήλωσε στα τουρκικά μέσα ότι για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης απευθύνθηκαν και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά δεν έχουν πάρει θετική απάντηση.}


    Ο πρόεδρος του χωριού,θα έπρεπε να απευθυνθεί,στο τουρκικό υπουργείο πολιτισμού και στον Ερντογάν,αυτοί αποφασίζουν.Εδώ τόσα τζαμιά αναστηλώνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγώ πουλάω το Αλατζά Ιμαρέτ !!! Μήπως μπορούμε να κάνουμε ανταλλαγή;;; Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας την αγορασει η Εκκλησια της Ελλαδος. Οχι μονο λογια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως πάντα, οι Τούρκοι έχουν εκπληκτικό χιούμορ: κατηγορούν το Πατριαρχείο γιατί δεν πληρώνει για την αναστήλωση της εκκλησίας με σκοπό να... αυξηθεί η τιμή πώλησης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από το άρθρο κάποια πράγματα ισχύουν κάποια είναι ψέμα.

    Μια Εκκλησία του 8ου αιώνα δεν μπορεί να είναι η 3η παλιαότερη στον κόσμο.

    Μόνο από τον 6ο αιώνα του Ιουστινιανού έχουμε δεκάδες εκκλησίες.

    Προβληματισμός : Μήπως γίνεται Τούρκιο Παζάρι και η ηλικία & αξία της εκκλησίας σχετίζεται μόνο με τούρκικο μαρκετινγ ;

    Να σκεπτόμαστε τι μας λένε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεί να ανήκει στο τούρκικο μάρκετινγκ το θέμα της ηλικίας της εκκλησίας αλλά ούτε χρέος του πατριαρχείου είναι η επιχορήγηση της αναστήλωσης του-είναι μόνο ένα ιστορικό μνημείο για τους τούρκους που το βλέπουν μόνο από την πλευρά του κέρδους για το μέλλον..να το γκρεμίσουν πάντως δεν θα τολμούσαν..θα πέσει και θα τους πλακώσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.