19/11/10

Ιρλανδική μάχη για τον φόρο επιχειρήσεων

By Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο), Ben Hall (Παρίσι)
Δημοσιεύθηκε: 07:55 - 19/11/10



Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι πιέζουν την Ιρλανδία να αυξήσει τους χαμηλούς συντελεστές επιχειρηματικής φορολόγησης σε αντάλλαγμα για πακέτο βοήθειας, λαμβάνοντας θέσεις μάχης όσον αφορά αυτή την πολιτική του Δουβλίνου, την οποία επί μακρόν φθονούν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η Ιρλανδία θεωρεί τον φόρο επιχειρήσεων, στο 12,5%τον θεμέλιο λίθο της βιομηχανικής πολιτικής της. Χθες, Ιρλανδοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένη να την προασπιστούν. «Δεν τίθεται συζήτηση,» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Mary Coughlan, στην βουλή.
Γάλλοι, Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ο συντελεστής έχει αναδειχθεί σε μεγάλο σημείο συγκρούσεων, καθώς οι αρμόδιοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ βρίσκονται στο Δουβλίνο για να συζητήσουν ένα ενδεχόμενο πακέτο βοήθειας.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η αύξηση του συντελεστή φόρου επιχειρήσεων θα αναδειχθεί σε casus belli για τους Ιρλανδούς, και δήλωσε ότι οι ρητές αντιρρήσεις του Δουβλίνου θα μπορούσαν κάλλιστα να το αποτρέψουν μια συμφωνία.

Οι Ιρλανδοί είναι σίγουροι ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να επιβληθούν στο έλλειμμα, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι αμφιβάλλουν ότι το Δουβλίνο έχει άλλες εναλλακτικές.
Η διαμάχη καταδεικνύει πόσο εκρηκτικές πολιτικά έχουν γίνει οι συνομιλίες, καθώς η Ιρλανδία προασπίζεται δυναμικά τα εθνικά της συμφέρονται και οι δυνητικοί δανειστές ζητούν ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι θα αποζημιωθούν για την βοήθειά τους. 
ΠΗΓΗ: FT.com

3 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Ανδριανοπουλος και διάφοροι φιλοι του ξέρουν ότι η Τροϊκα ζητάει ΑΥΞΗΣΗ της φορολογίας από την Ιρλανδία; Το ιδιο ζητουν και από εμάς. Δηλαδή η τρόϊκα ρυθμίζει τη φορολογία όχι με βάση ιδεολογίες και ιδεοληψίες αλλά με βάση το συμφέρον των δανειστών. Δεν είναι καν νεοφιλελεύθεροι. Πειρατές είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλος ο καυγάς γίνεται ίσως για να χάσει η Ιρλανδία το συγκριτικό φορολογικό πλεονέκτημα που έχει έναντι των άλλων χωρών. Αυτά να τα βλέπουν και οι δικοί μας αφού εξίσου ελκυστική είναι και η Κύπρος με εταιρικό φόρο 10%. Ακολουθεί και η δική μας σειρά.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 8:59 πμ η φορομπηξία δεν έχει καμία σχέση με φιλελευθερισμό.

    Αντί να ξεφορτώσουν το γαιδούρι ( εθνική οικονομία ) από το υπέρογκο φορτίο ( δημόσιοι υπάλληλοι ) ξεσκίζουν στη φορολογία όλους ...

    Τι φιλελεύθερο βρίσκεις σε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.