21/11/10

Εκλογές την άνοιξη;

Toυ Γιάννη Πρετεντέρη
Κρατήστε δύο ημερομηνίες: Φεβρουάριος 2011 και Μάιος 2011. Τότε πρέπει να εκταμιευθούν οι δύο επόμενες και μεγαλύτερες δόσεις του μηχανισμού στήριξης, 15 και 12 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.
Πώς θα εκταμιευθούν; Για τη δόση του Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν οι δράσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010- με άλλα λόγια, ο απολογισμός του τρέχοντος έτους. Για τη δόση του Μαΐου θα αξιολογηθούν οι δράσεις ως τις 31 Μαρτίου- δηλαδή, το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Γιατί μας τα λες αυτά; θα ρωτήσετε. Επειδή από αυτή τη διαδικασία θα κριθούν δύο πράγματα ταυτοχρόνως: θα κριθεί αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του μηχανισμού,άρα αν θα γίνουν εκλογές. Διότι, αν δεν συνεχιστεί, τότε η χώρα οδηγείται πάραυτα σε (ελεγχόμενη, έστω) πτώχευση και η κυβέρνηση σε εκλογές χρεοκοπίας.
Πιο αναλυτικά.
Μετά και τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού του 2011, το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα πάρει τη δόση του Δεκεμβρίου- η οποία κατά τα 2/3 της θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο. Σήμερα που μιλάμε, όμως, κανένας εγχώριος ή διεθνής παράγοντας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ανάλογη εξέλιξη και με τις δύο επόμενες δόσεις. Το αντίθετο...
Για δύο λόγους:
Πρώτον, η δημοσιονομική προσαρμογή του 2010 παρουσιάζει σοβαρές αποκλίσεις. Φταίει ασφαλώς το υψηλότερο σημείο εκκίνησης μετά τη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος 2009. Να υπενθυμίσω όμως ότι και το έλλειμμα στο 9,4% και η ύφεση στο 4,2% για το 2010 αποτελούν ακόμη απλές προβλέψεις. Και ότι οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου σπανίως επιβεβαιώνονται.
Δεύτερον, οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και δράσεις που επιβάλλει το μνημόνιο καθυστερούν. Ενώ καθυστερεί και η εφαρμογή όσων έχουν ήδη ξεκινήσει. Είτε από διοικητική ανεπάρκεια, είτε από πολιτική ανικανότητα, είτε (κυρίως) από χρονοτριβή των υπουργών που προσπαθούν να αποφύγουν το κόστος των δεσμεύσεων του μνημονίου.
Η τρόικα, ας πούμε, δεν είναι καθόλου πεπεισμένη για την ήπια εξυγίανση των ΔΕΚΟ που υπόσχεται ο Δ. Ρέππας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν διαθέτει σχέδιο Β. Δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη της Λούκας Κατσέλη ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου υπόκειται στην έγκριση των συνδικαλιστών του ΠαΣοΚ.
Και, κυρίως, μάλλον τα έχει χαμένα με την Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία ακύρωσε και την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε: η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο επειδή αντιτίθεται η ΓΕΝΟΠΔΕΗ και η υπουργός Περιβάλλοντος δεν είχε κάτι νεότερο να πει ή να αντιπροτείνει. Αναφέρθηκα σε ορισμένες μόνο καθυστερήσεις ή ολιγωρίες. Οι οποίες έχουν ημερομηνία λήξης τις 31 Δεκεμβρίου. Τον Ιανουάριο η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να αξιολογήσει την πορεία των πραγμάτων εν όψει της δόσης του Φεβρουαρίου. Και τότε ο Ρέππας ή η Κατσέλη ή η Μπιρμπίλη θα πρέπει να τους πουν ακριβώς αυτό που θέλουν να ακούσουν. Τίποτε άλλο...
Το μνημόνιο και οι δόσεις του δεν είναι, φυσικά, πρόβλημα τριών υπουργών. Είναι πρόβλημα μιας ολόκληρης κυβέρνησης. Η οποία αυτή τη φορά βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με το πολιτικό και κοινωνικό κόστος της πολιτικής που η ίδια δεσμεύτηκε να εφαρμόσει. Το πικρό ποτήρι είναι στο τραπέζι. Και δεν βλέπω πολλούς δρόμους διαφυγής.
Η κυβέρνηση προσπάθησε κατ΄ αρχάς να «μαλακώσει» την υλοποίηση του μνημονίου, να δημιουργήσει μερικά περιθώρια. Στο τελευταίο Εurogroup ο υπουργός Οικονομικών πήρε το μήνυμα ότι «παζάρια δεν γίνονται». Ο,τι συμφωνήθηκε και ό,τι υπογράφηκε θα εφαρμοστεί.
Στη συνέχεια, επιχειρεί να αναζητήσει βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, να οικοδομήσει κάποια συναίνεση και να βρει λίγα στηρίγματα. Δύσκολο. Δεν το έκανε όταν είχε όλα τα χαρτιά στα χέρια της, άρα δεν είναι εύκολο να το πετύχει τώρα που η τράπουλα έχει ξαναμοιραστεί.
Τι απομένει; Το πικρό ποτήρι. Ή θα το πιει και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου με όποιο κόστος αυτή συνεπάγεται και με εντελώς αμφιλεγόμενη προοπτική. Ή θα το αρνηθεί και θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο διά των εκλογών και με εντελώς αβέβαιο αποτέλεσμα.
Ούτως ή άλλως, η σημερινή κυβερνητική αμφιθυμία και ραθυμία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τον Μάρτιο. Για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή η επιλογή τότε δεν θα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης αλλά στα χέρια της τρόικας. Και οι εκλογές δεν θα είναι πλέον επιλογή αλλά απότοκος της χρεοκοπίας.
BHMA

13 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΚΟΚΑΛΑ ΝΑ ΤΣΙΜΠΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ PUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί εκλογές; Αφού όπως ισχυρίζεται ο ραντανπλάν κέρδισε τις δημοτικές ε ας πιεί και το πικρό ποτήρι αυτό δεν ήθελε ο ίδιος; Με τις υγείες του λοιπόν. Στο κάτω, κάτω είναι και το πιο δίκαιο.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή τώρα τι θέλει να μας πεί ο Πρετεντέρης;

    Να πιέσουμε την κυβέρνηση να μας ξεσκίσει για να μη γίνουν εκλογές και στενοχωρηθεί η τρόικα;

    Σιχαμερές πρακτικές,τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη χώρα των Λωτοφάγων υπάρχουν πολλοί που κινδυνεύουν σοβαρά πλέων τη βλακεία να την κάνουν επάγγελμα.
    Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο κάθε είδους επαΐων να γράφει ότι του έρθει η του υπαγορευτεί.
    Εκλογές αν δεν γίνει και η τελευταία αποπληρωμή των δανείων δεν γίνονται, και θα δοθούν όλες οι δόσεις.
    Δημάρατος …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα τελευταία 30 χρόνια ήταν καταστρεπτικά για την χώρα μας.
    Το δημόσιο χρέος από το 35% το ΑΕΠ το 1981 θα φθάσει στο τέλος του 2010 το 142% του ΑΕΠ.
    Ο "σοσιαλισμός" των παροχών με δανεικά και η γιγάντωση της γραφειοκρατίας χρεοκόπησαν την χώρα.
    Τώρα η καταστροφή συνεχίζεται, με τα νέα δανεικά του Μνημονίου, το δημόσιο χρέος συνεχώς θα αυξάνεται, με εγγύηση πλέον την χώρα μας, που υποθηκεύτηκε επιπλέον.
    Τό σχέδιο Καλλικράτης διαιρεί την χώρα σε περιφέριες-καντόνια ημιαυτόνομα και εκατομμύρια λαθρομετανάστες εγκαθίστανται μονίμως προκαλώντας τεράστια δημογραφική αλλοίωση. Το 1/3 της χώρας μας απειλήται από τους γείτονες, ενώ η Γιουκοσλαβία έχει διαλυθεί λόγω των διαφορετικών εθνικοτήτων.

    Οι πολιτικές που εφαρμόζονται, είναι πολιτικές αυτοκτονίας για την χώρα μας.
    Χρειαζόμαστε ηγέτες σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο και όχι άθλιους δούλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακάρι να εφαρμοσθούν όλα αυτά του μνημονίου,εδώ και δεκαετίες έπρεπε. Οι ανεγκέφαλοι που μας κυβερνούν δεν πρέπει να χάσουνε την ευκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η μπιρμπιλη καλα κανει και αντιστεκεται ασχετα αν εμπλεκονται στη ολη διαδικασια συνδικαλιστες και μη.. απο τη στιγμη που η ΔΕΗ ειναι κερδοφορο μαγαζι και απο τα κερδη του μπορουμε να ξεπληρωνουμε τα χρεη μας ποιος ο λογος να πουλησουμε κομματια του???ετσι θα ξεχρεωσουμε καλυτερα?ετσι τους βολευει τους ΔΝΤαδες?
    απλα εδω ξεγυμνωνονται εντελως οι τροικανοι.. σκοπος τους δεν ειναι να ξεχρεωθουν μονο, αλλα να παρουν τα οικονομικα φιλετα της ελλαδας και οι λιγνιτες ειναι ενα απο αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολιτική λύση απελπισίας (που μας έχουν φλομώσει νυχθημερόν το τελευταίο διάστημα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ):
    Συγκυβέρνηση των προθύμων για να μοιραστούν οι απώλειες. Κάτι σαν το Αφγανιστάν ένα πράγμα. Έ, σαν το Αφγανιστάν θα καταλήξει κι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκλογές; Τι λές τώρα;
    ΟΛΟΙ είναι για εκτέλεση. ΠΑΣΟΚΟΙ, ΝΔιτες, ΚΚΕδες κ.λπ.
    Η εντελώς ανεδαφική πρόταση για εκλογές ισοδυναμεί ουσιαστικά με το να αλλάξουμε τους τωρινούς προδότες - κλέφτες με τους προηγούμενους. Το ίδιο με ότι έγινε πιο πριν και πιο πριν μέχρι 30 χρόνια πίσω.
    Όταν όλοι μας ως πολίτες καταλάβουμε το αυτονόητο και σταματήσουμε να έχουμε επιλεκτική μνήμη σε ότι αφορά το δικό μας κομματικό ληστρικό clubακι, τότε και μόνο τότε θα μπορούμε ΙΣΩΣ να ελπίζουμε σε ανάκαμψη της χώρας, ψυχικά και οικονομικά, και ως εκ τούτου και του κάθε πολίτου.
    Ξεχνάς ότι ο δήθεν σημερινός Εθνοσωτήρας είναι ο ίδιος που ήταν πρωτοκλασάτος Υπουργός σε κυβερνήσεις που κυριολεκτικά διέλυσαν την χώρα; Εγώ προσωπικά δεν ξεχνώ ούτε τις μαλακίες και την απραξία του Καραμανλή και φυσικά δεν ξεχνώ με τίποτα την υπογραφή του Σαμαρά για την διάλυση των Βαλκανίων και τον βομβαρδισμό της Σερβίας, αλλά ούτε
    και το γεγονός ότι άφησε τους κακοποιούς αλβανούς να κατακλίσουν και να αιματοκυλήσουν την χώρα.
    Δεν ξεχνώ τον Μητσοτάκη, την δρακουλίνα Ντορούλα και τους άλλους. Δεν ξεχνώ την Μαρία Δαμανάκη την μουσίτσα και το λαμογιοδικηγόρο δήθεν δημοκράτη και υπερασπιστή του δίκιου των απλών ανθρώπων, Κωνσταντόπουλο! Δεν ξεχνώ φυικά και τον ανεκδιήγητο Αλαβάνο και το χαμίνι της πολιτικής τον μαύροτζαφέρη Δεν ξεχνώ όμως και τον αρχιαπατεώνα και αρχιψεύτη Αντρίκο Παπανδρέου, τον πρώτο διδάξαντα!
    Μνήμη αγαπητέ και αγαπητοί! Μνήμη γιατί όλοι αυτοί χορεύουν στις πλάτες μας που τώρα πια έχουν και καμπούρα εξαιτίας τους!
    Μνήμη γιατί οι βουλές από το 1975 και μετά πρέπει να εκτελεστούν αργά και βασανιστικά και τα όργανά τους να πουληθούν σε δημοπρασίες. Οι κλεμμένες περιουσίες τους θα πρέπει να κρατικοποιηθούν και οι συγγενείς τους μέχρι τρίτου βαθμού να δέρνονται σκληρά δις εβδομαδιαίως!
    Ξυπνάτε άνθρωποι γιατί θα μας καταντήσουν ζώα! Μέχρι τώρα είμασταν πιόνια. Ως πότε;

    Άμεσα και μετά από τα ανωτέρω:
    1) Παραχώρηση στην Ρωσία δύο ναυτικών βάσεων με την προϋπόθεση προστασίας της χώρας από Τουρκική ή και άλλη επίθεση.
    2) Σε συνδυασμό με το (1), επέκταση σε 12νμ της υφαλοκριπίδας.
    2) Σε συνδυασμό με το ένα και δύο, συνεννόηση με τους Ρώσους για εξόρρυξη του πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αιγαίου, με αναλογία 50/50.
    3) Άμεση παραχώρηση δύο εμπορικών λιμανιών στους Κινέζους με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και βοήθεια υποδομής (π.χ. να βοηθήσουν στην αναβάθμιση και επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου και κυρίως στην άμεση σιδηροδρομική διασύνδεση όλων των λιμανιών της χώρας).
    4) Μείωση των φορολογικών συνετλεστών και ΦΠΑ στο μισό από τις τρέχουσες τιμές αυτών.
    5) Φορολογικός έλεγχος σε ποσοστό 100% των επιχειρήσεων και προσπάθεια για το ίδιο στους ιδιώτες. Όχι δειγματοληπτικά όπως γίνεται τώρα.
    6) Εφαρμογή των ΝΟΜΩΝ σε όλα τα επίπεδα! Πρόστιμα και φυλακίσεις για το σκυλί που τα κάνει στον δρόμο, για το παράνομο παρκάρισμα, για το πέταγμα του τσιγάρου έξω από το αυτοκίνητο, για τα πάντα! Ο Έλληνας απαιτείται να ξαναμπεί σε σειρά!
    7) Λαθρομετανάστες ΟΥΣΤ! Ποσόστοση στο 2% του πληθυσμού με πολιτισμικά, θρηκσκυετικά και επαγγελματικά κριτήρια.
    8) Μετατροπή όλων των μονάδων του στρατού ξηράς σε μονάδες ειδικών δυνάμεων. Αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 24 μήνες. Επαγγελματίες όπως και τώρα, αλλά με αξιοπρέπεια και σωστούς μισθούς, σε Ναυτικό και Αεροπορία. Σε καιρό ειρήνης ο Στρατός να συμβάλλει στην λειτουργία του κράτους (π.χ. οι γιατροί του να προσ΄φερουν υπηρεσίες και σε πολίτες στα απομακρυσμένα χωριά, οι μονάδες να αναλάβουν την πυρασφάλεια των δασών, εννοείται ότι τα καλοκαίρια θα διαβιούν σε καταστάσεις εκστρατείας ώστε αν χρειαστεί να ξέρουν πως και τι γίνεται αλλά και να είναι και πνευματικά και σωματικά έτοιμοι).
    9) Παιδεία! Τέρμα οι βλακείες. Τα παιδιά από μικρά θα πρέπει να πιέζονται και να μαθαίνουν! Δεν παθαίνεις τίποτα αν μείνεις μια χρονιά στην πρώτη δημοτικού! Εξετάσεις σε κάθε τάξη! Απλή μέθοδο των τριών, πατριδογνωσία, ιστορία, πρωτοβάθμιες εξισώσεις στην 6η δημοτικού. Πανεπιστήμια σωστά και ερευνητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρακαλώ μια διόρθωση στον κυριο που αναφερεται στις σοσιαλιστικες παροχες με δανεικά.Τί δουλειά εχει ο σοσιαλισμός με τις πατεντες του Ανδρέα;Εντάξει,ειναι γεγονός ότι εβαλε μεγαλα στρώματα του πληθυσμου που ηταν αποκομμενα για πολλα χρονια,ανεβασε το βιωτικο επιπεδο των χαμηλομεσαιων,πολυ καλα ολα αυτα αλλα αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι το εξης.Καθηγητης ον των οικονομικών πώς νομιζε οτι θα αποπληρωθουν ολα αυτα που δανειζοταν επι χρονια;εκτος και αν ειχε τη βεβαιοτητα οτι ηταν δανεικα και αγυριστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με κυβέρνηση και τρόικα που έχει εφαρμόσει την επιδότηση για μη καλλιέργεια και μη αλίευση,, με αυτά τα δάνεια ντόπιοι και ξένοι ακατονόμαστοι, βάζουν φωτιές στα πάντα με μόνο προσόν τη γραβάτα τους.
    Οι πυροσβέστες δεν ρίχνουν νερό στον καπνό και στην φωτιά αλλά στο αίτιο που δημιουργεί την φλόγα.
    Αυτή η χημεία που επικυριαρχεί από γνωστούς ξένους μαζί με τους ντόπιους γερμανοτσολιάδες και καταστρέφει τον τόπο μας να απομακρυνθεί το συντομότερο. Υπάρχει αυτάρκεια για τα πάντα… που μας την απαξιώνουν για να την κατάσχουν με αυτούς τους δανεισμούς.
    Έτσι έκαναν όλες οι χώρες που ξέμπλεξαν με ανάλογες προεκλογικες αλητείες και τους αφέντες τους…

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρός: 22 Νοεμβρίου 2010 8:24 π.μ.

    Ηξερε πολύ καλά τι έκανε, δυστυχώς.
    Γιατί το έκανε, το καταλαβαίνουμε, από την κατάσταση της χώρας σήμερα.
    Καταστραμμένη οικονομικά και υποδουλωμένη-υποθηκευμένη στους δανειστές της.

    Η χώρα μας έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, περισσότερη από όσο νομίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βρε Ελευθέριε πού τον θυμήθηκες τον ράντανπλάν; Το ποιός από την εξουσία θα πιεί το πικρό ποτήρι όσο και αν του αξίζει, μάλλον είναι δευτερεύον. Πριν το πιεί αυτός, το πίνουμε εμείς κάθε μέρα, ή μάλλον ..με το βαρέλι, φταίμε δεν φταίμε.
    Αυτοί μας έριξαν στο πέλαγος και τώρα ζητάνε να τους σώσουμε από πνιγμό; Οποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.