25/11/10

Συνέντευξη του Έλληνα πρέσβη στην εφημερίδα "Σκιπ" για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις

Τη συμβολή του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας, υπογραμμίζει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Νικόλαος Πάζιος, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα "Σκιπ" των Τιράνων, με αφορμή τη διοργάνωση του Ελληνο - Αλβανικού Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.
Ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Αλβανία θα λειτουργεί προφανώς ως "καταλύτης" για τη συνεχιζόμενη διαδικασία προσαρμογής της αλβανικής οικονομίας στα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Οι δύο χώρες (Ελλάδα και Αλβανία) έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την καλλιέργεια ενός κλίματος κατανόησης και εμπιστοσύνης, δημιουργώντας έτσι τις προοπτικές για τη διεύρυνση", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Πάζιο, "η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, ενώ παράλληλα οι ελληνικές επιχειρήσεις καλύπτουν το 28% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση".

Ουσιαστικά, συμπλήρωσε ο Έλληνας πρέσβης, "η Ελλάδα αποτελεί τον μοναδικό, σημαντικό εμπορικό εταίρο της Αλβανίας, με τον οποίο, παρά την κρίση και την επακόλουθη μείωση του συνολικού όγκου συναλλαγών της Αλβανίας, η χώρα σας (η Αλβανία) διεύρυνε και διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τις εμπορικές της συναλλαγές. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα μεταναστευτικά εμβάσματα των δεκάδων χιλιάδων Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν το 45% περίπου της συνολικής αξίας των εμβασμάτων που εισρέουν στην Αλβανία. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει παράσχει την τελευταία δεκαετία, πάνω από 250 εκ. ευρώ αναπτυξιακή βοήθεια".

Ειδικά όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο της Αλβανίας, "η Ελλάδα προσφέρει μοναδική ευκαιρία στην Αλβανία για την ανάπτυξη των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων, αφού οι αγορές των Δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες η αξία των αλβανικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 17,24% με παράλληλη μείωση και των σχετικών μεριδίων, δεν δείχνουν να αποτελούν σημαντικές διεξόδους για τα αλβανικά προϊόντα, με εξαίρεση την αγορά του Κοσόβου, η οποία, ωστόσο, έχει πολύ μικρό μέγεθος και απορροφά μόλις το 7% της αξίας των αλβανικών εξαγωγών", είπε ο κ. Πάζιος.

Ερωτηθείς, για ποιο λόγο οι Έλληνες επενδυτές προτιμούν την Αλβανία ως επενδυτικό τους προορισμό και ποια είναι τα πιθανά εμπόδια, ο κ. Πάζιος σημείωσε ότι "… έχουν συντελεστεί αξιοσημείωτα και σταθερά βήματα προόδου" και συμπλήρωσε ότι ορισμένα παραδείγματα, όπως η απλούστευση των διαδικασιών και η άσκηση φορολογικής πολιτικής προς την ορθή κατεύθυνση για την έλξη ΑΞΕ, "καθιστούν σαφή τη θέληση της Αλβανίας να διευρύνει τον ρόλο της στο διεθνές οικονομικό σύστημα".

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Πάζιος, "η περαιτέρω βελτίωση των υποδομών, η επίλυση του ιδιοκτησιακού και όσα άλλα αναφέρονται στην πρόσφατη γνωμοδότηση της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της χώρας είναι ουσιώδεις παράγοντες για την περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ιδίως στους τομείς τεχνολογίας αιχμής".

Απαντώντας στην ερώτηση, πώς έχει επηρεάσει η τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση στην Ελλάδα την ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αλβανία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ο Έλληνας πρέσβης είπε ότι "η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών".

Η ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αλβανία

Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται πάνω από 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Όπως τόνισε ο κ. Πάζιος, "οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες επενδυτές θα αποφασίσουν να επενδύσουν στην Αλβανία είναι πολυσύνθετοι. Η γεωγραφική εγγύτητα, η οδική πρόσβαση, το χαμηλό μεταφορικό κόστος και η ύπαρξη ελληνικής μειονότητας, αλλά και η γνώση της ελληνικής γλώσσας από μεγάλο τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη λήψη απόφασης επενδύσεων στην Αλβανία".

Ωστόσο, πρόσθεσε ο 'Ελληνας πρέσβης, "θεωρώ ότι πολύ σημαντικοί είναι και άλλοι παράγοντες, όπως τα κοινά στοιχεία στην νοοτροπία και την κουλτούρα των δύο λαών, η ποιότητα του εργατικού δυναμικού, το συνεχώς βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο και η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας μίας επιχείρησης στην Αλβανία".

Οι ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις ειδικά στην Αλβανία ανέρχονται σε πάνω από 550 εκ. ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 30% της συνολικής αξίας των ΑΞΕ στην Αλβανία.

"Οι ελληνικές κυβερνήσεις", είπε ο κ. Πάζιος, "έχουν χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια στην Αλβανία μέσω του επενδυτικού νόμου - που ίσχυε και ισχύει στην Ελλάδα - μέχρι το 2003. Επίσης, μέσω του ΕΣΟΑΒ διετέθησαν στην Αλβανία περίπου 50 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 ήταν για χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων".

Ε.Σ.

1 σχόλιο:

  1. Mπράβο!
    Η χρεωκοπημένη Ψωροκώσταινα χρηματοδοτεί μέσω ΕΣΟΑΒ και αναπτυξιακούς νόμους Ελληνικές "αρπαχτές" στην Αλβανία για να ζήσουν μωρέ και τα Αλβανά. Παράλληλα τα εμβάσματα των Αλβανών από την Ελλάδα αποτελούν το 45% του συνόλου των εμβασμάτων της Αλβανικής Διασποράς. Δηλαδή το Ελληνικό κράτος "αδειάζει" Ηπειρο και Μακεδονία και λέει στον Έλληνα άνεργο "τράβα εργάτης στην Αρβανιτιά".
    Ο κ. Πρέσβης δεν μας είπε βέβαια λέξη για ΑΟΖ, Τσαμουριά, Ελληνική μειονότητα και Μεγάλη Αλβανία.
    Ο ΓΑΠ ετοιμάζεται δε να τους βάλει και στην ΕΕ το 2014. Ήδη με το Αλβανικό διαβατήριο ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ. Ετσι λύθηκε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης (ακυρώνοντας την βίζα).
    Και μετά τα βάζουμε με τη Δραγώνα και τη Ρεπούση. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι ρε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.