23/11/10

Τα παράπονα του Ερντογάν από την ΕΕ

Του δρα Νικία Λειβαδά*
Συχνά οι Τούρκοι ηγέτες επιτίθενται στην ΕΕ με οξείς και απρεπείς χαρακτηρισμούς γιατί καθυστερεί σημαντικά τις διαδικασίες της ενταξιακης της πορείας. Δείχνουν να αμφιβάλλουν αν πραγματικά τους θέλει η Ευρώπη. Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόρριψη της χώρας του λέγοντας ότι αυτό γίνεται γιατί οι Τούρκοι είναι διαφορετικής θρησκείας και η ΕΕ είναι ένα χριστιανικό club. Και ο Νταβουτογλου απευθύνεται με περισσή αλαζονεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει διεθνής δύναμη και χωρίς την ΕΕ και ότι είναι η ΕΕ που χάνει κρατώντας την Τουρκία εκτός.



Οι πολίτες της Ευρώπης του απαντούν ότι η αιτία της απόρριψής τους είναι οι βαθύτερες ανησυχίες τους ένεκα της πολιτικό-ισλαμιστικης μεθόδου διακυβέρνησης της χώρας του, ακατανόητης για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Ακόμη είναι η στάση της έναντι στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και αρχές που ολοτελα περιφρονεί συνεχίζοντας τον δικό της χαβά. Δεν εκπληρώνει ούτε τις συμφωνίες της -όπως πχ στο πρωτόκολλο της Άγκυρας που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Πολλοί Ευρωπαίοι, είναι αλήθεια, ότι τρομάζουν με το πολιτισμικό επίπεδο της Τουρκίας.

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει σφυρηλατηθεί με θυσίες επί 2.500 χρόνια στη βάση της φιλοσοφίας των αρχαίων Ελλήνων των Ρωμαίων και της Χριστιανικής θρησκείας. Ανέπτυξε υγιείς αρχές δημοκρατίας τις καλλιέργησε και τις ανήγαγε σε παγκόσμιες αξίες. Αντίθετα ο πολιτισμός των Τούρκων στηρίχθηκε στις αρχές του Κορανίου και δημιούργησε κοινωνίες πολύ διαφορετικής κουλτούρας. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία περιορίστηκε για αιώνες σε απολυταρχικές μεθόδους θρησκευτικής διακυβέρνησης. Το ότι οι Τούρκοι βρέθηκαν γεωγραφικά κοντά στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει Ευρωπαίοι. Οι μογγολικοί αυτοί λαοί έφτασαν σε αυτά τα ξένα για κείνους εδάφη, ωθούμενοι από τα κατακτητικά προστάγματα του Κορανίου που ζητούσε από τους πιστούς του Μωάμεθ να διαδώσουν διά πυρός και σιδήρου τη θρησκεία τους. Και ανταποκρίθηκαν άριστα. Έσφαζαν και προχωρούσαν. Επομένως καλά θα κάνει ο κ Ερντογάν να εκδημοκρατικοποίησει πρώτα τη χώρα του, να προσαρμοστεί ο ίδιος και να προσαρμόσει το λαό του με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μετά να ζητήσει ανάμειξη του με την Ευρώπη.

Οι ευρωπαίοι πολίτες, με το δίκιο τους, αρνούνται να δεχτούν αυτή τη χώρα γιατί γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον να συμβαδίσει μαζί τους ένεκα του απύθμενου βάθους που χωρίζει τους δυο πολιτισμούς και τα δυο συστήματα διακυβέρνησης. Και οι πολίτες της Ευρώπης μιλάνε εκ πείρας. Οι πληθυσμοί των μεταναστών εκ Τουρκίας που ζούνε σήμερα στη Γερμανία, εξακολουθούν να ζουν όπως ζούσαν στην Ανατολία, αυτοπεριορισμένοι σε δικές τους γειτονιές, με τα δικά τους ήθη και έθιμα Αυτό έκανε την καγκελάριο Ανγκελα Μερκελ να εκραγεί και να δηλώσει οργισμένη ότι κάθε προσπάθεια να εντάξει αυτούς τους ανθρώπους στη γερμανική κοινωνία απέτυχε παταγωδώς.
 
Πρόσφατα ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστρία, παραβλέποντας την αδυναμία προσαρμογής των συμπατριωτών του, έριξε τις ευθύνες στην φιλοξενούσα χώρα και κατηγόρησε τους πολίτες και την Κυβέρνηση της Αυστρίας σαν ρατσιστές, και τους γονείς των μαθητών ότι αποφεύγουν να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία όπου φοιτούν τουρκόπαιδα. Και Αυστριακοί πολίτες απαντούν ότι αποφεύγουν να τα στείλουν όχι γιατί θεωρούν τους Τούρκους μικρόβια, όπως ισχυρίστηκε ο πρέσβης, αλλά για να μη πάρουν διδάγματα από τους Τούρκους συμμαθητές τους ότι η κατάκτηση λαών και ο βίαιος εξισλαμισμός αποτελεί υψηλό ιδανικό, ότι οι γυναίκες είναι κατώτερα όντα και μπορούν να κακοποιούνται ελεύθερα με τις ευλογίες του Αλλάχ και να λιθοβολούνται ακόμη.

Ας πλησιάσει λοιπόν ξανά την Ευρώπη ο κ. Ερντογάν από άλλη σκοπιά, αφού πρώτα αποσύρει τα κατακτητικά στρατεύματα του και τους παράνομους εποίκους του από ευρωπαϊκά εδάφη και αποδείξει ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεντημένο και αξίες, ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι σέβεται τους διεθνείς νόμους και εκπληρώνει τις συμφωνίες που απορρέουν από τα πρωτόκολλα που υπέγραψε με την ΕΕ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Λίγο παιδική η ανάλυση για την πολιτισμική διαφορά των δύο πλευρών.
    Προσωπικά δεν καταλαβαίνω αυτή τη μανία διαρκούς επέκτασης της ΕΕ. Ευθύς εξαρχής ο στόχος θα έπρεπε να είναι η επέκταση μέχρι και τα Βαλκάνια.
    Ήδη υπάρχουν δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που στο κάτω κάτω έχουν μια κοινή ιστορία. Πως περιμένουν να ενσωματωθεί στην ΕΕ ένα τελείως ξένο σώμα σαν την Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.