6/11/10

Η αναβάθμιση των σχέσεων δεν είναι ανταγωνιστική προς Ε.Ε. Συνέδριο για τη συνεργασία Ρωσίας και Κύπρου

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣΡωσίας και Κύπρου μπορούν να αναβαθμισθούν χωρίς αυτό να θεωρείται ανταγωνιστικό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό αναφέρθηκε στο συνέδριο με θέμα: «Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία, παρελθόν, παρόν και μελλοντικές προκλήσεις», το οποίο διοργανώθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο και το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Μιλώντας στο συνέδριο ο καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι δυνατόν στο μεταψυχροπολεμικό περιβάλλον να αναβαθμισθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας χωρίς να θεωρείται αυτό ανταγωνιστικό από τους Ευρωπαίους και τους Δυτικούς εταίρους μας γενικότερα. Επιπρόσθετα, εάν επέλθει και η ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας και ΕΕ/Δύσης μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί πολύ θετική. Παράλληλα η Νadia Αrbatova τόνισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ και Ρωσίας-ΗΠΑ ενισχύει την ευρωπαϊκή και διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Ταυτόχρονα μια τέτοια εξέλιξη τείνει να συγκρατεί τη σχετική σημασία της Τουρκίας και υποβοηθεί άμεσα και έμμεσα την ασφάλεια και συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο.

Σε σχέση με το Κυπριακό η κ. Αrbatova υπογράμμισε τη σημασία της νομιμοποίησης οποιασδήποτε λύσης και υπογράμμισε ότι το Βοσνιακό μοντέλο είναι συνταγή για αποτυχία.

Από την πλευρά του σε σχέση με το Κυπριακό ο κ. Θεοφάνους σημείωσε ότι η σοφότερη προσέγγιση είναι να μην αναμένονται σχέδια από τρίτους αλλά να καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατευθυντήριες γραμμές επίλυσης του προβλήματος με βάση το σύνταγμα του 1960 καθώς και ένα ενοποιητικό ομοσπονδιακό μοντέλο και να ζητήσει από φιλικές χώρες να ενισχύσουν τις προσπάθειες της.

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Σώτος Ζακχαίος, στη δική του εισήγηση σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι διαχρονικές και ότι υπάρχουν προϋποθέσεις περαιτέρω βελτίωσης.

Αναφέρθηκε επίσης σε αρκετά παραδείγματα συνεργασίας και στήριξης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως το 2004. Ο κ. Μιχάλης Σαρρής αναφέρθηκε στις σημαντικές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η Μόσχα θεωρεί την Κύπρο ως την πιο φιλική χώρα της ΕΕ. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες καταθέσεις ρωσικών κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες.

Μιλώντας η κ. Νatalia Κardash σημείωσε πως υπάρχει στην Κύπρο μια ρωσική κοινότητα η οποία έχει κατ’ ουσίαν ενσωματωθεί στην κυπριακή κοινωνία. Τέλος ανάφερε ότι η ρωσική παρουσία στην Κύπρο είναι σημαντική και για τη χώρα μας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Η προσέγγιση της Κύπρου είναι προς την σωστή κατεύθυνση αφού η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη και όχι ένα τσουτσέκι που κάνει ό,τι το διατάξουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
    Το καλύτερο πακέτο είναι Ρωσία-Κύπρος-Ελλάδα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.