8/12/10

Αναδιάρθρωση χρέους ή επιστροφή στην δραχμή, λέει ο Νουριέλ Ρουμπινί

Συναντάται με τον πρωθυπουργό
O διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος έγινε γνωστός από την πρόβλεψη του για την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2008

O διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος έγινε γνωστός από την πρόβλεψη του για την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2008   (Φωτογραφία:  Associated Press)
Την άποψη ότι τα δύο πλέον πιθανά σενάρια για την Ελλάδα είναι είτε η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της, είτε η έξοδος από την Ευρωζώνη εξέφρασε την Τρίτη ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης βρίσκεται στην Αθήνα και μίλησε σε κλειστή εκδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο. Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Ρουμπινί υποστήριξε χθες ότι μόνη λύση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που σημαίνει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού προϋποθέτει αποχώρηση από την ΕΕ. Επισήµανε δε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο η υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος θα έφτανε στο 50%. Οπότε η τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του.
«∆εν µπορεί όµως σε καµιά περίπτωση να γίνει στη Ελλάδα ό,τι έγινε στην Αργεντινή. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης µε άλλα χαρακτηριστικά».
Όπως είπε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έχει γίνει ακόμη ώστε να μην πληγεί το ευρώ και να μπορέσουν οι άλλες χώρες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους χωρίς να επηρεαστούν από την Ελλάδα. Όταν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους η οποία έχει μετατεθεί χρονικά για την ώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είναι απαραίτητη, ωστόσο δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. «Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της είτε να επιστρέψει στη δραχμή», υποστήριξε.
Όπως υπογράμμισε τα δημοσιονομικά μέτρα επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση και το ΑΕΠ. Έτσι, ακόμη και αν η χώρα λάβει όλα τα μέτρα, το καλύτερο σενάριο υποστηρίζει σταθεροποίηση του χρέους στο 148% του ΑΕΠ, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «μη βιώσιμο».
Στο πλαίσιο αυτό ο διάσημος οικονομολόγος, ο οποίος έγινε γνωστός από την πρόβλεψη του για την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2008, τόνισε πως η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος. «Η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε οικονομική στασιμότητα και υψηλή ανεργία», υποστήριξε.
Τόνισε ωστόσο ότι η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο από εδώ και πέρα για την εξασφάλιση νέων εσόδων. «Πρέπει να πληρώσουν φόρους αυτοί που δεν πληρώνουν», σημείωσε µε έµφαση.
Newsroom ΔΟΛ

10 σχόλια:

  1. «Πρέπει να πληρώσουν φόρους αυτοί που δεν πληρώνουν»
    -----------------------------

    Αν και δεν έχει βγάλει το London School of Economics, το ίδιο λέει και η 80χρονη κυρά Σταυρούλα, που μένει σε ένα σπιτάκι στην γειτονιά μου και δεν έχει πάει ούτε στο Δημοτικό!!!!!
    Γ@@ώ τα Νόμπελ σας και τα πτυχία σας παραμορφωμένα παλιοτόμαρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια επιστροφή στην δραχμή θα είχε το προφανές πλεονέκτημα της δυνατότητας υποτίμησης ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και άρα να έχουμε δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών και άρα αύξησης των φορολογικών εσόδων. Σε μια οικονομία όμως που έτσι κι αλλιώς είναι ελεύθερη η κίνηση κεφαλαίων είτε έχουμε είτε δεν έχουμε ευρώ και όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν προστατευτικοί δασμοί μια τέτοια πολιτική θα είχε αύξηση της ανταγωνιστικότητας μόνο στο σκέλος της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Ο κύριος Ρουμπίνι ξέρει άραγε πόση είναι η επιβάρυνση του μισθολογικού κόστος στο κόστος παραγωγής των ελληνικών προϊόντων; Εγώ δεν ξέρω. Έχει γίνει κάποια έρευνα κατά παραγωγικό κλάδο που να καταδεικνύει πως το πρόβλημα είναι κυρίως το μισθολογικό κόστος ή υπάρχουν οι γενικές και αόριστες αναφορές πως το μισθολογικό κόστος είναι υψηλό; Γιατί βεβαίως και είναι υψηλό το μισθολογικό κόστος αλλά αυτό αναφέρεται σε μέσους όρους και όχι στους διάφορους παραγωγικούς κλάδους. Ας κάνουν μια έρευνα κατά κλάδο να δουν ποια είναι τέλος πάντων αυτή η επιβάρυνση και ποιο το όφελος από μείωση των μισθών κατά 50%. Γιατί ουσιαστικά με ποιο εύσχημο τρόπο αυτό προτείνει ο κύριος Ρουμπίνι. Με τέτοιες γενικές αλχημίες λυπάμαι δεν γίνεται τίποτα. Το χρέος είναι κυρίως σε ευρώ και δολάρια και σε ευρώ και δολάρια θα ξεπληρωθεί είτε έχουμε δραχμές είτε έχουμε ευρώ.
    Πρέπει να γίνουν τεχνοκρατικές έρευνες εδώ και τώρα και να εντοπίσουμε που υπάρχει πρόβλημα και εκεί να εστιαστούν οι λύσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν και μισθολογικές περικοπές αλλά στοχευμένα και όχι γενικά. Σε τελική ανάλυση αν το μισθολογικό κόστος είναι υψηλό το μειώνεις και με εισαγωγή τεχνολογίας και όχι απαραίτητα με περικοπές μισθών. Η ανάπτυξη είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Οι περικοπές επί δικαίων και αδίκων είναι συνταγή σίγουρου οικονομικού θανάτου την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση εντελώς ανόητα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Επειδή κανείς δεν τολμά «να πιάσει τον ταύρο απ’ τα κέρατα»… κι’ επειδή κανείς κλεισμένος εντός δεν έχει θέα του προβλήματος, δεν πρόκειται να προταθεί πρόσφορη λύση εκ των ένδον.
    Η ισχνή αγΕλλαδίτσα μας πάσχει από υπέρμετρη «τσιμπουροποίηση».
    Να σας ’πώ -λοιπόν, ο ταπεινός- μια βέβαιη λύση για ’μάς και τις άλλες «ασθενείς» οικονομικά χώρες της ΕΕ.
    Το ειδικό αυτό καθεστώς -που ξεδιπλώνεται, ως παράτολμο πείραμα- θα πετύχει κατά πάσα πιθανότητα, εφόσον θα βγούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα… αλλά -δυστυχώς- με την «παράπλευρη απώλεια» του θανάτου της ασθενούς.
    Άλλο ειδικό καθεστώς επιβάλλεται, αν κι’ εφόσον θέλει κάποιος να σταματήσει να υποκρίνεται, ο ίδιος, καθώς και οι συνδαιτυμόνες του στην ΕΕ.
    Αυτό, το ειδικό καθεστώς πρόσκαιρης αναστολής κάποιων κοινοτικών οδηγιών, περί ελευθερίας -λέει- κίνησης κεφαλαίων & υπηρεσιών κι’ ελεύθερης επιχειρηματικής εγκατάστασης (άνευ τοπικών μετοχικών κεφαλαίων) κλπ.
    Η Ελλάδα, αν αποβάλει επί ένα -σχετικά μικρό- διάστημα τις πολυεθνικές από την εκμετάλλευση των πόρων της, σε λίγα χρόνια, όχι μόνο θ’ ανακάμψει οικονομικά αλλά θα είναι και σε θέση ν’ εξαγοράσει κάποιες απ’ αυτές.
    Επιφυλάσσομαι για λεπτομερέστερη προσέγγιση εν ευθέτω χρόνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτος θεωρειται διασημος οικονομολογος?
    Κι ενα αυτιστικο να ρωτησεις τα ιδια θα σου πει.
    Πειτε μου οτι τον πληρωνει και σα συμβουλο ο ΓΑΠ με μερικες χιλιαδες Ευρω την ωρα, για να γελασει και το παρδαλο κατσικι.....
    Ενας λαος που εχει παθει λοβοτομη, ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να φαει δυνατο χαστουκι μπας και συνελθει απο το ληθαργο. Οσο τον κρατανε μεταξυ φθορας και αφθαρσιας, τοσο θα διαιωνιζεται η κοροιδια.
    Για αυτο και μην περιμενετε να γκρεμιστει αποτομα η Ελλαδα, το παραδειγμα της Αργεντινης δε το ξεχνανε ευκολα οι ΔΝΤαδες. Θα δοκιμαζουν τις αντοχες του κοσμακη σιγα-σιγα, οσο δεν αντιδρα τοσο θα προχωρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον ο φυσικός πλούτος της Ελλάδος είναι μεγαλύτερος απο αυτόν που υπολόγιζαν και βρήκαν μέσω των ελέγχων .
    Με αυτή τη σκέψη τι πιο εύκολο να αρχίσει πάλι η μεγάλη πίεση από τους ημέτερους ώστε στο τέλος το χάρισμα τους να φανεί η μόνη λύση για την επιβίωση της Ελλάδος , η οποία μάλιστα θα είτε θα προταθεί από τον ίδιο τον λαό είτε θα επικροτηθεί ώς μάννα εξ ουρανού.

    Ποιος έμαθε , έδώ στην Αθήνα πχ λέω εγώ ότι η δίκη για το θέμα της Δασκάλας Νικολοπούλου στο Μ. Δαρείο θα γίνει στον Εβρο.
    Ποιος έμαθε πχ΄λέω εγώ ότι θα θα κατέβουν πούλμαν από τους φίλους μας τους Τούρκους για συμπαράσταση όχι βέβαια στην Χαρά Νικολοπούλου.

    Ποιος έμαθε ότι προχτές το βράδυ ή το προηγούμενο ενεπλάκησαν υποτιθέμενοι ρωσσοπόντιοι και κατσιβέλοι (έτσι λένε τους τουρκόγυφτους στον Εβρο) σε βαθμό να μη μπορεί ούτε η αστυνομία να τους υποστηρίξει ..

    Θα αναρωτηθεί κανείς τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με την οικονομία..Σωστά δεν έχουν όμως όταν χάνεις την Εθνική σου Κυριαρχία οικονομία δεν υπάρχει.
    Την εθνική κυριαρχία την κάνεις με ξεπούλημα εδαφών είτε για να εξοφλήσεις τα κλεμμένα μερικών είτε με την απουσία αντίδρασης σε εσωτερικές επιθέσεις που δέχεται ο λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νικοπούλου και Δέρειο
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγνώμη Τζίμη αν το πρόβλημα ήταν το λάθος στο όνομα βλέπεις όταν ήμουν εκεί δεν κοίταξα την ταμπέλα καλά κοίταξα μόνο τα παιδιά ..ευχαριστώ όμως θα φροντίσω να διορθωθώ ώστε να μη δημιουργώ θέματα προς συζήτησ...
    Οπως λέει και ο Λαζόπουλος
    ''μου αρέσουν οι παρατηρήσεις διορθώνομαι ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγώ ξέρω ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα τι σημαίνει αυτό ότι πρέπει να με κάνουν προπονητή της εθνικής!

    λοιπόν την πρόβλεψη της χρεωκοπίας την ξέρανε και οι πέτρες,από κει και πέρα τι έκανε αυτός και για την αποτρέψει ή τουλάχιστον για να βγάλει λεφτά?
    ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ουτε Νobel πηρε ο Ρουμπινι ουτε το London School of Economics τελειωσε. Ιρανοs εβραιοs ειναι ο ανθρωποs γεννημενοs στην Κωνσταντινουπολη, με πτυχειο απο Milano (Bocconi) και διδακτορικο απο Harvard. Πιστευω οτι αν αυτα που λεει (εξοδο απο ευρωζωνη και ευρω) και σταση πληρωμων λεω εγω, τα καναμε απο την αρχη, τωρα αλλοι θα ειχαν το προβλημα και οχι εμειs. Τωρα ξεπουληθηκαμε και ολο και χειροτερα θα γινονται τα πραγματα. Τοσο χρεοs δεν πληρωνεται με τιποτα. Το οτι ασχολουνται ακομα μαζι μαs σημαινει η' οτι ειμαστε πολυ πλουσιοι η' οτι θελουν να αφανιστουμε εντελωs. Πηραμε λαθοs δρομο με το μνημονιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντάξει, τις διάφορες γνώμες οικονομολόγων τις ακούει κανείς. Αλλά δεν ξέρω πόσοι μπορούν να βασιστούν σ΄αυτές, τη στιγμή που ναι μεν προέβλεψαν την οικονομική κρίση, πλήν όμως, δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να την αποτρέψουν.
    Οπως λέει ο ΑΠΕΛΛΗΣ, και η κυρά Σταυρούλα ξέρει να τα πεί αυτά.
    Το θέμα είναι να μπορέσουμε να βγούμε από την οικονομική στασιμότητα που ουσιαστικά είναι αργός θάνατος της οικονομίας (και της χώρας μας). Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.