21/5/11

Τρίτη μέρα οργής στην Αλβανία, φόβοι για επανάληψη του '97

Αντιπαράθεση Μπερίσα - Ράμα
 Σε έντονη αντιπαράθεση, με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, επιδόθηκαν, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενος δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα, με αφορμή τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε (και εκτελεί) την καταμέτρηση και των ψήφων που βρέθηκαν σε λάθος κάλπη (στην κάλπη για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων και όχι σε αυτή για το δήμαρχο) για την ανάδειξη του δημάρχου Τιράνων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ο υποψήφιος του οποίου Λουλζίμ Μπάσα απέκτησε προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Έντι Ράμα, αν και ήταν δέκα ψήφους πίσω στα προκαταρκτικά αποτελέσματα (με τις ψήφους, δηλαδή, μόνο από την κάλπη για το δήμαρχο).

«Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εφαρμόζει το νόμο και υπερασπίζεται από το κράτος», είπε ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος υπεραμύνθηκε το έργο της Επιτροπής, από την οποία και ζήτησε να συνεχίσει το έργο της. Καταφέρθηκε με σκληρό τρόπο κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «όρμησαν ως πρωτόγονοι  πάνω από τα κεφάλια της αστυνομίας, απείλησαν σωματικά τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και έκαναν σχέδια για να κάψουν τα ψηφοδέλτια». «Η απάντησή μας είναι μόνο ο νόμος και το κράτος δικαίου. Η βία, οποιασδήποτε φύσης, θα συναντήσει όλη τη σκληρότητα του νόμου», κατέληξε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Άμεση ήταν η απάντηση του Έντι Ράμα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είπε, δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα για τα Τίρανα, διότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, «ανατρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στο τραπέζι».

«Εξ ονόματος των υψηλών συμφερόντων της χώρας, καλώ το Σαλί (Μπερίσα) να σταματήσει αυτή τη γελοιότητα, πριν είναι πολύ αργά. Η αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την ανατροπή του αποτελέσματος  για τα Τίρανα, αλλά δεν θα αναγνωρίσει ούτε την κυβέρνησή σου», είπε ο κ. Ράμα, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνο για την κρίση και το υψηλό κόστος που πληρώνει η χώρα στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον πρωθυπουργό της χώρας. «Ο λαός θα διαδηλώνει κάθε μέρα και περισσότερο για να αντικρούσει την τρομοκρατία της βίας», κατέληξε ο κ. Ράμα.

Τρίτη μέρα οργής στην Αλβανία, φόβοι για επανάληψη του '97

Η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δεν έχει κοπάσει, την ώρα που "γεννιέται" ο φόβος πως μπορεί να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1997, όταν ο κόσμος πήρε τα όπλα!

Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών συνεχίζεται, η κατάσταση στη χώρα παραμένει εκτός ελέγχου. Το πως οι ψήφοι που προορίζονταν για τους δημάρχους βρέθηκαν στις κάλπες για τους δημοτικούς συμβούλους είναι το μεγαλύτερο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση Μπερίσα.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για νοθεία και ζητά να ακυρωθούν οι ψήφοι, ενώ το κυβερνών κόμμα, που σαφώς ωφελείται από τις ψήφους, επιμένει ότι πρέπει να καταμετρηθούν.

Καθώς η διαδικασία συνεχίζεται, για τρίτη μέρα έξω από το κτίριο του εκλογοδικείου των Τιράνων βρίσκεται χιλιάδες κόσμου αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ήδη, η αντιπολίτευση έχει καταθέσει μήνυση κατά της εκλογικής Επιτροπής, θεωρώντας πως η καταμέτρηση των λάθος ψήφων είναι παράνομη. Ζήτησαν δε ψυχιατρική εξέταση για τον πρόεδρο της Επιτροπής!

Οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από τις διαμαρτυρίες μέχρι να ακυρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων που βρέθηκαν στη λάθος κάλπη. "Ο Μπερίσα τα έχει χαμένα! Δεν ξέρει από ποιούς αποτελείται η Επιτροπή που μετράει τις ψήφους" δήλωσε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος για το δήμο Τιράνων.

Όσο για τον Σαλί Μπερίσα; Δε φαίνεται να ανησυχεί πως μπορεί να επαναληφθούν τα επεισόδια του Ιανουαρίου, όταν τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. "Η αντιπολίτευση δε θα τολμήσει. Προσπάθησαν μια φορά και απέτυχαν", δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
 http://www.sigmalive.com/
http://www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.