3/5/11

Μέτρα για την ανάπτυξη ζητά το ΔΝΤ από την Αθήνα

Μιχάλης Ιγνατίου
mignatiou@aol.com - Twitter: @mignatiou

Με την άφιξη του πρώτου κλιμακίου της τρόικας ξεκινά ο μαραθώνιος ελέγχων και επαφών που θα ολοκληρωθούν στις 18 Μαΐου και από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση του δανείου. Ενώ μέχρι πριν από το Πάσχα οι διαρροές ανέφεραν ότι ο κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα είναι ο Σεπτέμβριος και όχι ο Μάιος, τις τελευταίες 2-3 μέρες κυκλοφορεί ευρύτατα στην Ουάσιγκτον ότι οι ελεγκτές φτάνουν στην Αθήνα «για να φέρουν τα πάνω-κάτω», καθώς έχουν λάβει σοβαρότατες πληροφορίες ότι τα έσοδα είναι μέτρια και οι δαπάνες παραμένουν υψηλές. Ο,τι και να συμβαίνει θα το πληροφορηθούμε, όπως πάντα, στο τέλος των ελέγχων και όταν πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των ανωτάτων στελεχών του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Χθες έκλεισε ένας χρόνος από την επίσημη έναρξη του Προγράμματος Σταθερότητας, αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε καλέσει την τεχνική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις αρχές Ιανουαρίου του 2010 για να βοηθήσει υποτίθεται τους αρμοδίους «να νοικοκυρέψουν το κράτος»! Η χρονιά ήταν γεμάτη πόνο για τους Ελληνες πολίτες που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται και τη χώρα τους να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή έγιναν μάρτυρες ενός φαινόμενου, που είναι μόνο ελληνικό: να επηρεάζονται από την κρίση οι πάντες εκτός των πολιτικών που αποδεδειγμένα ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση η Ελλάδα. Η νοοτροπία τους δεν έχει αλλάξει και συνεχίζουν να πολιτεύονται ως η χώρα μας να είναι... Εμιράτο.
Πηγές του Ταμείου έλεγαν ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα έξοδα των υπουργείων, που αφορούν τις μετακινήσεις των υπουργών και των συνεργατών τους, αλλά και τα καθημερινά έξοδα. Οι περισσότεροι δρουν και αντιδρούν με την προ Μνημονίου σκέψη ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και με το γνωστό ωχαδερφισμό που οδήγησε τη χώρα και τους πολίτες της στην απόγνωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποκαρδιώνεται όποιος συζητά με τους ανθρώπους που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μου έλεγε ένας εξ αυτών ότι στις άλλες χώρες που οδηγήθηκαν στο ΔΝΤ οι πολιτικοί έδιναν πρώτοι το παράδειγμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε ένα λαό γονατισμένο από τα βάρβαρα μέτρα ο οποίος την ίδια στιγμή, ακόμα και σήμερα, δείχνει ανοχή ελπίζοντας ότι θα δει άσπρη μέρα.
Δεν είναι υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς ότι σε αντίθεση με τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Ναι μεν παίρνει το πολιτικό ρίσκο να επιβάλει τα μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή δείχνει ανικανότητα κυρίως από την κορυφή, για να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη και να κινήσει την αγορά. Πληροφορούμαι ότι στο Ταμείο διαπιστώνουν με τρόμο ότι νεκρώνεται η αγορά σε όλα τα επίπεδα και ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και η αναγκαία συνεννόηση μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών για να υλοποιηθούν μερικές καλές ιδέες που ισχυρίζονται ότι πρόσφεραν οι δανειστές μας.

Μου έλεγαν π.χ. ότι ενόψει του καλοκαιριού η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικά εισοδήματα που δεν υπολόγιζε. Αλλά οι τιμές στα ξενοδοχεία εκτοξεύθηκαν από τώρα στα ύψη. Πιστεύουν ότι μία απλή συνεννόηση των αρμοδίων με τους μεγάλους ξενοδόχους θα διευθετούσε το πρόβλημα... Γιατί δεν τον πράττουν οι αρμόδιοι; Μα δεν έχουν κουκούτσι μυαλό να εκμεταλλευθούν τα πολλά θετικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας, που πολύ σωστά αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι ο καλύτερος προορισμός αυτό το καλοκαίρι;
imerisia

1 σχόλιο:

  1. Ασε, η Αθήνα από ανάπτυξη "σφύζει" εδώ και ένα χρόνο. Από λουκέτα είμαστε πάμπλουτοι. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.