26/5/11

Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι είναι ελληνικά, παραδέχονται οι Τούρκοι

 Οι πληροφορίες που διοχετεύονται στην τουρκική κοινή γνώμη σχετικά με τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι «είναι ανυπόστατες και λανθασμένες», χρησιμοποιούνται «απλώς και μόνο για πολιτικό όφελος», δήλωσε ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του κυβερνητικού κόμματος κ. Αμπντουραχίμ Οζτούρκ. Πρόσθεσε ότι «όργανο σε αυτές τις ενέργειες» έγινε και ο «κατά τα άλλα «ευυπόληπτος» πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ζεϊμπέκ.
«Για τα Δίδυμα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, τα οποία βρίσκονται εντός των Δωδεκανήσων, υπάρχει διεθνής συμφωνία, υπογεγραμμένη από τον Ισμετ Ινονου, που δείχνει ότι είναι ελληνικό έδαφος», δήλωσε ο κ. Οζτουρκ. Και τόνισε: «Αυτά τα δυο νησιά πέρασαν στους Ελληνες το 1947 με την διεθνή συμφωνία της Ιταλίας, δια χειρός του Ισμετ Ινονου. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924 δεν έμεινε τουρκικός πληθυσμός σ' αυτά τα νησιά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισμέτ Ινονού υπέγραψε τη συμφωνία ως πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

7 σχόλια:

  1. Το θέμα δεν είναι αν οι Τούρκοι παραδέχονται ότι τα νησιά είναι Ελληνικά. Το θέμα είναι η συνολική αμφισβήτιση του καθεστώτος αρχιπελάγους από την Τουρκία (SAR κλπ), εποφθαλμιώντας στον ορυκτό του πλούτο (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_1825.html) και στη γεωστρατηγικής σημασίας γεωμορφολογία του.
    Σε κάθε περίπτωση αυτός που διεκδικεί (από το πουθενά πολλές φορές) με επίμονο και φορτικό τρόπο, στην πιο απλή περίπτωση θα οδηγήσδει τον απέναντι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί ακριβώς αρχίζουν οι απώλειες. Όταν κάθεσαι και συζητάς για το καθεστώς διαρκώς παραδεκτών ισορροπιών, επειδή κάποιος άρχισε να σου "κολλάει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι κάτοικοι της Τουρκίας είναι Έλληνες-Ρωμιοί που εξισλαμίστηκαν και εκτουρκίστηκαν λόγω των Οθωμανών κατακτητών.

    Η Ελλάδα πρέπει να τους υπενθυμίσει την καταγωγή τους, να αξιοποιήσει τους Έλληνες Τουρκόφωνους Ορθόδοξους(εκ των οποίων κατάγεται και ο Καραμανλής), και να τους επανελληνοποιήσει χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Τουρκόφωνο-Μουσουλμάνο επιστρέψει στην Ορθοδοξία και θέλει να επιστρέψει στον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Iaspis ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία είναι σε θέση να αναθεωρήσουν και να τροποιήσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Το θέμα του Αιγαίου και της ΑΟΖ αποτελεί σημαντικό ζήτημα που ξεφεύγει απο το διακρατικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ακρίτας
    Δεν ειναι ρε Ακρίτα σε θέση όντως, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με νομικές αμφισβητίσεις και έριδες που εδράζονται και επιλύονται με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ακριβώς το αντίθετο: έχουμε να κάνουμε με ευθεία αμφισβήτιση των κανόνων αυτού de facto (όχι de jure) τις περισσότερες φορές, μάλιστα με την χρήση και την απειλή χρήσης βίας. Το Διεθνές Δίκαιο πάει περίπατο εδώ και πολύ καιρό (και γενικά στον πλανήτη-μεγάλη συζήτηση αυτή-)ιδιαίτερα στον Αιγιακό χώρο με τη συμπεριφορά των απέναντι.
    Ισχύ έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι όχι Νομικά ερείσματα και όσο νωρίτερα το αντιληφθούν αυτοί που κρατάν το σχεδιασμό της πολιτικής και στρατιωτικής θωράκισης της χώρας, τόσο το καλύτερο για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Iaspis αποτελεί το Αιγαίο και η ΑΟΖ αντικείμενο ευρύτερων ρυθμίσεων στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ακρίτας
    Σαφώς, όμως καλύτερα πιστεύω είναι να βασίζεσαι όσο το δυνατόν στη δική σου δύναμη, όπως κι αν μεταφράζεται αυτή, παρά στις όποιες αντιδράσεις & βοήθειες και άλλων που θίγονται πρόσκαιρα τα συμφέροντά τους. Και να τα περιμένεις όλα, από όλους. Δεν υπάρχουν θέσφατα στην εξωτερική πολιτική κι η ιστορία μας είναι γεμάτη από παραδείγματα "φίλων" που μας γύρισαν την πλάτη σε κρίσιμη στιγμή, λόγω καλύτερης συμφωνίας με τον... αντίπαλο.
    Γιαυτό λέω πως στην ισχύ που προβάλλουν οι απέναντι με ευθεία αμφισβήτιση, απαντάς με ετοιμότητα και ανάλογους σχεδιασμούς.
    Φυσικά οι συμμαχίες και οι συνεργασίες δεκτές (ίσως επιβεβλημένες) σε σύμπραξη με άλλες δυνάμεις που τους ενδιαφέρει ο χώρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η περίπτωση των Ελλήνων-μουσουλμάνων, θα μπορούσε να συζητηθεί εν καιρώ γιατί τώρα, υπάρχουν πολλά αγκάθια. Αν δεν έχουν επιλυθεί άλλα φλέγοντα προβλήματα γεωπολιτικής σημασίας, τα οποία τώρα, είναι στην κεντρική σκηνή, οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα είναι μονίμως πάνω σε τεντωμένο σχοινί όπως είναι και τώρα. Κι΄ας κάνουν πως δεν το βλέπουν οι οπαδοί του κατευνασμού. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.