6/5/11

«Ανθηση» του ναρκεμπορίου στα ... προτεκτοράτα-Έκθεση κόλαφος της Europol για την Τουρκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Σε «κεντρικούς κόμβους» της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και δράσης ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία και ΠΓΔΜ, με Αλβανούς, Δυτικοαφρικανούς και Λιθουανούς να πρωταγωνιστούν στη σύνθεση και δράση εγκληματικών οργανώσεων αναφέρει μεταξύ άλλων η τελευταία έκθεση της EYROPOL (ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ) για τη μαφία στην Ευρώπη. Πρόκειται, βεβαίως, για τα «προτεκτοράτα» των ιμπεριαλιστών που προήλθαν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια. Φυσικά, αυτή η «λεπτομέρεια» δεν απασχολεί την ευρωπαϊκή αστυνομία.


Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι πολυεθνικές εγκληματικές ομάδες έχουν συσπειρωθεί γύρω από Πρίστινα, Τίρανα και Σκόπια και ότι η ηρωίνη από την Τουρκία και η κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική αποθηκεύονται στα Βαλκάνια πριν από τη μεταφορά τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μαριχουάνα που πωλείται στην ΕΕ καλλιεργείται στα Βαλκάνια, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι φορτία κοκαΐνης φθάνουν στις ευρωπαϊκές αγορές από λιμάνια του Μαυροβουνίου.

Από την άλλη πλευρά, τα χημικά ναρκωτικά που παράγονται στην Ευρώπη ταξιδεύουν προς αντίθετη κατεύθυνση μέσω της ίδιας οδού, των Βαλκανίων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι εγκληματικές ομάδες δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο, στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία, όπου «η ανάμειξη των πολιτών στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης και ηρωίνης αυξάνεται ολοένα και περισσότερο».

Μεταξύ των σημαντικότερων εγκληματικών ομάδων που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη είναι η «δυτικοαφρικανική ομάδα» και ακολουθούν οι οργανωμένες ομάδες Αλβανών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εμπόριο κοκαΐνης, ηρωίνης, συνθετικών ναρκωτικών και μαριχουάνας. Ως τρίτη ισχυρότερη εγκληματική ομάδα φέρεται η λιθουανική που δραστηριοποιείται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη και στο χώρο της πρώην ΕΣΣΔ.
Rizospastis.


Έκθεση κόλαφος της Europol για την Τουρκία

 Με τηλεγράφημα το πρακτορείο Ανατολού δημοσίευσε την έκθεση της Europol για το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία.

Όσον αφορά την παράνομη διακίνηση μεταναστών η έκθεση της Europol αναφέρει ότι η Τουρκία είναι «κομβικό σημείο σύνδεσης» η οποία γίνεται μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Europol υπογραμμίζει πως οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, Ασία, Βόρεια και Δυτική Αφρική, έχουν ως τελευταίο σταθμό την Τουρκία, πριν την είσοδό τους σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται επίσης και η περίπτωση να ενταχθούν στην συνθήκη Σένγκεν η Ρουμανία και η Βουλγαρία κάτι που αναμένεται να αποσυμφωρήσει την κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όμως δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως η Βουλγαρία - ανεξαρτήτως της έκβασης αυτής της υπόθεσης - έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα χτίσει φράγμα στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011.

Σχετικά με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην έκθεση της Europol αναφέρεται πως η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται από το Αφγανιστάν μέσω Τουρκίας. Οι λαθρέμποροι της Δυτικής Αφρικής χρησιμοποιούν κυρίως την Κωνσταντινούπολη ως ενδιάμεσο κόμβο για την μεταφορά ηρωίνης στις σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα, τα τουρκόφωνα και αλβανόφωνα κυκλώματα είναι αυτά που κυριαρχούν εντός και εκτός ΕΕ στην εμπορία ηρωίνης. Επίσης, οι διακινητές ναρκωτικών έχουν αποθήκες ηρωίνης στις χώρες των δυτικών βαλκανίων, ενώ σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα το εμπόριο μεταναστών έχει αποδειχθεί τόσο προσοδοφόρο που τα κυκλώματα εγκαταλείπουν τις παράνομες ενασχολήσεις τους και αφιερώνονται σ' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.