20/5/11

Η Πασιονάρια των Κούρδων της Τουρκίας ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο

Institut Kurde de Paris (AFP)
Η Λεϊλά Ζάνα
Σιλβάν (Τουρκία) - Την βασάνισαν, την φυλάκισαν και της απαγόρευσαν να συμμετέχει στην πολιτική. Η Λεϊλά Ζάνα όμως δεν έχει παραιτηθεί από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων και ετοιμάζεται να κάνει την επιστροφή της στο τουρκικό Κοινοβούλιο, από το οποίο την έδιωξαν πριν από 20 χρόνια κάτω από σφοδρές αποδοκιμασίες.

Σε λιγότερο από ένα μήνα από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, η ακτιβίστρια  περιπλανιέται ακούραστα στην νοτιοανατολική Τουρκία, μια περιοχή που ως επί το πλείστον κατοικείται από Κούρδους, όπου είναι υποψήφια, στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ.

Αλλά η ατμόσφαιρα άλλαξε από την εποχή όπου φυλακίστηκε επειδή είχε προφέρει μία μόνο φράση στα κουρδικά στο Κοινοβούλιο. Τώρα, το λεωφορείο της εκστρατείας της περιβάλλεται με συνθήματα στην κάποτε απαγορευμένη γλώσσα, και είναι στα κουρδικά που απευθύνεται στα πλήθη.
«Είκοσι χρόνια μετά, η ψήφος σας,  δεν θα είναι μόνο να κερδίσω μια θέση στο Κοινοβούλιο, αλλά επίσης θα στηρίξει τον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων», αγορεύει η 50-χρονή Λεϊλά Ζάνα κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη γενέτειρά της Σιλβάν .
Οι Κούρδοι της Τουρκίας, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν δει κάποια πρόοδο όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., εξακολουθούν να υφίστανται διακριτική μεταχείριση παρά τις υποσχέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, για άνοιγμα του δρόμου προς τη συμφιλίωση.
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε όμως να πείσει τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) να κατεβάσουν τα όπλα τους.
Η προσέγγιση των εκλογών σημαδεύεται από νέες συγκρούσεις στις κουρδικές πόλεις και μάχες με το PKK στα βουνά. 
Δώδεκα αντάρτες σκοτώθηκαν σε τρεις ημέρες σε συγκρούσεις στα σύνορα με το Ιράκ, και ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης.
Αλλά η Λεϊλά Ζάνα παραμένει αισιόδοξη. 
«Και οι δύο πλευρές -Τούρκοι και Κούρδοι- έχουν φθάσει σε κάποιο επίπεδο ωριμότητας», δήλωσε στο ΓΠΕ (AFP) λίγο πριν από τη συγκέντρωση στην Σιλβάν. 
«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θα δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια εταιρική σχέση, και ποιο θα είναι το καθεστώς των Κούρδων».
Η κ. Ζάνα έγινε το ξόανο του κουρδικού κινήματος μετά την εκλογή της στο Κοινοβούλιο το 1991, ενώ μαινόταν ο πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων του ΡΚΚ και των δυνάμεων ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Κατά τη τελετή ορκωμοσίας, η νέα βουλευτής, σηκώνοντας μια κίτρινη-πράσινη-κόκκινη ζώνη -τα χρώματα του PKK- είχε σπείρει την αγανάκτηση, προσθέτοντας  στο όρκο της στα τουρκικά, μια φράση έκκλησης για ειρήνη στα κουρδικά.
Το κόμμα της κ. Ζάνα απαγορεύτηκε στη συνέχεια, για συμπαιγνία με το ΡΚΚ και η πολιτικός φυλακίστηκε το 1994.
Ανταμείφτηκε το 1995 με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βραβείο για την ελευθερία της σκέψης, και απελευθερώθηκε το 2004.
«Ποτέ δεν έπαψα να πιστεύω στον δημοκρατικό αγώνα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα. « Το ηθικό μου είναι υψηλότατο. Είμαι γεμάτη ελπίδα, και αυτό είναι το μόνο κεφαλαίο μου».
Παντρεμένη με έναν ξάδερφο της στην ηλικία των μόλις 14 χρονών, μετά από ένα έτος σχολικής φοίτησης, η Λεϊλά Ζάνα ήταν απίθανο να γίνει μια πολιτική προσωπικότητα. 
Με το σύζυγό της, έναν Κούρδο ακτιβιστή που φυλακίστηκε το 1980, ξεκίνησε το ενδιαφέρον της για την πολιτική και πήγε στο σχολείο.
Όπως και άλλες Κούρδισες γυναίκες, αυτή η μητέρα δύο παιδιών γνώρισε τις επισκέψεις στο σύζυγό της στη φυλακή, με το συνοδευτικό μερίδιό ταπείνωσης από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις κραυγές των κρατουμένων από τα βασανιστήρια.
 Η ίδια θα γνωρίσει τα βασανιστήρια.
Πρώτη Κούρδισα γυναίκα βουλευτής στην Τουρκία, η Λεϊλά Ζάνα υπήρξε πρωτοπόρος στην αμφισβήτηση του κυρίαρχου πατριαρχικού συστήματος στις κουρδικές περιοχές. 
Οι γυναίκες κατέχουν σήμερα σημαντική θέση στην περιφερειακή πολιτική ζωή.
«Ξέρω ότι θα τα καταφέρει καλύτερα από τους άνδρες (...) θέλω πραγματικά να την δούμε πάλι στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Μεχμέτ Nedimdag, ένας μικροέμπορος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κ.  Ζάνα στη Σιλβάν.
Institut Kurde de Paris                        16.05.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.