20/5/11

Επεισόδια στην πλατεία της Ξάνθης με τούρκους οδηγούς. (video-φωτό)

Επεισοδιακή ήταν η διέλευση από την Ξάνθη για περίπου 15 αυτοκίνητα-αντίκες του Συλλόγου Κλασσικών Αυτοκινήτων Κωνσταντινούπολης, το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι Τούρκοι οδηγοί επέστρεφαν από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, λόγω της ημέρας μνήμης που γιορτάζει η γείτονα στις 19 Μαίου, όμως από κάποιους η κίνηση αυτή θεωρήθηκε σοβαρή πρόκληση καθώς συμπίπτει με την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Τα αυτοκίνητα της πομπής στάθμευσαν το απόγευμα γύρω από την κεντρική πλατεία, όπως είχαν προγραμματίσει οι διοργανωτές της πομπής, συνοδευόμενοι από αστυνομική δύναμη με ένστολους, μυστικούς και εποχούμενους αστυνομικούς. Στην παρουσία τους αντέδρασε έντονα ο Αντιδήμαρχος Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος έσπευσε στο σημείο μπροστά στη Λέσχη Αξιωματικών και ζήτησε επίμονα  να απομακρυνθούν, όπως επίσης και μια ομάδα 10 ατόμων περίπου που απαίτησαν να φύγουν από την κεντρική πλατεία τα αυτοκίνητα και προέβησαν σε ορισμένες απειλές.
Επιτέθηκαν σε οχήματα, οδηγούς
Τελικώς, αφού συγκεντρώθηκαν αρκετοί ξανθιώτες στην πλατεία, οι οποίοι περιεργάζονταν τις αντίκες και παρακολουθούσαν το περιστατικό από απόσταση, τα αυτοκίνητα αποχώρησαν σταδιακά από το κέντρο της πλατείας με την καθοδήγηση της Αστυνομίας. Όμως, κάποιοι –μεομονωμένοι- θερμόαιμοι επιτέθηκαν σε τούρκους οδηγούς ανεπιτυχώς και επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές σε οχήματα αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. Κάποιοι ενοχλήθηκαν από την κάμερα του XanthiPress.gr που κατέγραψε τις σκηνές και, στη συνέχεια, τα πνεύματα ηρέμησαν
Άρνηση Δ. Μπένη για Πλατεία και επιτήρηση της Αστυνομίας.
Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης, με τον οποίο είχαν συνομιλήσει οι διοργανωτές της πορείας, ανέφερε στο XanthiPress.gr, ότι η επικοινωνία του περιορίστηκε στην άρνησή του να ικανοποιήσει αίτημα των οδηγών να ανεβάσουν τα αυτοκίνητα στην πλατεία και συμφωνήθηκε ρητώς να υπάρξει κίνηση μόνο σε δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης . Πάντως δε θέλησε σχολιάσει οτιδήποτε γύρω από τις αντιδράσεις που υπήρξαν από μερικούς ξανθιώτες και την εκδίωξη των οδηγών.
Θέση XanthiPress.gr
Κάποιοι υποστήριξαν ότι η παρουσία των Τούρκων οδηγών ήταν προσχεδιασμένη πρόκληση λόγω της ημέρας ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν τις αντιδράσεις υπερβολικές και απόρησαν για την έκταση του επεισοδίου. Γεγονός είναι ότι η επίσκεψη ήταν γνωστή, μέρες πριν, και όσοι θεωρούσαν ότι θίγονται για τους δικούς τους –βάσιμους πιθανότατα- λόγους θα έπρεπε να είχαν κάνει γνωστές τις αιτιάσεις τους πριν την άφιξη των οχημάτων ώστε να μην διέλθουν από το κέντρο και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ένταση και η πόλωση και, κυρίως, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην Κεντρική Πλατεία. 
Επεισόδια στην πλατεία της Ξάνθης με τούρκους οδηγούς
.

4 σχόλια:

  1. Αυτοί που έδωσαν τις άδειες για παρελάσεις και τιμές του Σφαγέα μέσα στο σπίτι των καμένων είναι Υπεύθυνοι. Τώρα αν οι φίλοι Τούρκοι θέλουν να είναι και αποδεκτές τέτοιου τύπου ενέργειες, ας αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Ποντίων κάνοντας το πρώτο βήμα συμφιλίωσης.
    Για να ξέρουμε τι εστί φιλία στην Τουρκική διάλεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπήρχαν πολλές μέρες το χρόνο για να κάνει η Λέσχη Κλασσικού Αυτοκινήτου Κωνσταντινούπολης αυτή τη "συμβολική" πορεία.

    "Διάλεξε" τη συγκεκριμένη μέρα, όχι τυχαία πάντως!

    Αν ήμασταν σοβαροί θα έπρεπε τουλάχιστον αυτή τη μέρα να μην επιτραπεί κάτι τέτοιο!

    Μεγάλη εντύπωση προκαλεί όμως και η θέση που παίρνει το site http://www.xanthipress.gr/eidiseis/astynomika/7777-epeisodia-kentriki-plateia-xanthi.html καθώς παρουσιάζει το παραπάνω ρεπορτάζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. An den itan Pontios o dimarxos eimai sigouros oti oi alloi den tha anoigan to stoma tous, ennow tous Elladites tous pseudo-magkes.

    Pontios apo Kaukaso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δίον, είμαι από Ξάνθη και μπορώ να σου πω ότι όλοι οι Έλληνες εδώ πέρα είμαστε πρόσφυγες, οι περισσότεροι από την Ανατολική Θράκη, μετά αρκετοί από Πόντο και κάποιοι από τη σημερινή Βουλγαρία.
    Δεν είναι λοιπόν θέμα του Δημάρχου και δεν υπάρχει εδώ πάνω Ἐλλαδίτης' πολιτικός, αν κάποιος τον βρει ας τον δείξει και σε μένα.
    Από την άλλη, βλέπω συχνά πόσο ελαφριά αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα όσοι Έλληνες μένουν μακριά και δεν έχουν επαφή με την Τουρκία, όσοι μένουν σε Αθήνα και Πελοπόννησο που δεν αισθάνονται και καμία απειλή ή έστω πολιτισμική αλλοτρίωση ή ύποπτη επιρροή της γείτονος στα μέρη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.