18/7/11

Σκόπια: Η αλβανική γλώσσα θα ομιλείται στο Κοινοβούλιο


Εκτός από τους Αλβανούς βουλευτές και υπουργούς και άλλοι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι θα μιλούν τη μητρική τους γλώσσα στην Συνέλευση.
Έντονη ήταν η συζήτηση χθες μεταξύ  της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης,  με αντεγκλήσεις και ύβρεις εκατέρωθεν από τους βουλευτές του DUI και του DPA που εμπόδισαν το τελικό αποτέλεσμα .

Μετά από 12 ώρες συζήτησης, η Συνέλευση με 58 ψήφους υπέρ και 27 ψήφους κατά, πέρασε τροπολογίες για τη χρήση της γλώσσας, ‘η οποία ομιλείται από τουλάχιστον 20 τοις εκατό του πληθυσμού της «Μακεδονίας»’, με συντομευμένη διαδικασία.

Η αντιπολίτευση, η οποία διαμορφώθηκε κατά αυτής της πρότασης θεωρεί ότι παραβιάζεται η συμφωνία της Οχρίδας. Σύμφωνα με την πλειοψηφία η χρήση της  αλβανικής γλώσσας θα επιτρέψει την ευκολότερη επικοινωνία στη Συνέλευση, ξέχωρα από το Σύνταγμα και τη συμφωνία της Οχρίδας.

Οι βουλευτές του αλβανικού κόμματος DPA τέθηκαν ενάντια σε αυτές τις αλλαγές με το σκεπτικό ότι η αλβανική γλώσσα δεν θεωρείται επίσημη γλώσσα της «Μακεδονίας» αλλά γλώσσα μειονοτική, του 20 τοις εκατό του πληθυσμού, ενώ σε αντίθεση, το DUI, που θα σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, επισημαίνει ότι  οι αλλαγές αυτές αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών στην περιοχή με την χρήση της αλβανικής γλώσσας.
Τη Δευτέρα οι νομοθέτες θα συνεχίσουν την πέμπτη συνάντησή τους, στη οποία θα συζητηθεί ο νόμος για τις σημαίες (Αλβανών και Σλάβων). Οι τροποποιήσεις προβλέπουν ότι σε δήμους όπου το 50 τοις εκατό του πληθυσμού  είναι μέλη μιας κοινότητας π.Χ. αλβανοί θα μπορούν να αναρτούν στα κτήρια και τη σημαία τους  μαζί με την σημαία του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.