25/7/11

Στο σκαμνί η Βρετανία για βασανιστήρια σε πρώην αποικίες της

Το δρόμο για την αναγνώριση των βασανιστηρίων τα οποία υπέστησαν Κύπριοι κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα από Βρετανούς, ανοίγει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο απεφάνθη ότι τέσσερις Κενυάτες που προσέφυγαν στη βρετανική Δικαιοσύνη ζητώντας αναγνώριση των βασανιστηρίων, μπορούν να κινήσουν αγωγή εναντίον της βρετανικής Κυβέρνησης.


Ο δικαστής κ. Mc Combe τονίζει ότι η απόφαση του δεν σημαίνει ότι διαπράττονταν συστηματικά βασανιστήρια ή ότι αν διαπράττονταν η βρετανική Κυβέρνηση ήταν νομικά υπεύθυνη. Σημαίνει , είπε, ότι η υπόθεση έχει βάση για εκδίκαση διότι οι αιτητές έχουν συζητήσιμα νομικά σημεία.

Κατά την ακρόαση της προσφυγής των τεσσάρων στο Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Απρίλιο, η Υπεράσπιση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν υπήρχε υπόθεση με το επιχείρημα ότι «όλες οι νομικές ευθύνες περιλαμβανομένης εκείνης για οποιαδήποτε κακομεταχείριση που είχε διαπραχθεί κατά τη διάρκεια του αποικιακού καθεστώτος, μεταβιβάσθηκαν στη Δημοκρατία της Κένυας όταν η Κένυα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1963».

Η Κυβέρνηση της Κένυας απέρριψε κατηγορηματικά μια τέτοια σκέψη ενώ ο δικαστής χαρακτήρισε σαν ανέντιμη την προσπάθεια της βρετανικής Κυβέρνησης ν’ αποφύγει οποιαδήποτε ανάληψη ευθυνών.

Μάλιστα, στο σχετικό με την υπόθεση δημοσίευμα της, η σημερινή Times γράφει ότι διάφορες χώρες πρώην αποικίες περιλαμβανομένης της Κύπρου παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σε σχόλιο του που συνοδεύει το δημοσίευμα, ο ειδικός γι’ αυτά τα θέματα καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, David Anderson γράφει : «Στην Κύπρο όπου η εκστρατεία κατά της αντίστασης έβαλε την τουρκική μειονότητα εναντίον των Ελληνοκυπρίων υποστηρικτών της ΕΟΚΑ, χρησιμοποιήθηκαν ανακριτικές μέθοδοι που ισοδυναμούσαν με κακομεταχείριση».http://www.sigmalive.com/news/international/403944

1 σχόλιο:

  1. Είναι καιρός ΚΑΙ ιδιώτες μέτοχοι τοις 100% ιδιωτικής τράπεζας της Αγγλίας να αρχίσουν να εξομολογούνται για το πόθεν έσχες των αεριτζίδικων λογιστικών τους κερδών εκ των αποικιών και τους δυο παγκόσμιους πολέμους, κι όχι μόνον.

    Οι τελευταίοι που θα διεκδικήσουν τα δίκαια τους θα είναι οι Έλληνες, λόγο περηφάνιας για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ που μετρούσε τα νεκρά παλικάρια της την ώρα που οι τραπεζίτες αγόραζαν ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ από τους αποχωρούντες δυνάστες!

    Σχετικά με τον έλεγχο του δημόσιου χρέους, και περί ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.