13/7/11

Ξεκίνησαν να ελέγχουν τα κοντέινερ -Καταμέτρηση από τις Μεραρχίες για αξιολόγηση της επικινδυνότητάς τους

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Φωτογραφία
ΜΕοδηγίες του ΓΕΕΦ, οι Μεραρχίες προβαίνουν από χθες το πρωί, σε καταγραφή του στρατιωτικού υλικού που βρίσκεται μέσα σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) σε όλες τις μονάδες της Ε.Φ. προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός επικινδυνότητάς τους. Και βεβαίως, όλα αυτά, μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί. Όπως μας λέχθηκε, μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων, θα ληφθούν μέτρα προστασίας για εκείνα τα εμπορευματοκιβώτια που θα χαρακτηριστούν ως υψηλού κινδύνου, στην περίπτωση που δεν εξευρεθούν διαθέσιμοι χώροι αποθήκευσης για μεταφορά του στρατιωτικού υλικού. Όπως έγραψε ο «Φ» στη χθεσινή του έκδοση, το φαινόμενο με τα εμπορευματοκιβώτια που μετατρέπονται σε αποθήκες οπλισμού μέσα σε μια νύκτα, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε δεκάδες μονάδες της Ε.Φ. Και αυτό επειδή, δεν παραχωρούνται κονδύλια για ανέγερση αποθηκών οπλισμού, με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Αποτέλεσμα, να καταφεύγουν και λόγω ανάγκης στην εύκολη λύση των εμπορευματοκιβωτίων, όπου φυλάσσονται ακόμη και νάρκες, με τα εμπορευματοκιβώτια να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και όχι μόνο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
 
Την κατάντια της Ε.Φ. διαπίστωσε τα τελευταία χρόνια και η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, η οποία ζήτησε από το Προεδρικό την αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για την «Αμυντική Θωράκιση». Όπως αποδείχθηκε, οι βουλευτές της Επιτροπής απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων. Αντί αύξησης, το Υπουργικό πρόσφατα μείωσε κατά €40 εκατ. τον εν λόγω προϋπολογισμό. Αρκούντως ενδεικτικό είναι το απόσπασμα που παραθέτουμε πιο κάτω, από την έκθεση που ετοίμασε η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του Υπ. Άμυνας για το 2011.
 
Ιδού τι αναφέρεται επί λέξει: «Η Επιτροπή, με λύπη της παρατηρεί ότι, παρά την πιο πάνω θέση της, όπως κατ’ επανάληψη διατυπώνεται τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υφίσταται η ίδια περιοριστική πολιτική σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της άμυνας. Συναφώς, θέση της Επιτροπής είναι ότι, οι υφιστάμενες δημοσιονομικές δυσχέρειες, ως αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δεν θα έπρεπε να επιδρούν περιοριστικά στο κεφαλαιώδες θέμα της αμυντικής θωράκισης. Σε συνθήκες κατοχής της πατρίδας μας, η άμυνα πρέπει να αποτελεί κορυφαία παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής. Η Επιτροπή κρίνει ότι δεν περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο αυτό του Προϋπολογισμού, πιστώσεις για την αγορά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για αντιμετώπιση των αναγκών της κατεχόμενης πατρίδας μας και τονίζει ότι, οι προβλεπόμενες πιστώσεις δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που θα πρέπει να έχει η άμυνα του τόπου».

Εμπορευματοκιβώτιο στη θάλασσα
»φημες
ΕΝΤΟΝΕΣ φήμες αναπτύχθηκαν χθες, σύμφωνα με τις οποίες ένα από τα εμπορευματοκιβώτια που ήταν στοιβαγμένα στον ανοικτό χώρο στη ναυτική βάση στο Μαρί από την έκρηξη έπεσε στη θάλασσα. Παρ’ όλες τις προσπάθειες, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί. Πάντως, στέλεχος της Ε.Φ. που ειδικεύεται σε θέματα εκρηκτικών, ανέφερε στον «Φ» ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να «διασώθηκε» από μια τόσο ισχυρή έκρηξη κάποιο εμπορευματοκιβώτιο. Ωστόσο, συνέχισε, δεν αποκλείεται να πρόκειται για μεγάλο τμήμα του εμπορευματοκιβωτίου. Σε περίπτωση που ευσταθούν οι φήμες, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αποκλείεται να πρόκειται για εμπορευματοκιβώτιο στο οποίο υπήρχαν αποθηκευμένα κιβώτια με πυρίτιδα. Ίσως να πρόκειται για εμπορευματοκιβώτιο στο οποίο υπήρχαν μεταλλικοί σωλήνες ή άδειοι κάλυκες. 
 
Παρέμβαση Βουλής
ΕΡΕΥΝΑ
ΤΗΝερχόμενη Δευτέρα, θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, με απώτερο στόχο να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα για την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί. Και αυτό, επειδή φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι στην υπόθεση εμπλέκονται στελέχη που βρίσκονται ψηλά στην ηγετική πυραμίδα της Ε.Φ. Το θέμα που εγγράφηκε για αυτεπάγγελτη εξέταση έχει ως εξής: «Η μεγάλη έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” και η διεξαγωγή αντικειμενικής, ενδελεχούς και αμερόληπτης έρευνας». Κρίνοντας από τους προσκεκλημένους, προκύπτει ότι οι βουλευτές είναι αποφασισμένοι να μπουν στα βαθιά καθώς κλήθηκαν για να συμμετάσχουν στη συνεδρία, οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι γενικοί διευθυντές τους, ο Γενικός Εισαγγελέας, η ηγεσία της Ε.Φ., η Γενική Ελέγκτρια, ο διευθυντής Τελωνείων και ένας πρώην πυροτεχνουργός της Αστυνομίας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 13/07/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.