21/7/11

Τέσσερα λείψανα στο Εnglish Ηill Παράπονα ότι αξιωματικός εγκατέλειψε στρατιώτες

ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φωτογραφία
Τα λείψανα τεσσάρων αγνοουμένων που ανήκαν στη δύναμη του τότε Ταγματάρχη Τάσου Μάρκου βρέθηκαν στο λόφο Εnglish Ηillστην αμυντική γραμμή της Μιας Μηλιάς. Στη συγκεκριμένη περιοχή η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων αναζητεί συνολικά είκοσι στρατιώτες. Από τους άνδρες του Τάσου Μάρκου αγνοούνται συνολικά 95 άνθρωποι. Στην περιοχή διεξήχθησαν σκληρές μάχες και οι απώλειες ήταν μεγάλες. Πρόσφατα, στη Μια Μηλιά στήθηκε ανδριάντας και στην πλάκα που τοποθετήθηκε υπάρχουν τα ονόματα 15 Τούρκων στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προέλασης των τουρκικών δυνάμεων.
Από την περιοχή της Μιας Μηλιάς αγνοούνται και 21 κάτοικοι του Λυθροδόντα, συγγενείς των οποίων παραπονιούνται ότι εγκαταλείφθηκαν από τον αξιωματικό τους. Σύμφωνα με τους συγγενείς, οι 21 αγνοούμενοι ανήκαν σε ομάδα 36 κατοίκων του Λυθροδόντα οι οποίοι επάνδρωναν τρία φυλάκια με ελάχιστα πολεμοφόδια και όπλα παλαιού τύπου. Συγγενείς υποστηρίζουν επίσης πως ο αξιωματικός τούς εγκατέλειψε δέκα λεπτά μετά την επίθεση των Τούρκων, ενώ ο ανθυπολοχαγός τους σκοτώθηκε όταν, κατά κακή του τύχη, όλμος έπεσε το όρυγμα στο οποίο βρισκόταν. Για τον αξιωματικό που φέρεται να εγκατέλειψε τους άνδρες του, οι συγγενείς των αγνοουμένων ισχυρίζονται ότι την ίδια μέρα εγκατέλειψε άλλους 250 στρατιώτες οι οποίοι συνελήφθησαν από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που περισυνέλεξαν, έφεδρος στρατιώτης συνάντησε αξιωματικό των Ηνωμένων Εθνών τον οποίο ενημέρωσε για τη σύλληψη των 250 στρατιωτών. Αυτός επικοινώνησε με Τούρκο αξιωματικό ο οποίος έφτασε στο σημείο όπου κρατούνταν, όταν Τουρκοκύπριοι έστησαν τους στρατιώτες σε ημικύκλιο και ήταν έτοιμοι να τους εκτελέσουν με τη χρήση «πενηνταριού». Οι 250 στρατιώτες οδηγήθηκαν στα Άδανα όπου παρέμειναν αιχμάλωτοι και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Κύπρο.

Ο αξιωματικός των εφέδρων κατοίκων του Λυθροδόντα, κατάφερε κατόπιν συνεννόησης με τα Ηνωμένα Έθνη να περάσει στις υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς περιοχές, μαζί με συνάδελφό του και να γλυτώσουν, αφήνοντας, όπως ανέφεραν συγγενείς των αγνοουμένων, τους 250 στρατιώτες στο έλεος των Τούρκων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 21/07/2011

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.