5/4/12

Έκρηξη στον αγωγό πετρελαίου Κιρκούκ-Τσεϊχάν στην Τουρκία

Έκρηξη σημειώθηκε την Πέμπτη σε έναν από τους δύο αγωγούς που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο από το Κιρκούκ στο Ιράκ προς στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στην Μεσόγειο και προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά με αποτέλεσμα να κλείσει η ροή του πετρελαίου στον συγκεκριμένο αγωγό, ανακοίνωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος του τομέα της Ενέργειας.Στο μεταξύ, ένας Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις, σχεδόν ταυτόχρονα, σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος του αγωγού στην περιοχή Ιντίλ στην επαρχία Σιρνάκ της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ένοπλοι Κούρδοι αυτονομιστές δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Τουρκία: Επαναλειτουργεί ο αγωγός Κιρκούκ - Τσεϊχάν

Επανελήφθη η τροφοδοσία του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν που μεταφέρει το ιρακινό πετρέλαιο προς το τουρκικό λιμάνι, έπειτα από τις τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν τη νύκτα στο ύψος της τουρκικής πόλης Ιντίλ, της επαρχίας Σιρνάκ, που συνορεύει με το Ιράκ, και οφείλεται σε δολιοφθορά.

Φωτογραφία αρχείου
Εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του αγωγού επανελήφθη μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ οι αρχές της επαρχίας του Σιρνάκ ανακοίνωσαν ότι διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.Ο αγωγός έχει γίνει και κατά το παρελθόν στόχος επιθέσεων από ομάδες ανταρτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε το 2010 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.
Ο πετρελαιαγωγός, μήκους 970 χιλιομέτρων, συνδέει τις πετρελαιοπηγές του βορείου Ιράκ με το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, όπου το πετρέλαιο φορτώνεται σε πλοία.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
http://www.e-go.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.