20/4/12

Μελανσόν: «Επικίνδυνη δύναμη οι ΗΠΑ»

Ο υποψήφιος της αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε σήμερα τις ΗΠΑ «επικίνδυνη δύναμη» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ξένους δημοσιογράφους, όπου αναφέρθηκε επίσης στις επαναστάσεις στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ευρωζώνη.
Ο Μελανσόν, μιλώντας σε ένα ακροατήριο περίπου 50 Γάλλων και ξένων δημοσιογράφων, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την «εχθρότητά» του προς το ΝΑΤΟ, το οποίο αναγκάζει τις χώρες να συμμορφωθούν με την πολιτική των «Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μια επικίνδυνη δύναμη» που «παρακμάζει».
Στη συνέχεια, ο 60χρονος υποψήφιος της αριστεράς χαιρέτισε τις «επαναστάσεις των λαών» των οποίων έχουν ηγηθεί λατινοαμερικάνοι ηγέτες, όπως οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ, η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να εθνικοποιήσει το 51% της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, τον έλεγχο της οποίας έχει η ισπανική Repsol.
«Οι επαναστατικές διαδικασίες στη Λατινική Αμερική αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς», σημείωσε ο Μελανσόν. «Η εθνικοποίηση της YPF είναι απόδειξη ότι οι επαναστάσεις των λαών είναι ακόμη ζωντανές. Αν κερδίσουμε την εξουσία θα εθνικοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο την Total», πρόσθεσε.
Ο Μελανσόν είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, λίγο πίσω από την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Μελανσόν έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ, χωρίς όμως να πει αν θα θέσει όρους γι' αυτή την υποστήριξη.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χάσει ο Σαρκοζί», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες της Ευρώπης, και κυρίως τη Γερμανία, όπου η συντηρητική καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα είναι για μια ακόμη φορά υποψήφια στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2013.
«Κάνοντας τον Σαρκοζί να χάσει θα καταστρέψουμε τον άξονα 'Μερκοζί': τον άξονα του Σαρκοζί και της Μέρκελ. Αν αποτύχει ένας από τους δύο, τότε θα πρέπει να διαλύσουμε και τον άλλο. Σε ένα χρόνο θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε ό,τι έχουν πετύχει», πρόσθεσε ο Μελανσόν.
Ο Μελανσόν, που εγκατέλειψε τους Σοσιαλιστές το 2008 για να ιδρύσει το Αριστερό Κόμμα, επεσήμανε εξάλλου ότι η προσέγγιση του Ολάντ στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας είναι πολύ διαλλακτική.
«Αν κερδίζουμε την εξουσία, αυτό το σύμφωνο θα πεταχτεί κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων», δήλωσε κατηγορώντας τη λιτότητα που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη βαθιά ύφεση που γνωρίσουν κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες.
«Στην Ευρώπη, δεν έχουμε πετύχει τίποτε με αυτές τις αποτυχημένες πολιτικές», υπογράμμισε.
Ο Μελανσόν πρόσθεσε εξάλλου ότι το ευρώ έχει βελτιώσει την ενότητα στην Ευρώπη, όμως παραμένει ένα πολύ σκληρό νόμισμα εξαιτίας της επιμονής της Γερμανίας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να το υποτιμήσει, επεσήμανε, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο Ολάντ.
«Πρέπει να μειώσουμε την αξία του ευρώ, ώστε να κερδίσουμε πάλι ένα μερίδιο στις παγκόσμιες αγορές για τα προϊόντα μας», δήλωσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. "το ευρώ έχει βελτιώσει την ενότητα στην Ευρώπη.."
    Με ποιά στοιχεία βρε παιδιά; Το ευρώ κοντεύει να διαλύσει την Ευρώπη, την έχει φτάσει ήδη στα πρόθυρα της διάλυσης και μάλλον δεν τη γλιτώνει.
    Και η Μέρκελ, επιμένει στην πολιτική της δυσκαμψίας του, ως εκεί που δεν παίρνει άλλο...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.