18/6/12

Το παιχνίδι της εξουσίας >Οι ισχυροί του πλανήτη συναντήθηκαν στη γειτονιά της CΙΑ


Φωτογραφία
Τι και αν ιδρύθηκε πριν από 58 χρόνια; Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, η λεγόμενη «λέσχη των ισχυρών», συνεδριάζει κάθε χρόνο φέρνοντας κοντά προσωπικότητες από όλο τον κόσμο -πολιτικούς, υπουργούς, αναλυτές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους- οι οποίοι συζητούν τις εξελίξεις και τις προβλέψεις τους. Η ετήσια συνεδρίαση -η τελευταία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ- αναζωπυρώνει πάντα τα σενάρια που αγαπούν οι συνωμοσιολόγοι, συμβάλλει στο κύρος των συμμετεχόντων και προσφέρει ένα πανόραμα των απόψεων που έχουν οι ισχυροί της διεθνούς κοινότητας. Φέτος, όπως και το 2008, η συνάντηση έγινε στο Σαντιλί της Βιρτζίνια, 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αρχηγείο της CΙΑ. Και τότε, όπως και εφέτος, ήταν εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ. Τότε οι γερουσιαστές Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον, που διεκδικούσαν το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, πραγματοποίησαν μια επίσκεψη-αστραπή στη συνεδρίαση της Λέσχης, βρίσκοντας τρόπο να απαλλαγούν από τους δημοσιογράφους που τους ακολουθούσαν: τους είχαν πει ότι θα μεταβούν στο Σικάγο και όταν οι ρεπόρτερ πήραν το αεροπλάνο για την Πόλη των Ανέμων έμαθαν ότι τελικά οι δύο υποψήφιοι δεν κατευθύνονταν εκεί. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκιμπς, είχε πει την περίφημη φράση: «Κάποιοι είχαν την επιθυμία να συναντηθούν προσωπικά μαζί τους». Εκείνο το «κάποιοι» τα λέει όλα, διότι οι κάποιοι της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ έχουν προφανώς ένα λόγο παραπάνω.
 
Μια απλή ανάγνωση των ονομάτων των σημερινών και παλαιότερων μελών της διοικούσας επιτροπής της Λέσχης αποτελεί ένα who iswho της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ: από τον πρόεδρο της Μπίλντερμπεργκ Ενρί ντε Καστρίες, πρόεδρο της πολυεθνικής ΑΧΑ, τον επικεφαλής της Deutsche ΒankΓιόζεφ Άκερμαν, τον Τούρκο μεγιστάνα Μουσταφά Κοτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον πρόεδρο της Goldman SachsΠίτερ Σάδερλαντ, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και πολλούς άλλους. 
 
Οι συνωμοσιολόγοι κάνουν πάρτι κάθε φορά που συνεδριάζει η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, καθώς σε αυτήν έχουν αποδοθεί κατά καιρούς σχεδόν όλες οι πολιτικές εξελίξεις. Όσοι συμμετέχουν - έχουν υπάρξει και αρκετοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η Άννα Διαμαντοπούλου κ.ά. - μιλούν για ένα τριήμερο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις μεταξύ προσωπικοτήτων που γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις εξελίξεις στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, βρίσκουν την ευκαιρία να μιλήσουν χωρίς περιστροφές και ζητούν τη γνώμη άλλων ισχυρών που είναι παρόντες. 
 
Το 1993, καθώς και το 2009 οι εργασίες της ετήσιας συνόδου, που κάθε χρονιά μεταφέρονται αλλού, είχαν φιλοξενηθεί στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Εκείνο που ξεκίνησε ως μια κίνηση όσων ανησυχούσαν για την αύξηση του αντιαμερικανισμού στη Δυτική Ευρώπη και την προώθηση του ατλαντισμού έχει γίνει σήμερα ένα διεθνές φόρουμ με μεγάλο κύρος και αρκετή μυστικοπάθεια ώστε να φουντώνουν τα διάφορα σενάρια, πολλά από τα οποία βασίζονται στο εκτενές άρθρο του 1980 του ερευνητή Πίτερ Τόμσον «Η Μπίλντερμπεργκ και η Δύση» που περιγράφει ένα δίκτυο προσωπικοτήτων με τόση εξουσία ώστε να υλοποιούν σε διεθνές επίπεδο τις αποφάσεις που παίρνουν «για το καλό της Δύσης». Βέβαια τα τελευταία χρόνια στις συνεδριάσεις της Μπίλντερμπεργκ συμμετέχουν πολλοί μη Δυτικοί - π.χ. εφέτος πήραν μέρος τουλάχιστον τρεις κινέζοι υφυπουργοί.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ
Οι λεπτομέρειες πάντως για τη δραστηριότητα της Λέσχης που έρχονται κάθε τόσο στο φως της δημοσιότητας προκαλούν το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Βέρνον Τζόρνταν, Αμερικανός δικηγόρος, στέλεχος των Δημοκρατικών και σήμερα μέλος του ΔΣ της τράπεζας Lazard. Εκείνος ήταν που είχε συνοδεύσει στην Μπίλντερμπεργκ τον Μπιλ Κλίντον το 1991, ενάμιση χρόνο προτού εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ: «Το 1991 πήρα τον Μπιλ Κλίντον μαζί μου στη συνεδρίαση της Λέσχης στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας. Τον Ιανουάριο του 1993, λίγο μετά την ορκωμοσία του στην Προεδρία, η Διοικούσα Επιτροπή της Λέσχης ήρθε στην Ουάσιγκτον. Του τηλεφώνησα και του είπα: «Κύριε Πρόεδρε, είναι εδώ» και εκείνος ήρθε στο ξενοδοχείο Four Seasonsκαι οι Ευρωπαίοι αισθάνθηκαν σαν να είναι ιδιοκτησία τους, διότι τον είχαν συναντήσει όταν ακόμα ήταν άγνωστος». «Ενδιαφέρον αυτό», παρατηρεί δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν». Μια συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής στην Ουάσιγκτον; Αφού, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Μπίλντερμπεργκ, «η μοναδική δραστηριότητα της Λέσχης είναι η ετήσια συνεδρίαση».. 

1 σχόλιο:

  1. Όλοι οι ισχυροί του κόσμουέχουν ένα χαρακτηριστικό, όπως δείχνει η Ιστορία των Λαών: είναι αυτοκαταστροφικοί. Προσπαθώντας να καταστρέψουν τους άλλους, βέβαια το κάνουν λίγο, καταστρέφουν τελικά τον εαυτό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.