18/6/12

Κούρεμα στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις

Φωτογραφία
ΒΑΘΙΑμπαίνει το μαχαίρι στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς στο πλαίσιο ενός αυστηρού «πακέτου λιτότητας» που υιοθέτησε η Κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, 2.900 ένστολοι ενημερώθηκαν ότι θα απολυθούν έως το Δεκέμβριο. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτεί ο Στρατός Ξηράς, καθώς από το Ναυτικό και την Αεροπορία απολύονται μόλις 170 και 330 αντιστοίχως. Οι περικοπές στον Βρετανικό Στρατό προβλέπονται στην αναθεώρηση της Στρατιωτικής Αμυνας και Ασφάλειας που καταρτίστηκε το 2010. Η Αεροπορία και το Ναυτικό θα πρέπει να διώξουν 5.000, το κάθε Σώμα, ο Στρατός όμως, έως το τέλος της δεκαετίας, θα πρέπει να έχει διώξει 19 χιλιάδες. Ο πρώτος γύρος των απολύσεων είχε ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, όταν απολύθηκαν 2.860, η πλήρης αναδιάρθρωση, πάντως, θα εφαρμοστεί μετά την αποχώρηση όλων των βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το 2014, που σήμερα αριθμούν τις 9.500.
 
Όταν ολοκληρωθούν οι απολύσεις, οι ένοπλες δυνάμεις θα φτάσουν τις 82 χιλιάδες από τις 102.000, συρρίκνωση που θα τις οδηγήσει στην εποχή του πολέμου των Μπόερς στα τέλη του 19ου αιώνα. Κι όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, «θα καταργηθούν ολόκληρες μονάδες».
 
Επίσης, το Υπουργείο Αμυνας προσφέρει και πακέτα εθελούσιας αποχώρησης, τα οποία έχουν ήδη εκμεταλλευτεί αρκετοί, ενώ σκοπεύει να περιορίσει και τον αριθμό των νεοσύλλεκτων. Εξάλλου, σχεδιάζει να απολύσει και 25 χιλιάδες πολιτικούς υπαλλήλους έως το 2015.
 
Αν και δεν έγινε γνωστό ποιοι πήραν χαρτί... απόλυσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα φύγουν όσοι είχαν έως και έξι χρόνια θητεία, ωστόσο, απολύονται κι ορισμένοι πολύ έμπειροι στρατιωτικοί, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του Εργατικού Κόμματος, που κατηγορεί την κυβέρνηση Κάμερον ότι «αποψιλώνει σε επικίνδυνο βαθμό τον στρατό από τα πιο έμπειρα στελέχη του».
 
Ο σκιώδης υπουργός Αμυνας των Εργατικών, Τζιμ Μέρφι, εξέφρασε επίσης τις αμφιβολίες του για τα σχέδια των Συντηρητικών να μετατρέψουν τις ένοπλες δυνάμεις σ’ ένα «μικρό, ευέλικτο σώμα που θα αποτελείται από καλοεκπαιδευμένα στελέχη». Εκφράζονται επίσης και ανησυχίες για το αν θα μπορέσουν όλοι αυτοί να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας, ενώ η ανεργία βρίσκεται πάνω από το 8%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.