12/9/13

Επτά αγροτικά προϊόντα στα 20 κορυφαία εξαγώγιμα αγαθά

Αύξηση 10,3% στις εξαγωγές του αγροδιατροφικού τομέα το α' εξάμηνο 2013
Στην κορυφή της «πυραμίδας» των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων βρίσκονται το παρθένο ελαιόλαδο (3η θέση), η τσιπούρα ιχθυοτροφείου (5ηθέση) τα λαχανικά (7η θέση), τα τυριά (8η θέση) τα πορτοκάλια (12η θέση), τα καπνά (14η θέση) και το βαμβάκι (19η θέση)

Τράτσα Μάχη  
Αυξανόμενη εξαγωγική τάση παρουσιάζουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 10,3% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στην κορυφή της «πυραμίδας» των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων βρίσκονται το παρθένο ελαιόλαδο (3η θέση), η τσιπούρα ιχθυοτροφείου (5ηθέση) τα λαχανικά (7η θέση), τα τυριά (8η θέση) τα πορτοκάλια (12η θέση), τα καπνά (14η θέση) και το βαμβάκι (19η θέση).

Ειδικότερα, η καταγεγραμμένη αύξηση (2.455 εκατ. ευρώ από 2.225 εκατ. ευρώ), οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές του ελληνικού λαδιού οι οποίες αυξήθηκαν κατά περίπου 145% (σε 414,7 εκατ. ευρώ από 169,4 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων εταίρων, σε συνδυασμό με την επέκταση μεριδίων στις αραβικές χώρες, δημιουργεί ένα νέο εξαγωγικό πρότυπο για την Ελλάδα, με επικράτηση νέων αγορών έναντι των παραδοσιακών, αλλά και ενίσχυση της συμμετοχής των αγροτικών προϊόντων στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας.
  
«Στη δύσκολη αυτή συγκυρία τα αγροτικά προϊόντα επιδεικνύουν ανταγωνιστικές αντοχές στις αγορές του εξωτερικού και καταφέρνουν να κρατούν τα «σκήπτρα» των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, τόσο χάρις στην ποιότητά τους, όσο και χάρις στις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουμε στο ΥπΑΑΤ σε συνεργασία και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Και καταλήγει: «Έχουμε ξαναπεί ότι στην ποιότητά μας πρέπει να πατήσει η ελληνική γεωργία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των προϊόντων μας.Μόνο έτσι θα αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας, συμβάλλοντας στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, αλλά και στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος χάρις στις υψηλότερες τιμές των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.