23/9/13

Βενιζέλος-Νταβούτογλου συζήτησαν θαλάσσιες ζώνες, Κυπριακό, συριακή κρίση και Χρυσή Αυγή

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - A. DAVUTOGLU Διμερή ζητήματα, το Κυπριακό, θέματα θαλασσίων ζωνών, η συριακή κρίση και η επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκαν στην αποψινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Είχε προηγηθεί 30λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου-Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν επίσης και η Χρυσή Αυγή και με αφορμή την πολύκροτη δίκη των νεοναζί στη Γερμανία που είχαν δολοφονήσει εννέα Τούρκους και ένα Έλληνα.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μετέφερε στο συνομιλητή του την πρόταση του προέδρου της Κύπρου Αναστασιάδη, τόσο για την Αμμόχωστο, όσο και για να υπάρξει συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και ό,τι σε μια τέτοια εξέλιξη θα συναντήσει και ο ίδιος τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Νταβούτογλου ήταν φιλική, συγκεκριμένη και αποδοτική. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι δύο χώρες να λειτουργούμε συντονισμένα στον κοινό μας χώρο που είναι η Μεσόγειος και η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κοινός μας στόχος είναι, βεβαίως, να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Άρα, τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε ήταν αυτά που αφορούν την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο. Η δική μας αντίληψη είναι πως η Αίγυπτος πρέπει να σταθεροποιηθεί και πρέπει να οδηγηθεί στην πλήρη αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, έτσι ώστε να εκφράζεται πολιτικά όλη η αιγυπτιακή κοινωνία και όλοι οι Αιγύπτιοι πολίτες που έχουν ως βασικό στόχο την ασφάλειά τους και την ευημερία τους.

Η τριμερής συνάντηση που είχαμε χθες το βράδυ με τους συναδέλφους μου της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας που δεν στρέφεται εναντίον κανενός και προφανώς δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία. Γιατί εμείς θέλουμε πάντα, όλες οι χώρες της περιοχής να συνεργάζονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου -πιο συγκεκριμένα του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας- να αξιοποιούμε τον πλούτο της περιοχής, να κινούμαστε από κοινού στο πεδίο της ενέργειας και φυσικά η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή.

Έχουμε, επίσης, πολύ καλή συνεργασία στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελεί διεθνή προτεραιότητα, και έχουμε ως κοινό στόχο την αποκατάσταση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης, όχι μόνο στη Συρία, αλλά σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Είπαμε επίσης αυτά που εκφράζουν την ελπίδα των κοινωνιών μας για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Οι ιδιωτικοί τομείς των δύο χωρών έχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας και θα αναλάβουμε και πάλι σχετικές πρωτοβουλίες μέσω των επιμελητηρίων ή άλλων επιχειρηματικών οργανώσεων».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Προφανώς συζητήσαμε και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Νταβούτογλου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ντάουνερ. Θα δεχθώ κι εγώ την επίσκεψη του κ. Ντάουνερ. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επειδή η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο, που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτό το μομέντουμ στο Κυπριακό για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως».

Τέλος, στην ερώτηση πώς σχολίασε η τουρκική πλευρά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε:

«Ρώτησε να πληροφορηθεί το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της συνάντησης και επανέλαβα αυτό που είπα κι εχθές, ότι πρόκειται για ένα σχήμα συνεργασίας. Τέτοια τριμερή ή πολυμερή σχήματα συνεργασίας υπάρχουν και άλλα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, κανένα δεν είναι εχθρικό προς κανένα, είμαστε ανοιχτοί για ευρύτερες συνεργασίες. Για εμάς, ούτως ή άλλως, η καλή σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι μια θεμελιώδης επιλογή. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα το κάνουμε και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας».

Πηγή: ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ / ANA-MPA – Photo: Greek American News Photo Agency - DIMITRIOS S.   PANAGOS

Read more: http://mignatiou.com/?p=13013#ixzz2fkd2cj5V

6 σχόλια:

  1. Και καλά κάνεις και φοβάσαι, γιατί συμφώνησε να αναγνωρίσει την Τουρκοκυπριακή πλευρά ο Βενιζέλος, από τη στιγμή, που ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ να συναντήσει του Τουρκοκύπριο ψευτουπεξ!ΕΛΕΟΣ! Γράψτε κάτι για αυτά τα πράγματα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι δουλειά έχει ο Νταούτογλου με την ΧΑ; Συζήτησαν μήπως για τους "Γκρίζους Λύκους", οι οποίοι μάλιστα δρουν και εντός ελληνικού εδάφους (Δ. Θράκη);

    Η Ελλάδα δεν έχει εξωτερική πολιτική. Αλλά αφού ξέπεσε και στον Βενιζέλο, την πήρε ολότελα ο διάολος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καλεντερίδη, αναφέρομαι προσωπικά σε εσάς, για να γράψετε κάτι πάνω στις ενέργειες του ΥΠΕΞ. Επιμένω, γιατί αυτά που ακούγεται να λέει κατά καιρούς είναι για να βγαίνουμε από τα ρούχα μας, ο άνθρωπος είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνος, χωρια που είναι και ψεύτης, σύμφωνα με αυτούς που συνεργάζεται στο εξωτερικό, να μην ξεχνάμε τις λίστες Langard αλλα και αυτά που είπε προσφάτως ο "ασμουσεν".

    Αυτά που λέει περί Κύπρου είναι υπερβολικά επικίνδυνα, ενώ αυτά που παρουσιάζει ο Ελληνικός τύπος ως δήθεν λεονταρισμούς και γενναία προσέγγιση με την Αίγυπτο είναι μπούρδες και ψέματα και αυτό αποδεικνύεται παρα πολύ εύκολα, αν κάποιος διαβάσει και ασχοληθεί με το θέμα της AOZ.

    Δεν μπορεί η Ελλάδα να οριοθετήσει καμια AOZ αν δεν έρθει σε συμφωνία με την Τουρκια, ας έρθει όσο θέλει και σε οποια συμφωνία θέλει με την Αίγυπτο και με την Κύπρο, οι "θαλασσιες" ζώνες που αφορούν την AOZ του Καστελόριζου είναι υπόθεση μεταξύ της Ελλάδος, της Τουρκίας και της Κύπρου, η AOZ της Αιγύπτου θα είναι η ίδια είτε συνορεύει με την Τουρκια η με την Ελλάδα και εμείς είμαστε απλώς ξεκρέμαστοι.

    Αυτά όμως περί Κύπρου είναι τρομακτικά επικίνδυνα, αν αναγνωρίσουμε εμείς το ψευδοκράτος τότε κανένας δεν θα διστάσει να το αναγνωρίσει αμέσως μετά, οποτε πάμε για διχοτόμηση του νησιού και νομιμοποίηση της Κατοχής. Δεν μπορεί να εξισώνεται η επίσκεψη και η αναγνώριση σε μια αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο κυβέρνηση με την επίσκεψη σε μια κατοχική και μη αναγνωριστέα κυβέρνηση από τα ίδια τα θύματα. Αυτά είναι τρομερά απαράδεκτα πράγματα, πρέπει ο κόσμος να ξεσηκωθεί πραγματικά για αυτά τα θέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη μια μας έφταιγε η υπεξ ντόρα την άλλη ο υπεξ γαπ κοκ... τώρα μπένυ εκτός από χρυσή αυγή κλπ συζήτησες και λεπτομέρειες με τον νταβούτ για το σαλόνι σου την κουζίνα το μπάνιο κ.α; Καλά λένε ότι η πανταχόθεν πιεζόμενη τουρκία έχει βρει σε μας την βαλβίδα εκτόνωσής της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να δούμε τι θα βγάλει αυτή η ιστορία.
    Δεν έχει άδικο όποιος φοβάται...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.