14/9/13

Άσαντ: «Η Μόσχα μας έπεισε να παραδώσουμε τα χημικά»

Νικολάι Σουρκόφ
Σε σημείο καμπής βρίσκεται η συριακή κρίση, με τη διαμάχη να εστιάζεται πλέον στην καταγραφή και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού. Η Μόσχα και όχι οι απειλές της Ουάσιγκτον μας έπεισε λέει ο Άσαντ, και θέτει χρονοδιάγραμμα 30 ημερών.
Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, δήλωσε ότι στέλνει ήδη στον ΟΗΕ τα έγγραφα που απαιτούνται για την παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου υπό διεθνή έλεγχο. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η χώρα του προχώρησε σε αυτό το βήμα ύστερα από πρόταση της Μόσχας και όχι λόγω των απειλών της Ουάσιγκτον.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24, ο Σύρος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, κάνοντας λόγο για 30 ημέρες αφότου η Συρία υπογράψει την διεθνή συνθήκη. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της ανακοίνωσε υπό μορφή τελεσιγράφου ότι αναβάλλει τη στρατιωτική επέμβαση για διάστημα μόνον δύο εβδομάδων.
Όπως δήλωσε ο Άσαντ πιστεύει ότι «η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά την υπογραφή και η Συρία θα αρχίσει να παραδίδει στους διεθνούς οργανισμούς στοιχεία για το απόθεμα χημικών όπλων». «Πρόκειται για τις συνήθεις προβλεπόμενες διαδικασίες, τις οποίες εμείς θα τηρήσουμε», ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στις ΗΠΑ, ούτε και επαφές» και πως «η Ρωσία είναι το μοναδικό κράτος που μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο».
«Η ρωσική πρωτοβουλία μπορεί να πετύχει»
Νωρίτερα, ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Διεθνή Σύμβαση για τα χημικά όπλα, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την παραγωγή και τη φύλαξή τους, και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαράκ Χαν, πριν από την ανακοίνωση Τζαφάρι, είχε επιβεβαιώσει ότι οι συριακές αρχές έχουν αποστείλει στον οργανισμό αίτημα για προσχώρηση στη Σύμβαση. Επισήμως η Δαμασκός θα ενταχθεί στη Σύμβαση 30 ημέρες μετά την κατάθεση των εγγράφων, δηλαδή στις 11 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική» και μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, Φιόντορ Λουκιάνοφ, η πρωτοβουλία της Ρωσίας μπορεί εύκολα να αποτύχει, εφόσον οι λεπτομέρειες της παράδοσης των χημικών όπλων υπό διεθνή έλεγχο δεν είναι σαφείς. Ο πολιτικός αναλυτής θεωρεί ότι κατά τη διαδικασία αποσαφήνισής τους μπορούν να προκύψουν πολλές παρανοήσεις από όλες τις πλευρές. Ο Λουκιάνοφ δίνει στη ρωσική πρωτοβουλία ένα ποσοστό επιτυχίας περίπου 60%, καθώς η ιδέα δίνει την ευκαιρία σε πολλούς από όσους μετέχουν στη διεθνή συζήτηση «να παρουσιάσουν την εξέλιξη με τα χημικά όπλα ως δική τους νίκη». «Αυτό αφορά κατά πρώτο λόγο τις ΗΠΑ», όπως τονίζει.  
Η σκακιέρα της Γενεύης
Η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται και αυτή να καρπωθεί την επιτυχία. Διότι -όπως αναφέρει ο Λουκιάνοφ- «για τη Ρωσία θα είναι μια ευκαιρία να αποδείξει ότι η διπλωματία μας, η οποία είχε θέσει κάποιες θεμελιακές αρχές και ήταν συνεπής εδώ και 2,5 χρόνια, οδήγησε τελικά σε κάποιο αποτέλεσμα, εφόσον αποτρέψαμε τον πόλεμο». Πρόσθεσε, ότι την επιτυχία της πρωτοβουλίας δεν επιθυμεί η συριακή αντιπολίτευση.
Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν την Παρασκευή στη Γενεύη οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι. Σε αυτούς προστέθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λαχντάρ Μπραχίμι. Οι διπλωμάτες συζήτησαν τις προοπτικές σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για την κατάσταση στη Συρία.
Πηγές: Vzgliad, Gazeta.ru, Kommersant, RIA Novosti.

2 σχόλια:

  1. Δηλαδη τι θελει να πει ο ποιητης ?
    Οτι μεχρι τωρα που δεν υπεγραφε την συνθηκη ηταν γιατι οι Ρωσσοι του ελεγαν να μην υπογραψει ?
    Μεχρι τωρα ολοι ηξεραν οτι ο Ασσαντ κατεχει χιλιαδες τοννους χημικων και επιπλεον δεν εχει υπογραψει την σχετικη συνθηκη, αλλα κανενας δεν εβγαζε αχνα. Μολις επεσαν τα χημικα ολοι οι πληρωμενοι κονδυλοφοροι (χρησιμοι ηλιθιοι δεν υπαρχουν πλεον) αρχισαν να γαβγιζουν περι Ισλαμοφασιστων και τα σχετικα, γιατι ο Ασσαντ ειχε μεν χημικα αλλα τα ειχε διοτι αυτο ηταν το χομπυ του.
    Απο μικρος παρακολουθουσε τον μακαριτη τον πατερα του και μεταξυ δυο σφαγων αμαχων Συριων (οχι ισλαμοφασιστων η' αλλων ξενων, αλλα Συριων-Συριων) εβαζε και μερικους τοννους χημικων στην συλλογη του. Κατι σαν φιλοτελιστης σε αλλο επιπεδο δηλαδη.
    Ντροπη Αργειοι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.