14/9/13

Ανάπτυξη, το μόνο φάρμακο στην κρίση

του Πάβελ Βασιλειάδη
Αν και το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πέρασε σε δεύτερη μοίρα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη, λόγω της κρίσης στη Συρία, η Ρωσία επέμεινε ιδιαίτερα σε αυτό το ζήτημα, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση.
Η Ρωσία, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της G20 που οργάνωσε η ίδια στην Αγία Πετρούπολη, πήρε την πρωτοβουλία για να ανοίξει το μεγάλο θέμα της διεθνούς οικονομικής αρχιτεκτονικής και του δημόσιου χρέους.
Ένας από τους στόχους που τέθηκαν, ήταν η αναθεώρηση των κανόνων διαχείρισης του δημόσιου χρέους που κυριαρχούν. Κανόνες που είχαν επεξεργαστεί η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Ειδικότερα, στη διάρκεια των συζητήσεων κατατέθηκε η πρόταση να υπολογίζονται στο σύνολο του δημοσίου χρέους οι λεγόμενες συμβατικές υποχρεώσεις. Μεταξύ αυτών και εκείνες που αφορούν την καταβολή των συντάξεων. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο, και η υιοθέτηση της τελικής εκδοχής τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του επόμενου έτους.
Ενα ακόμη θέμα που τέθηκε ήταν η επεξεργασία στρατηγικών της σταδιακής ελάττωσης της κρατικής παρέμβασης στις οικονομίες. Οι μετέχοντες στην G20 παρουσίασαν μεσοπρόθεσμα προγράμματα που έχουν ως στόχο τη σταδιακή κίνηση προς τη σταθεροποίηση, τη βελτίωση των συντελεστών του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του όγκου του δημοσίου χρέους. Δυο παραγόντων που έχουν καταστροφικές συνέπειες στην εξυγίανση της οικονομίας και στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τα μέλη της G20 ύστερα από έντονες συζητήσεις, κατανόησαν ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να βρεθεί η ιδανική ισορροπία.
Το αρνητικό ευρωπαϊκό παράδειγμα
Όπως φανερώνει η κατάσταση στην Ευρωζώνη, η παρενέργεια από τα υπερφιλόδοξα προγράμματα εξοικονόμησης των χρημάτων του προϋπολογισμού, ήταν η επιδείνωση της ύφεσης. Την ίδια στιγμή, η πλήρης αφοσίωση στον στόχο της μείωσης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, και λόγω της αύξησης του κόστους των πιστώσεων να αναβάλει τη στιγμή της εισόδου στην τροχιά μιας πιο σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας. Επομένως, σε κάθε επιμέρους περίπτωση είναι αναγκαίο να τηρούνται στρατηγικές οι οποίες θα εξισορροπούν αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. 
Παράλληλα, όπως τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, η αποκατάσταση της σταθερότητας της οικονομίας ενός κράτους, είναι από μόνη της σαφώς ανεπαρκής για την επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γι’ αυτό η Ρωσία κατέθεσε προς εξέταση από την G20 ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τη βάση του αποτέλεσαν οι δημοσιονομικές στρατηγικές και υποχρεώσεις των χωρών όσον αφορά την πραγματοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν να πετύχουν οι πρωτοβουλίες στους τομείς της ρύθμισης της αγοράς εργασίας, της φορολόγησης, της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου, του εκσυγχρονισμού των υποδομών και της ρύθμισης των αγορών βασικών προϊόντων.
Ανάπτυξη, η επιλογή της Ρωσίας
G20
Τη δική της δημοσιονομική στρατηγική παρουσίασε στην G20 και η Ρωσία.Tη βάση της αποτέλεσαν οι παράμετροι του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους που υιοθετήθηκαν στα πλαίσια του προϋπολογισμού για το διάστημα 2013-2015. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, στο πλάνο συμπεριλήφθηκαν μέτρα που αφορούν την τόνωση της ανάπτυξης των επενδύσεων. Ως το 2015 προγραμματίζεται το επίπεδο των επενδύσεων να φτάσει το 25% του ΑΕΠ, και ως το 2018 το 27% του ΑΕΠ.
Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες, ακόμη και από την ομάδα της BRICS, όπως με την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, μάλλον δεν θα ήταν σωστές. Μεταξύ των μελών της G20 η Ρωσία βρίσκεται σε καλύτερη θέση, καθώς αποτελεί έναν πολύ μεγάλο προμηθευτή ενεργειακών πόρων στην παγκόσμια αγορά, γεγονός που της επιτρέπει να διατηρεί σε άνετα επίπεδα το δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ και ένα θετικό υπόλοιπο στον τρέχοντα λογαριασμό του ισοζυγίου εξοφλήσεων. Είναι ακόμη νωρίς να εξαχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την υλοποίηση των μέτρων που έχει λάβει η Ρωσία όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό της, καθώς οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ μόλις φέτος, ενώ η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, παρότι εν μέρει συνδέονται και με τη μείωση των κρατικών δαπανών, ωστόσο εξαρτάται παρόλα αυτά περισσότερο από άλλους παράγοντες.
Πηγή: Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.