2/9/13

Σύρος πρέσβης στη Λευκωσία: «Η Κύπρος δεν αποτελεί στόχο»

Η κ
Ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα.
Η Κύπρος δεν θα αποτελέσει στόχο των συριακών ενόπλων δυνάμεων σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο Συρίας-ΗΠΑ και συμμάχων δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξή του στην κυπριακή ιστοσελίδα SigmaLive, ο πρέσβης της Συρίας στη Λευκωσία Zouheir Jabbour.
Ο Σύρος πρέσβης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι η αντίδραση του συριακού στρατού θα είναι επώδυνη και θα προκαλέσει έκπληξη. Παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα και λέγοντας πως η κυβέρνηση Assad ουδέποτε θα χρησιμοποιούσε τέτοια όπλα κατά του λαού της. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον της Συρίας ούτε αποτελεί στόχο. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για «δύο ζώνες αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς», ο υπουργός Άμυνας περιορίστηκε να δηλώσει πως η Κύπρος είναι ασφαλής. Ολόκληρη η συνέντευξη του Σύρου πρέσβη:
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι ο στρατός του Μπασάρ Αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων σκοτώνοντας πάνω από 1400 άμαχους. Πώς σχολιάζετε;
«Εάν έχουν τις όποιες αποδείξεις θα πρέπει να τις παρουσιάσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Να παρουσιάσουν τις αποδείξεις τους στον ΟΗΕ και στην αποστολή που ήδη βρίσκεται στη Συρία και πραγματοποιεί έρευνες για το περιστατικό. Οι δυνάμεις των τρομοκρατών (αντικαθεστωτικοί) έκαναν χρήση χημικών τον περασμένο Μάρτιο σκοτώνοντας 25 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Εμείς ζητήσαμε αμέσως από τον ΟΗΕ να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων. Όμως οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη σύσταση της ομάδας στη βάση ισχυρισμών ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε κάποιες περιοχές. Μετά από πέντε μήνες, στις 19 Αυγούστου ήμασταν έτοιμοι να δεχθούμε την αποστολή των εμπειρογνωμόνων. Ήμασταν έτοιμοι να τους καλωσορίσουμε στη Συρία. Εμείς άλλωστε τους ζητήσαμε να έρθουν. Όπως σας είπα οι ΗΠΑ ήταν το κράτος το οποίο στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσπάθησε να ματαιώσει αυτή την αποστολή. Εμείς επιμέναμε στην έλευση αυτών των εμπειργνομόνων για να διαφανεί από ποιους έγινε ρήξη χημικών. Τα χημικά δεν εξατμίζονται ούτε μετά από πέντε μήνες. Διαρκούν για πολλή καιρό οπότε μπορεί να εντοπιστούν. Όταν έφτασαν έκαναν τις έρευνες τους, τόσο αυτοί του ΟΗΕ όσο και οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες κατέθεσαν τα τεκμήρια στον ΟΗΕ. Για την επίθεση που έγινε στις 21 Αυγούστου, οι τρομοκράτες προετοιμάζονταν. Πριν από αυτό ξέραμε ότι μερικά κράτη, συμπεριλαμβανομένου των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, άρχισαν την προβοκάτσια ότι υπάρχουν χημικά όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην περιοχή. Όταν υπέπεσε στην αντίληψη του συριακού στρατού ότι οι τρομοκράτες θα χτυπούσαν τη Δαμασκό, τους επιτέθηκαν. Οι τρομοκράτες ως αντίποινα εξαπέλυσαν πυραύλους με χημικά. Πολλοί στρατιώτες επηρεάστηκαν από τα χημικά και κάποιοι είναι ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση και τους επισκέφθηκε και η αποστολή του ΟΗΕ στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Δαμασκού. Αμέσως μετά την χρήση των χημικών όπλων, ξεκίνησε μια υστερική καμπάνια από τις ΗΠΑ, την Γαλλία, το Η.Β, την Τουρκία το Κατάρ τη Σαουδική Αραβία, εναντίον της συριακής κυβέρνησης κατηγορώντας τον συριακό στρατό ότι έκανε χρήση χημικών. Ακόμα και πριν καν η ομάδα του ΟΗΕ καταλήξει σε συμπεράσματα. Η συριακή κυβέρνηση συνεργάστηκε πλήρως με τους εμπειργνώμονες του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ευχαρίστησε την Κυβέρνηση μας για τη συνεργασία μας. Τώρα, λένε ότι χρησιμοποιήσαμε χημικά όπλα. Εμείς απαντάμε δείξτε μας αυτές τις αποδείξεις. Ο κ. Κέρι στην συνέντευξη τύπου του, είπε ότι είναι σίγουρος ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών και πως πρέπει να τιμωρηθεί. Εμείς τους απαντάμε, να δείξουν στην κοινή γνώμη αυτές τις αποδείξεις. Μην ρίχνεται κατηγορίες δεξιά αριστερά, δείξτε μας. Λένε ότι είναι μυστικές αποδείξεις. Αυτό είναι προπαγάνδα.»
Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Είδαμε βίντεο με παιδιά να υποφέρουν από τα χημικά.
Μπορείτε να φανταστείτε ότι μια υπερδύναμη, βασίζει τις πληροφορίες της στο Facebook στο Youtube και στις ιστοσελίδες; Δείξτε μας τους Σύρους στρατιώτες και αξιωματικούς που επηρεάστηκαν από την επίθεση.
Υπάρχουν αποδείξεις για αυτό που λέτε;
Ναι υπάρχουν, είναι στο νοσοκομείο. Οι τρομοκράτες εξαπέλυσαν τους πυραύλους και μετά έφυγαν μακριά. Και ο συριακός στρατός τους ακολούθησε. Όταν έφτασε στο σημείο που προσέκρουσε ο πύραυλος και εισέπνευσαν το αέριο χωρίς μάσκες, περίπου 80 από αυτούς επηρεάστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Στα βίντεο βλέπετε παιδιά, γέρους, δεν είδαμε από πού πήραν αυτά τα ντοκουμέντα. Έχουμε αποδείξεις τις οποίες καταθέσαμε στην Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. Και οι Ρώσοι έχουν αποδείξεις, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά. Πριν τρεις μήνες, οι Τούρκοι είπαν ότι συνέλαβαν 12 άτομα τα οποία είχαν στην κατοχή τους χημικά το οποίο μετέφεραν από τη Λιβύη.
Έχετε οποιαδήποτε στοιχεία για τις απώλειες μετά την επίθεση της Τετάρτης;
Όχι δεν έχω τα πραγματικά στοιχεία. Αυτά που ισχυρίζονται είναι τεράστια υπερβολή. Δεν είναι από αξιόπιστες πηγές. Επιβεβαιώνω ότι η Συρία, η κυβέρνηση, δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα και δεν θα χρησιμοποιούσε ακόμα και εάν είχε στην κατοχή της, εναντίον του συριακού λαού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτή είναι αρχή!
Πώς θα αντιδρούσε η χώρα σας σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση από τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους;
Θα ανταποδώσουμε. Θα υπερασπιστούμε την χώρα μας επειδή έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους μας και την γη μας με όλους τους δυνατούς τρόπους και τα μέσα που έχουμε.
Μπορεί ο συριακός στρατός να ανταγωνιστεί τον αμερικανικό στρατό;
Δεν μπορούμε να βάλουμε τις δύο χώρες στο ίδιο επίπεδο. Η Συρία είναι μια μικρή χώρα όπως και η Κύπρος. Οι ΗΠΑ είναι υπερδύναμη. Φυσικά όχι. Είναι σαν να συγκρίνεις ένα γίγαντα με ένα μικρό ανθρωπάκι. Όμως έχουμε το δικαίωμα και είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Ξέρουμε ότι θα μας καταστρέψουν ή πολλές από τις υποδομές μας θα καταστραφούν. Θα κάνουν κακό στο συριακό λαό. Ποιος ξέρει πόσες απώλειες θα έχουμε εάν μας επιτεθούν; Όμως θα αμυνθούμε έστω και αν ξέρουμε τις συνέπειες. Δεν θα κάτσουμε να τους βλέπουμε. Θα είναι επώδυνη η αντίδραση της Συρίας και θα εκπλαγούν. Θα εκπλαγούν από την αντίδραση μας επειδή είμαστε περήφανοι, επειδή έχουμε το δικαίο με το μέρος μας. Είναι η χώρα μας, η γη μας, έχουμε ιστορία και πολιτισμό 8000 χρόνων.
Η Κύπρος βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων γεωγραφικά. Θα μπορούσε να γίνει τελικά το μυρμήγκι στη μέση μιας μάχης δύο ελεφάντων;
Η Κύπρος είναι φιλική χώρα για τη Συρία. Έχουμε βαθιούς και ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο. Ξέρω ότι η Βρετανία έχει δύο κυρίαρχες βάσεις στην Κύπρο. Γνωρίζω ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία των βάσεων ούτε και μπορεί να γνωρίζει για το τι ακριβώς γίνεται στις βάσεις. Σταθήκαμε μαζί με την Κύπρο. Δεν ελπίζουμε και δεν επιθυμούμε η Κύπρος να αποτελέσει στόχο σε καμία περίπτωση. Θέλουμε ειρήνη και ευημερία για την Κύπρο και την Μεσόγειο γενικότερα.
Ρωτάω επειδή γνωρίζουμε ότι οι πύραυλοι της Συρίας έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν το κυπριακό έδαφος. Υπάρχει πιθανότητα να χτυπηθούν οι βρετανικές βάσεις;
Οι συριακοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν σε πολλά μακρινά μέρη. Όμως, εμείς θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Δεν θα βλάψουμε άλλες γειτονικές χώρες. Όμως θα αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα συμμετάσχει σε αυτό τον πόλεμο, σε αυτή τη διαμάχη, εναντίον της Συρίας.
Μέχρι τώρα είχατε οποιαδήποτε επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις;
Nαι είχαμε συνάντηση με τον αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών πριν από δύο μέρες, ο οποίος με ενημέρωσε για τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά τις εξελίξεις και τη χρήση χημικών όπλων. Ήταν μια φιλική συνάντηση. Η κυπριακή πλευρά καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων όπως και εμείς. Έχουμε και εμείς την ίδια στάση. Καταδικάζουμε και αρνούμαστε ότι κάναμε χρήση χημικών όπλων. Η Συρία κατέθεσε γραπτό ψήφισμα στα ΗΕ, σύμφωνα με το οποίο να απαγορευτεί η κατοχή πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή. Όμως οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα η οποία έφερε αντιρρήσεις για αυτό το ψήφισμα. Έτσι βρίσκεται στο τραπέζι ακόμα.
Βλέπετε την Κύπρο ως ένα ενδεχόμενο καταφύγιο για Σύρους πρόσφυγες στην περίπτωση που υπάρξει εκκένωση;
Aυτή είναι η ενημέρωση που έχω και από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ότι δηλαδή από την στιγμή που ο Λίβανος δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, αναμένουν σε ετοιμότητα αν συμβεί οτιδήποτε.
Προετοιμάζεστε σαν πρεσβεία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Όλοι οι Σύροι είναι δικοί μας άνθρωποι. H συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να προστατεύσει να βοηθά και να δίνει καταφύγιο σε οποιοδήποτε έχει ανάγκη. Για μας όλοι είναι Σύροι. Ακόμα και αυτοί που τώρα πολεμούν στο στρατόπεδο…και αυτοί είναι Σύροι…όχι όλοι όμως. Υπάρχουν τρομοκράτες που ανήκουν σε 60 διαφορετικά έθνη και τυγχάνουν προστασίας από τις ΗΠΑ, την Αλ Κάϊντα και άλλους. Έρχονται από την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Στόχος τους να καταστρέψουν τη Συρία και την ικανότητα της να αμυνθεί και να την καταστήσουν ένα αποτυχημένο κράτος. Δεν θα επιτύχουν ποτέ.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή και νομίζω συμφωνείτε με αυτό. Γιατί λοιπόν ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν προχωρεί με μια δημοκρατική διαδικασία για να δώσει τέλος στο αιματοκύλισμα; Τι περιμένει για να το πράξει;
Πριν από δύο χρόνια, όταν άρχισε η κρίση στη Συρία οι διαδηλωτές ειρηνικά ζητούσαν ελευθερία, μεταρρυθμίσεις και εκλογές. Η συριακή κυβέρνηση άμεσα ανταποκρίθηκε θετικά στις απαιτήσεις τους κάνοντας πολλές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε νέα νομοθεσία για τα ΜΜΕ, για την τοπική αυτοδιοίκηση, τον πολιτικό και οικονομικό πλουραλισμό. Αλλάξαμε το σύνταγμα. Παρόλο που κάναμε πολλά υπήρξε κλιμάκωση της κατάστασης. Μπορείτε να μου πείτε τι σχέση έχουν όλοι αυτοί οι τρομοκράτες, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις με την ελευθερία του συριακού λαού; Από την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μάλι και άλλες χώρες; Τι σχέση έχουν με την Συρία; Νομίζετε ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες της Δύσης ενδιαφέρονται περισσότερο από τους ίδιους τους Σύρους για τον λαό μας; Όλοι αυτοί δεν ενδιαφέρονται για το καλό του συριακού λαού. Εμείς καλούμε όλους τους Σύρους και την αντιπολίτευση εντός και εκτός της χώρας να έρθουν στη χώρα επειδή δεν θέλουμε παρεμβάσεις από έξω για τις δικές μας υποθέσεις. Κανένας δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μας.
Θα μπορούσαν να λυθούν με εκλογές όμως…
Ναι! Είπαμε στους αντιπάλους μας, να έρθουν στη χώρα, να κάνουμε εκλογές και να αποφασίσει ο λαός. Μπορείτε να καλέσετε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να έρθουν και να επιθεωρήσουν τις εκλογές, τους είπαμε. Είμαστε υπέρ των εκλογών. Μόνο έτσι θα καταλήξουμε.
Είπατε προηγουμένως ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Συρία. Γιατί;
Επειδή η Συρία δεν θα γίνει ποτέ πελάτης καμιάς χώρας. Επειδή αντισταθήκαμε στην επέμβαση στο Ιράκ. Επειδή ήμασταν μέλος του ΟΗΕ και ταχθήκαμε εναντίον της επέμβασης στο Ιράκ. Καταστρέφοντας τη Συρία, τον στρατό και τις υποδομές της χώρας ποιος θα επωφεληθεί; Γνωρίζετε την απάντηση.

 Strategy Reports

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΡΙΟΙ !
    ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΜΟΥ !
    ΠΟΛΕΜΑΤΕ το απάνθρωπο σατανικό κτήνος, αυτού που ελέγχει και κρύβεται πίσω από τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία,...), τη Νέα Εποχή, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, την Εβραιομασονία, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τριμερή, τη Λέσχη Βίλτεμπεργκ, τους G8, το ΔΝΤ, τον ΟΗΕ, τις “σχολές” του σατανιστικού αποκρυφισμού και τα άντρα του οικουμενισμού.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΥ ΣΑΣ !
    ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΣΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.