4/9/13

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία κινδυνεύει να πυρπολήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία

Εάν η Ουκρανία υπογράψει συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτόματα παραβιάζει τη συνθήκη φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γκλάζιεφ.
«Με την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, η Ουκρανία θα παραβιάσει το άρθρο 13 του Συνθήκης με τη Ρωσία, το οποίο αναφέρει ότι οι δύο χώρες θα απέχουν από κάθε κίνηση που θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για κάποια από τις δύο, ενώ θα πρέπει να συντονιστούν οικονομικά, για επενδύσεις, φορολογία, εμπόριο καθώς και για την τελωνειακή πολιτική και την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης, πάντα στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της συνεργασίας »δήλωσε ο Γκλάζιεφ σε συνέντευξή του στην Kommersant-Ukraina, που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Με την επιλογή σύνδεσης με την ΕΕ, την Ουκρανία παραβιάζει το άρθρο 13 της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Εταιρικής Σχέσης με τη Ρωσία. Αυτό δε σημαίνει πως η Ρωσία θα επανεξετάσει τη Συνθήκη, αλλά θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το γεγονός πως η Ουκρανία προχωρεί σε μονομερή συμφωνία, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τη Μόσχα» τόνισε ο Γκλάζιεφ, καταλήγοντας πως «εν ολίγοις, με την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, η Ουκρανία θα χάσει την ανεξαρτησία της και θα πάψει να αποτελεί ακέραιο στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας ». 
Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα αποκτήσει δικαίωμα 
επιβολής «προστατευτικών μέτρων» απέναντι στο Κίεβο, απάντησε πως «όσο η συμφωνία μένει ανυπόγραφη, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».
Να υπενθυμίσουμε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου πως η τελωνειακή ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζακστάν εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει «προστατευτικά μέτρα» στην περίπτωση που η Ουκρανία υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου
«Εάν οι (Ουκρανοί) γείτονές μας καταφύγουν σε πλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση του τελωνειακού καθεστώτος με την ΕΕ, φθηνά και ικανοποιητικής ποιότητος προϊόντα θα κατακλύσουν την αγορά της, εκτοπίζοντας όμως την εγχώρια παραγωγή, γεγονός που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ουκρανούς παραγωγούς και, κατ' επέκταση, και για τους Ρώσους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς μας. [..] Οι χώρες της Τελωνειακής Ένωσης θα πρέπει να σκεφτούν τι μέτρα προστασίας θα λάβουν»είχε δηλώσει τότε ο ρώσος πρόεδρος.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.