4/9/13

Έτσι σπαταλήθηκαν τα… έσοδα της αμυντικής βιομηχανίας!

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
Μελίνα ΚαραπαναγιωτίδουΤον προηγούμενο αιώνα δεν υπήρξε πολεμική σύρραξη, όπου η Ελλάδα να μην έχει πάρει μέρος!  Πολεμήσαμε – εκτός από την Μικρασιατική εκστρατεία – σε δύο Βαλκανικούς και σε δύο παγκόσμιους πολέμους! Ολόκληρες γενιές εξοικειώθηκαν στα …όπλα – επί δεκαετίες – κι αυτό θα περίμενε κανείς να είναι απο μόνο του μία «προίκα», μία «τεχνολογική κουλτούρα» στα οπλικά συστήματα η οποία θα δημιουργούσε στη συνέχεια μια ανθηρή παραγωγή για να συμβάλλει στην εθνική οικονομία.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, όχι γιατί τα προϊόντα του κλάδου που κατασκευάζονται στη χώρα μας δεν είναι ποιοτικά (άλλωστε εξάγονται σε όλο τον κόσμο!!!) αλλά γιατί οι εταιρείες (ΔΕΚΟ) είναι οικονομικά κατεστραμμένες λόγω υπεράριθμου διοικητικού προσωπικού το οποίο – φυσικά – διορίστηκε με πελατειακά κριτήρια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Σήμερα έχουμε:
1) Την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ( ΕΑΒ)
2) Την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ( ΕΛΒΟ) που συγχωνεύτηκε με την «εθνικοποιημένη» ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ το 1987.
3) Την «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ) που συγχωνεύτηκε το 1982 με την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ).
Αν και υπάρχει ένας σοβαρός και σπουδαίος πυρήνας από εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανολόγους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ηλεκτρονικούς) το οποίο κατά καιρούς έχει αναπτύξει τεχνολογικά …θαύματα σε παγκόσμια κλίμακα – και παρόλο που τα προϊόντα αυτών των εταιριών βαθμολογούνται με άριστα στις αξιολογήσεις – η οικονομική τους κατάσταση είναι …απελπιστική και τα χρέη τους γιγαντωμένα με θαλασσοδάνεια προκειμένου να συντηρούν το πελατειακό κράτος.
Η ΕΛΒΟ ενώ εισέπραξε το 2012 από τους πελάτες της 10 εκ. πλήρωσε 12 εκ στους υπαλλήλους της 9,5 εκ. σε προμηθευτές, 3 εκ. για τόκους και 13 εκ. για αποπληρωμή κεφαλαίων δανείων.
Η ΕΑΒ εισέπραξε το 2011 από πελάτες 91 εκ. και κατέβαλε 64 εκ. στους υπαλλήλους της, 34 εκ. σε τόκους δανείων και 134 εκ. για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Να σημειωθεί ότι έχει 600 εκ. λοιπά χρέη και αρνητικά ίδια κεφάλαια 276 εκ. όταν ο «μέτοχος» δηλαδή το… δημόσιο και οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει ήδη 1 δις!!!
Η ΕΑΣ (στοιχεία του 2009 διότι δεν βρήκα άλλα!), είχε εκείνη τη χρονιά πωλήσεις 58 εκ. έξοδα μισθοδοσίας 83 εκ.δηλαδή περίπου 3 φορές της πωλήσεις της! Ενώ το συνολικό ποσό των δανείων της είναι 874 εκ (!!!) δηλαδή το δεκαπενταπλάσιο του τζίρου της!
Γιατί τα πράγματα πήγαν στραβά στην αμυντική βιομηχανία; Για τους ίδιους λόγους που είναι όλες οι ΔΕΚΟ ζημιογόνες και προβληματικές. Εάν για παράδειγμα μία επιχείρηση ενώ πουλάει όλα τα εμπορεύματα που παράγει σε καλές τιμές και «μπαίνει μέσα» τότε δεν φταίει το προϊόν ούτε η παραγωγή του!
Στην προκειμένη περίπτωση αιτία είναι το μισθολογικό κόστος των υπεράριθμων- και μάλιστα όχι των τεχνικών αλλά των διοικητικών- υπαλλήλων. Όμως έχει νόημα να διατηρείς μία επιχείρηση που μοσχοπουλάει τα υλικά της αλλά παρόλα αυτά «δεν βγαίνει» γιατί τα έξοδά της είναι περισσότερα από τα έσοδα της;
Αυτοί που διαχειρίζονται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δεν συμβαδίζουν με τέτοιους είδους …λογικές της αγοράς. Κατασπατάλησαν σε διορισμούς τα έσοδα από τη βαριά αμυντική βιομηχανία, τη φόρτωσαν με χρέη και δάνεια απεμπολώντας την τεχνολογική ικανότητα της χώρας σε έναν κλάδο που δικαιούται ηγετική θέση…

karfitsa

3 σχόλια:

  1. Ο κ. Μάνος Ηλιάδης, είχε στο παρελθόν στηλιτεύσει στην σελίδα του, του Επενδυτή της Κυριακής, τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και όπλων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

    Θυμάμαι πολύ έντονα, τον Γερμανό Πολιτικό Μηχανικό που είχε έρθει τότε με τον σεισμό του Αιγίου, σταλμένος από την Γερμανική Κυβέρνηση για να ενημερωθεί ως προς την δράση του σεισμού.

    Ο Γερμανός γνώριζε ότι στην Ε.Β.Ο. του Αιγίου, δημιούργημα της διάσημης Γερμανικής Βιομηχανίας Όπλων Heckler & Koch, είχε κατασκευαστεί ένα πολύ καλό αυτόματο πιστόλι.

    Όταν επρόκειτονα, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, να γίνει μεγάλη προμήθεια πιστολιών (νομίζω περί τα 120.000 πιστόλια) για τις ανάγκες των Δυνάμεων Ασφαλείας, ο κ. Ηλιάδης είχε εκτενώς αναφερθεί για τον διαβλητό τρόπο που θα γινόταν ή προμήθεια.

    Ίσως να θυμούνται μερικοί εκ των φίλων του Ιστολογίου, το σκάνδαλο της υπόθεση του αντιεροπορικού ΑΡΤΕΜΙΣ και τον ρόλο του αδελφού, του τότε παντοδύναμου υπουργού Γεράσιμου Αρσένη, που ήταν πρόεδρος της Ε.Β.Ο.

    Γενικά, επειδή η προμήθεια από τις Ελληνικές Βιομηχανίες δεν επέτρεπε τις μίζες, όλες οι προμήθειες γινόντουσαν "κατ' ανάθεση λόγω επείγοντος" τμηματικά.

    Ήγουν, αντί για 120.000 πιστόλια από έναν προμηθευτή, αγόραζαν τμηματικά από διάφορους άλλους συμπληρώνοντας τον αριθμό, αλά εισπράττοντας τις σχετικές "προμήθειες" ......!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσον αφορά την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία A.E. (Hellenic Aerospace Industry S.A.):

    Επειδή οι λαμπροί καθ’ όλα «Σύμμαχοί» μας, Αμερικανοί, Άγγλοι (αυτοί ιδίως είναι πατροπαράδοτοι φίλοι και σύμμαχοι, όρα Μικρασιατική Καταστροφή, Β Π.Π.΄, ενίσχυση των κομμουνιστικών οργανώσεων επί κατοχής, Κυπριακό κ.τ.λ.!), Γάλλοι και λοιποί, όποτε υπήρχε κάποια «διαφορετική άποψη" από αυτήν, για τους "τόσο φιλικούς και αγαπητούς" ανατολικούς γειτόνές μας» μας περιόριζαν εξοπλιστικά ή απαιτούσαν εξωφρενικά ποσά για την προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών και οπλικών συστημάτων, απεφασίσθη να δημιουργηθή μια μονάδα κατασκευής αεροπλάνων που να αναπληρώνει τα προβλήματα έλλειψης που ανέκυπταν στην Πολεμική Αεροπορία μας.

    Πρώτη η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, διεξήγαγε σχετική έρευνα και διεπίστωσε ότι η καλλίτερη προσφορά για την ίδρυση ενός βιομηχανικού συγκροτήματος κατσκευής αεροπορικών μέσων, προήρχετο από την αμερικανική Λόκχηντ.

    Αργότερα, ανέκυψε το ίδιο πρόβλημα κατά την διάρκεια της χούντας (επταετίας ή όπως αλλιώς θέλετε!). Πάλι πραγματοποιήθηκε η σχετική διερευνητική προσπάθεια μεταξύ των αεροπορικών βιομηχανιών ανά τον κόσμο, και κατέληξαν πάλι στην προσφορά της αμερικανικής Λόκχηντ.

    Μετά την μεταπολίτευση και με την ανάγκη ότι έπρεπε κάτι να γίνει προς τον τομέα αυτόν και πάλι η αμερικανική Λόκχηντ ήταν η καλλίτερη.

    Έτσι αποφασίστηκε η κατασκευή ενός βιομηχανικού συμπλέγματος κατασκευής και επισκευής τμημάτων ή και ακόμη ολόκληρου αεροπλάνου στην Τανάγρα. Το βιομηχανικό σύμπλεγμα δεν θα επισκεύαζε μόνον αλλά θα μπορούσε να κατασκευάσει εξαρτήματα, από μία βίδα έως τμήματα κινητήρα και να βαθμονομήσει τα πάντα.

    Η κατασκευή ξεκίνησε το 1976 με Project Manager και τεχνικό σύμβουλο της Ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της εταιρείας Hellenic Aerospace Industry S.A. (Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανία)την αμερικανική Λόκχηντ, έχουσα το Project Management όλων των Έργων, για τα έργα Αρχιτέκτονος-Πολιτικού Μηχανικού-Μηχανολόγου Μηχανικού -Ηλεκτρολόγου Μηχανικού προεκρίθη η Ausin Company Corp, και για κατασκευαστές επιμέρους ιδιαιτέρων τμημάτων του Βιομηχανικού Συμπλέγματος, την General Electric για τους κινητήρες, την Westinghouse για τα ηλεκτρονικά και την Λόκχηντ για τα αεροσκάφη.

    Δυστυχώς, το θαυμάσιο αυτό βιομηχανικό σύμπλεγμα το οποίο έδινε τότε στην Ελλάδα την απόλυτη πρωτοπορία στην αεροναυτική τεχνολογία, απέτυχε ως προς τον προορισμό του λόγω κακής διαχείρισης και υπερβολικής φαυλότητας από τους εκάστοτε πολιτικούς του προϊσταμένους.

    Όσον αφορά την Εληνική Βιομηχανία Όπλων, η οποία δημιουργήθηκε με μάναζτμεντ της Γερμανικής εταιρείας Heckler & Koch, αυτή μπορεί να κατασκευάσει .... "αγίους" ..... με τον πράγματι αρτιότατο σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει.

    Όπως όμως φαίνεται, από τα συμφραζόμενα εκ των άρθρων του εξαίρετου στρατιωτικού αναλυτή κ. Μάνου Ηλιάδη, (συγγραφέα του σπουδαίου βιβλίου-έρευνας "Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ" και πολλών άλλων βιβλίων), στον "Επενδυτή της Κυριακής", άλλοι ήσαν οι λόγοι που αυτές όλες οι Βιομηχανίες κατέρρευσαν.


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή κα Καραπαναγιωτίδου

    τα πράγματα σαφώς και δεν είναι έτσι που τα παρουσιάζεται και δια του λόγου το αληθές σας ενημερώνω ότι η Αμυντική βιομηχανία πουθενά στον κόσμο δεν είναι κερδοφόρα όταν σταματάν οι γραμμές παραγωγής της martin lockheed ο πρεζιντεντ τσακώνει την τσάντα του και γυρνά τον κόσμο να φέρει παραγγελίες ,η NSA ,η CIA και όλα αυτά τα ευαγή ιδρύματα πραγματοποιούν σοβαρά projects για να στηρίξουν αυτές τις βιομηχανίες
    Η deutsche bank όπως πιθανόν δε γνωρίζεις είναι ίσως ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων παγκοσμίως –
    Πριν από λίγα χρόνια η χώρα μας αγόρασε τα αμερικάνικα apache αγνοώντας τα ρώσικα havoc ή προσφάτως τα F16 αντί των SU, δηλαδή εξέτασε Καραπαναγιωτίδου και την πιθανότητα οι αγορές να μη γίνονται με μοναδικό γνώμονα την ποιότητα !!!
    Η χώρα μας με την πολιτική της ισχύς , την διαπραγματευτική της δύναμη και την οικονομική της ρώμη απορώ κι εγώ μαζί σας γιατί άραγε δεν πουλάμε όπλα ώστε να καταστήσουμε κερδοφόρες της αμυντικές μας βιομηχανίες …. Και πιθανόν σε έναν φανταστικό κόσμο που ο υγιούς ανταγωνισμού να μπορούσαμε να πουλάμε κι εμείς όπλα αντί οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι .
    Δεν είναι κακό να μη γνωρίζεις κάτι κα Καραπαναγιωτίδου αλλά είναι κάκιστη επιλογή να εκτίθεσαι αδιάβαστη …

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.