25/9/13

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της βιομηχανίας πετρελαίου

Στην Αθήνα εκπρόσωποι των Shell, ExxonMobil, Repsol, Gazprom neft και Boulgargas
  Της Χρύσας Λιάγκου
Τις εξελίξεις στον τομέα των εγχώριων υδρογονανθράκων παρακολουθεί στενά η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία, αναμένοντας τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της αξιοποίησής τους.
Αυτό πιστοποιείται και από την παρουσία εκπροσώπων πετρελαϊκών κολοσσών στο συνέδριο «Balkans Oil and Gas Summit» που ξεκίνησε χθες τις διήμερες εργασίες του στην Αθήνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Shell, της ExxonMobil, της Repsol, της Gazprom neft και της Boulgargas αλλά και μικρότερου μεγέθους ευρωπαϊκών εταιρειών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας αλλά και των μεγάλων εγχώριων ενεργειακών ομίλων βρίσκεται το τόξο του Ιουνίου -Κρήτης. Μεγάλες εταιρείες του κλάδου αναμένουν την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013 η νορβηγική εταιρεία PGS, ενώ κάποιες έχουν ήδη εξαγοράσει το «πακέτο» των δεδομένων από τη νορβηγική εταιρεία. Τα σεισμικά δεδομένα σε Ιόνιο και Κρήτη έχει ήδη εξαγοράσει η γαλλική Total, ενώ ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, ανακοίνωσε στο συνέδριο «Balkans Oil and Gas Summit» την εξαγορά του πλήρους «πακέτου» και από τον ελληνικό όμιλο που όπως είπε, στοχεύει στο να αυξήσει την παρουσία του στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ο κ. Γρηγορίου χαρακτήρισε υποσχόμενες περιοχές τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Κρήτη, σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα στα οποία μπορεί να στηριχθεί μια λιγότερο συντηρητική προσέγγιση από αυτή που ακολουθεί ο όμιλος. Τα ΕΛΠΕ αναμένουν την κύρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση του κοιτάσματος στον Πατραϊκό Κόλπο, την οποία διεκδίκησαν στον διαγωνισμό open door σε κοινοπραξία με την ιταλική Εdison και την ιρλανδικών συμφερόντων Petroseltic. «Aναμένουμε τις συμφωνίες, δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν, έχουν περάσει ήδη 14 μήνες» τόνισε επ’ αυτού ο κ. Γρηγορίου.
Μια αντίστοιχη συμφωνία για το κοίτασμα των Ιωαννίνων αναμένει η εταιρεία Energean Oil που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο, και συμμετείχε στον διαγωνισμό open door σε κοινοπραξία με την καναδικών συμφερόντων Petra Petroleum.
H Energean Oil κατέθεσε επίσης προσφορά για το κοίτασμα στο Κατάκολο από κοινού με τις εταιρείες trajian Oil & Gas και Grekoil Energy Ventures, η οποία αναμένεται να αξιολογηθεί από το ΥΠΕΚΑ, ενώ από κοινού με τη Ratio Petroleum κατέθεσε πρόταση για έρευνες υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού. Οι ανάδοχοι των παραπάνω περιοχών αναμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις σχετικές συμβάσεις τον Σεπτέμβριο.
Μιλώντας στο χθεσινό συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil, Μαθιός Ρήγας, συνέστησε «υπομονή» στην προσπάθεια που γίνεται για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη με επίκεντρο τις επιτυχίες στο κοινό πρόγραμμα Ισραήλ και Κύπρου. Αναφερόμενος δε στα προσκόμματα που αντιμετωπίζει η Energean Oil στη δραστηριότητά της, ο κ. Ρήγας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η γραφειοκρατία στην απόκτηση αδειών είναι σημαντική, ενώ η έλλειψη επαρκών στοιχείων εμποδίζει τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών να εργαστούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Καθημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.