13/9/13

Ο ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ TOMAHAWKS ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ (2)

Βαλεντίνος Βασιλέσκου*, Réseau International  (Γαλλία)          (μτφ. Κριστιάν)
Η αεράμυνα της Δαμασκού
Δεν πρέπει να υποτιμηθεί καμία αντίδραση των αντιπυραυλικών συστοιχιών και του αντιαεροπορικού πυροβολικού του συριακού στρατού, ακόμα και αν οι πύραυλοι κρουζ Tomahawk είναι σχεδόν αόρατοι στις οθόνες των ραντάρ του.

Αεράμυνα της Συρίας
Ο μηχανισμός μάχης που οργανώθηκε φαίνεται ότι εξαπλώνεται με διάφορους τομείς στο συριακό έδαφος και με χωριστές γραμμές (ευθυγραμμίσεις) αναφοράς.  
 Η Δαμασκός, ο κύριος στόχος των αμερικανικών επιθέσεων διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο αντιαεροπορικών μέσων, ήτοι 10 συστοιχίες πυραύλων S-75, 8 S-125 και 28  συστοιχίες 2K12 (Kub).
Η αεράμυνα της Δαμασκού
Ομοίως, στα νότιο-δυτικά σύνορα με την Ιορδανία και το Ισραήλ, όπου υπάρχουν 7 συστοιχίες S-75, 6 S-125  και 9 συστοιχίες 2K12 (Kub).
Αεράμυνα του Γκολάν
Αλλά και η βορειοδυτική Συρία, όπου υπάρχουν δύο ομόκεντρες γραμμές αναφοράς (ευθυγραμμίσεις) βαθιά αναπτυγμένες: η ακτή, η Μεσόγειο Θάλασσα (5 συστοιχίες S-75, 12 S-125, 2 S-200) και ο μηχανισμός αεράμυνας Χιμς-Χαλέπι (11 συστοιχίες S-75, 10 S-125, 12S-200 και 12 συστοιχίες 2K12).
Αεράμυνα της συριακής ακτής

Αεράμυνα περιοχής Χομς-Χαλεπίου
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι σταθμοί ελέγχου πυρός για τις συστοιχίες πυραύλων αεράμυνας και του πυροβολικόυ του συριακού στρατού διαθέτουν ένα κύριο κανάλι με ραντάρ ανίχνευσης και καθοδήγησης καθώς, και ένα ηλεκτρο-οπτικό κανάλι. Τα παλαιότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας βασίζονται σε μια κοινή κάμερα 9Sh38/83-2 Karat, σε αισθητήρες θερμικής εκπομπής που τοποθετούνται στην κορυφή ενός ιστού 21 μ.

Στα συστήματα μεσαίου βεληνεκούς τύπου AA Panţir-S, Osa 1T, Buk και Thor M2, το κανάλι οδήγησης  των σταθμών ελέγχου πυρός, το οποίο βασίζεται σε αυτόνομη μονάδα έρευνας στο υπέρυθρο φάσμα (1TPP1) με δύο αισθητήρες που λειτουργούν σε δύο κανάλια. Το ένα είναι για την πανκατευθυντική έρευνα του εναέριου χώρου και λειτουργεί στο φάσμα 3 έως 5 μικρά, και το άλλο μόνο για τον ακριβή εντοπισμό των πυραύλων Κρουζ, βάση του θερμικού αποτυπώματος τους στο φάσμα των  0,8-0,9 μικρά. Τα σήματα του αισθητήρα επεξεργάζονται ψηφιακά και αποστέλλονται στο κέντρο ελέγχου πυρός. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ανίχνευσης του στόχου και της εκτόξευσης του πύραυλου από τη ράμπα είναι 4 δευτερόλεπτα.
Ο συριακός στρατός διαθέτει πάνω από 4.000 ρωσικούς φορητούς πυραύλους 9K32, 9K34, και μερικές εκατοντάδες από τα πιο σύγχρονα 9K338 Igla-S, οι χειριστές είναι εξοπλισμένοι με συσκευές νυχτερινής όρασης. Δεδομένου ότι ο πύραυλος κρουζ πετάει σε ύψος 50-100 μ πάνω από το έδαφος, μόλις εντοπιστεί, η πιθανότητα να καταρριφθεί από ένα φορητό πύραυλο με μέγιστη εμβέλεια 5 χλμ., είναι 48%.

Από το 2000, η ​​Συρία συνεργάστηκε για 10 χρόνια με την ιταλική εταιρεία Galileo Avionica, από την οποία έχει εισάγει ή παράγει τοπικά με αδεία, χιλιάδες υπέρυθρες κάμερες στρατιωτικού τύπου, από τις οποίες μόνο οι 500 έχουν τοποθετηθεί σε άρματα μάχης και οχήματα μάχης του πεζικού.
Επιπλέον, η εταιρεία Rosoboronexport (ROMARM Ρωσίας) παρέδωσε στον συριακό στρατό τον Ιούνιο έναν κατάλογο στρατιωτικών υλικών, μεταξύ των άλλων ένα ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ατομικών συσκευών νυχτερινής όρασης, με βάση μιας παραγγελίας που έλαβε το Μάρτιο 2013 .

Υπενθυμίζουμε ότι ο χρόνος που διατίθεται στη συριακή διοίκηση της αεράμυνας για την αναδιάταξη του μηχανισμού αεράμυνας είναι μια ώρα, δύο το πολύ, μετά την κοινοποίηση από τους Ρώσους της εκτόξευσης και τροχιάς του πρώτου κύματος των πυραύλων κρουζ. 
Η στρατιωτική τέχνη είναι ο ευτυχής συνδυασμός μεταξύ της γνώσης της στρατιωτικής επιστήμης, των δεξιοτήτων που ασκούνται από τη διοίκηση και μια δόση νοημοσύνης και φαντασίας άνω του μέσου όρου. Ανήκει στους διοικητές της συριακής αεράμυνας να αποδείξουν ότι κατέχουν την πρακτική γνώση της πολεμικής τέχνης. Δεν θα τολμούσα να περιγράψω υποθέσεις για τη βέλτιστη διαμόρφωση της συριακής αεράμυνας.

Ένας παράγοντας ταραχής για τη συριακή αεράμυνα σε δυναμική μάχη είναι οι παρεμβολές από ψευδο-συσκευές, που μπορούν να δημιουργήσουν εκατοντάδες ψευδούς στόχους στο εναέριο συριακό χώρο για να προκαλέσουν πρόωρη αντίδραση της αεράμυνας, επιτρέποντας τη διείσδυση των πυραύλων κρουζ. Συνήθως οι ψευδείς στόχοι προηγούνται από τους πυραύλους κρουζ  3 έως 5 λεπτά. Κινούνται σε μια προκαθορισμένη διαδρομή και αλλάζουν κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της πτήσης για να μην αποκαλύψουν την πραγματική θέση των πραγματικών στόχων που στοχεύουν οι πύραυλοι κρουζ. Αυτό το είδος παρεμβολής χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στη Γιουγκοσλαβία, στους πολέμους του Κόλπου και στη Λιβύη από τα αμερικανικά αεροσκάφη EA-6B Prowler, EA-18G Growler και EC-130H Compass Call. 
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε, για να επιτεθεί στόχους στη Συρία, το αεροσκάφος  παρεμβολών Gulfstream G550 Shavit.

Τα αεροσκάφη παρεμβολών αναγκάζονται να μείνουν μακριά από τα σύνορα, πέρα ​​από την εμβέλεια της συριακής αεράμυνας. Το σήμα ραντάρ του αεροσκάφους παρεμβολής είναι ασθενέστερο και πιο μακριά από τα σήματα των ψευδών στόχων που παράγει, έτσι ώστε η αυτοματοποιημένη διαχείριση της αεράμυνας δίνει προτεραιότητα έναντι των πιο επικίνδυνων στόχων, αγνοώντας το αεροσκάφος παρεμβολής.

Η ρωσική ναυτική ομάδα στη Μεσόγειο παρακολουθεί συνεχώς όλο το φάσμα των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών στην περιοχή με το πλοίο Priazovie (SSV-201).
Priazovie (SSV-201)
Μέσω σύνδεσης με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των αντιπυραυλικών συστοιχιών τύπου S-300 πάνω στο καταδρομικό Moskva, λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της εκπομπής του αεροσκάφους παρεμβολών, το πλήρωμα του Priazovie υπολογίζει με τη μέθοδο του τριγωνισμού, τη θέση κάθε πηγής παρεμβολών. Μόλις εντοπίζονται, αυτοί οι στόχοι τίθενται υπό συνεχή παρακολούθηση, τα στοιχεία της πορείας τους αποστέλλονται σε όλα τα ρωσικά πλοία και στο αρχηγείο της διοίκησης του διαστημικού κέντρου του Armavir (Ρωσία).

Αν οι Ρώσοι πρότειναν τα παραπάνω,  οι Σύροι θα έχουν άμεσα τη πληροφορία στις οθόνες των ραντάρ τους, και θα μπορέσουν να εξαλείψουν όλους τους ψευδούς στόχους και να καταρρίψουν τα αεροσκάφη παρεμβολών .

Μετάφραση ρουμανικά-γαλλικά:  Avic

 Βαλεντίνος Βασιλέσκου , είναι πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, πρώην αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο του Otopeni, διπλωματούχος από το 1992 της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Βουκουρεστίου.


Γενική σημείωση (NB): Δεν διαθέτουμε διορθωτή(-τρια) και οι αναρτημένες δημοσιεύσεις (πάντα βιαστικές) περιέχουν λάθη, ορθογραφικά και συντακτικά. Προτιμάμε πάντα την ουσία παρά τη μορφή. Ευχαριστούμε για τη κατανόηση σας.


5 σχόλια:

  1. Ο πιό αναξιόπιστος πολιτικοστρατιωτικός αναλυτής όλων των εποχών ξαναχτυπά! Ο Λιακόπουλος της Ρουμανίας!!

    http://www.youtube.com/watch?v=0BYxM5rcVts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Sunday
    κ' εσύ ο μεγαλύτερος διαφημιστής του Λιακόπουλου, δεν σου ξεφεύγει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αεράμυνα των Σύριων, αν κάτσεις και την αναλύσεις είναι τεχνολογίας 1970 και 1980. Η μοναδική φορά που ήταν σχετικά αποτελεσματική ήταν κατά των Ισραηλινών στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ. Ακόμα και τότε όμως δεν έσωσε την κατάσταση γιατί οι Ισραηλινοί πέταξαν πάνω από το Λίβανο και την έκαναν με τα κρεμυδάκια.

    Στο δε πόλεμο του Λιβάνου , οι Ισραηλινοί προσάρμωσαν την τακτική τους και ισοπέδωσαν την αεράμυνα του πατέρα Ασσάντ στο Λίβανο μέσα σε μία ώρα (!!!).

    Και όλα αυτά με συμβατικά αεροσκάφη, όχι με πυραύλους Tomahawk που είναι α) πολύ πιό γρήγοροι, β) πολύ πιό ευέλικτοι, και γ) πολύ μικρότεροι (και άρα πιό δύσκολοι στόχοι για την αεράμυνα) σε σχέση με τα αεροπλάνα...

    Τι να λέμε τώρα, να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;;;;; Σε προκαλώ δημόσια, δες τι αντιαεροπορικά συστήματα έχει η Συρία (τους S-300 δεν τους έχει παραλάβει ακόμα!), δες τι επιτυχία είχαν αυτά τα συστήματα στους πολέμους με το Ισραήλ και μετά έλα με επιχειρήματα να μου πεις ότι κάνω λάθος!

    Οι αναλύσεις του Βασιλέσκου είναι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ! Στο λέω ευθαρσώς και απόλυτα ειλικρινά! Για τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

    Και να στο πω κι αλλίως, συναισθηματικά θέλω να επικρατήσει ο Ασσάντ (όχι οτί κι αυτός είναι άγιος) και όχι οι Ισλαμοφαίστες που θα κατασφάξουν όλους τους μη Σουνίτες τις Συρίας και θα τη ρημάξουν τελείως. Θεωρώ δε, την πολιτική των ΗΠΑ τελείως λανθασμένη για την ευρύτερη περιοχή και κάθε καθυστερηένο (τύπου Μακέιν) που υποστηρίζει εισβολή και υποστήριξη των τρομακρατών επικίνδυνο κρετίνο!!

    Αυτό δε σημαίνει πως θα βαρέσω παλαμάκια ή θα συμφωνήσω με αυτή την ανάλυση που απευθύνεται, τουλάχιστον, σε αφελείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Sunday
    Σκουπίδι, Ρουμάνος Λιακόπουλος, για να δούμε τι άλλο θα πρέπει να ακούσει ο Βαλεντίνος (και εγώ που τόλμησα να αναρτήσω τέτοιο άρθρο χωρίς την συγκατάθεση σου) από σένα. Το λυπηρό είναι ότι δεν μπορεί να σε απαντήσει ο ίδιος άμεσα.

    Το ζήτημα, αγαπητέ Κυριάκο, είναι ότι ούτε έμενα δεν πείσεις, γιατί απλώς δεν έχεις κανένα επιχείρημα, και σε βεβαιώνω ότι είμαι τελείως ουδέτερος και αντικειμενικός.

    Αμερικανόφιλος μπορεί να μην είσαι, αλλά απλός υμνητής τους.

    Σχετικά με αυτή τη πίστη σου, ορισμένες παρατηρήσεις:
    1. Η συριακή αεράμυνα κατέρριψε σχετικά πρόσφατα τούρκικο μαχητικό που ήταν στον εναέριο χώρο τους, φαίνεται να το ξέχασες, η τώρα το μαθαίνεις;
    2. Το Ισραήλ έχασε πανηγυρικά τον τελευταίο πόλεμο από την μη κρατική Χεζμπολά
    3. Από πότε έχει να κερδίσει κανένα πόλεμο η Αμερική με σοβαρό αντίπαλο;
    4. Λάθος πληροφορία διαδίδεις όταν λες ότι η συριακή αεράμυνα είναι του 1970. Δείχνει ότι ούτε το άρθρο διάβασες η ότι μόνο τις ηλιθιότητες του Λιακόπουλου μπορείς να καταλάβεις.
    5. Δεν σου ζήτησε κανείς να συμφωνήσεις με μια ανάλυση που δεν καταλαβαίνεις.

    Ευτυχώς που δεν είσαι αφελής και μας φώτισες.

    Εγώ, ο αφελής, δεν διαθέτω χρόνο για τη πρόκληση σου για δημόσια συζήτηση, δεν μ' αρέσει εξάλλου ο μάγκικος τόνος σου.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.