9/11/13

20.000 καλάσνικοφ μετέφερε το πλοίο που βρίσκεται στο λιμάνι της Ρόδου

Πρόκειται για το φορτηγό «NOUR-M» σημαίας Σιέρα Λεόνε
Τα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρει το πλοίο δεν έχουν ανοιχθεί ακόμα προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές περιεχόμενο τους. 
Βυθούλκας Διονύσης  
Τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει στο λιμάνι της Ρόδου ο έλεγχος των εμπορευματοκιβωτίων του φορτηγού πλοίου το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά.
Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν ότι όπως αναφέρουν τα συνοδευτικά έγγραφα μέσα στα 56 από τα συνολικά 59 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται 20.000 καλάσνικοφ και πυρομαχικά όπως σφαίρες κ.α. Ωστόσο έλεγαν πως το ακριβές περιεχόμενο τους θα εξακριβωθεί τη Δευτέρα, παρουσία εισαγγελέα και τελωνειακών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος που εκδόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου «με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το φορτίο θα ανοιχτεί πρωινές ώρες της Δευτέρας, παρουσία και της υπηρεσίας του Τελωνείου, ενώ το πλοίο φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις της Λιμενικής Αρχής Ρόδου. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή».

Για την πορεία των ερευνών ενημερώνεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώ παρέχεται ενημέρωση και σε αρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων όπως του Δημόσιας Τάξης.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν από την Ταξιαρχία της Κω ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Καλύμνου για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου κοντά στα Ίμια το οποίο είχε ανορθόδοξες εναλλαγές πορείας.

Άμεσα στο σημείο έφτασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ακινητοποίησε το πλοίο και ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων πως επρόκειτο για το φορτηγό πλοίο «NOUR-M» σημαίας Σιέρα Λεόνε.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση του Λιμενικού που εκδόθηκε την Παρασκευή «ο εντοπισμός έγινε μετά από σχετική ενημέρωση Στρατιωτικής Αρχής της περιοχής. Τα πλωτά περιπολικά Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. προέβησαν στην ακινητοποίησή του, ενώ στη συνέχεια  επιβιβάστηκαν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., προς διενέργεια ελέγχου. Απογευματινές ώρες το ύποπτο Φ/Γ πλοίο κατέπλευσε, συνοδεία πλωτών περιπολικών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.  στο λιμάνι της Ρόδου, όπου φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις της τοπικής Λιμενικής Αρχής. Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει διαπιστωθεί ο ακριβής προορισμός των πυρομαχικών και του οπλισμού που μεταφέρει, ούτε η αντιστοιχία του αναγραφόμενου στα παραστατικά φορτίου με αυτό που πραγματικά μεταφέρεται επί του πλοίου.»

Από τη Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού έγινε γνωστό πως το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο ανήκει σε συριακή εταιρεία, έχει απασχολήσει για διακίνηση ναρκωτικών και έχει αλλάξει πολλές φορές επωνυμία.

Το 8μελές πλήρωμα - το αποτελούσαν αλλοδαποί - συνελήφθη και όπως υποστήριξε ο καπετάνιος το πλοίο είχε ξεκινήσει από λιμάνι της νότιας Τουρκίας με προορισμό τη Λιβύη.

Από τα συστήματα παρακολούθησης της πορείας των πλοίων ωστόσο διαπιστώνεται πως είχε ξεκινήσει από Ουκρανία και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είχε τελικό προορισμό τη Συρία.

ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Θελω να πιστευω οτι δεν θα καταληξουν να σκουριαζουν σε τιποτα αποθηκες. Ας τα χρησιμοποιησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιθανόν να είναι για το κρυφό οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής.

    Θα μας ενημερώσει ο τεράστιος υπουργός Δένδιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πιστεύω να υπάρχουν και τίποτα εκρηκτικά και την πατήσουμε όπως στο Μαρί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.