25/11/13

Αναθεώρηση της συμφωνίας για το Ιράν ζητά το Ισραήλ


Κατά της υπονόμευσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προειδοποιεί το Λονδίνο.
Μια ομάδα υπό τον σύμβουλό εθνικής ασφάλειας του θα στείλει στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να συζητήσει με τις ΗΠΑ σχετικά με τη μελλοντική τελική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Μίλησα χθες βράδυ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Συμφωνήσαμε ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί μια ομάδα υπό τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Γιόσι Κόεν για να συζητήσει με τις ΗΠΑ μια μόνιμη συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μέλη του κόμματός του.
«Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να έχει ένα αποτέλεσμα: την εξάλειψη των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν», πρόσθεσε ο ίδιος, που έχει χαρακτηρίσει την προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Κυριακή η Ομάδα 5+1(ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «ιστορικό λάθος».

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής στο Ισραήλ Λαρς Φόμποργκ-Άντερσεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ισραηλινούς μετά τη συμφωνία της Κυριακής.

«Νοιαζόμαστε για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Φόμποργκ-Άντερσεν στη διάρκεια μιας συνάντησης στην Ιερουσαλήμ μεταξύ ευρωπαίων πρεσβευτών και του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ «είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί», ο Φόμποργκ-Άντερσεν τις χαρακτήρισε «εμπρηστικές» και τις καταδίκασε, ενώ εκτίμησε ότι «είναι φυσικό το Ισραήλ να επιθυμεί να έχει λόγο σε αυτές τις σημαντικές διαπραγματεύσεις».

Όμως ο ευρωπαίος διπλωμάτης χαιρέτισε τη συμφωνία της Κυριακής, εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να περιορίσει σημαντικό το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια».

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε», απάντησε ο Στάινιτς. «Στην πραγματικότητα είμαστε αρκετά απογοητευμένοι».

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ προειδοποίησε το Ισραήλ να αποφύγει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη στη Γενεύη την Κυριακή μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

«Θα αποθαρρύναμε οποιονδήποτε στον κόσμο, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, να αναλάβει οποιοδήποτε δράση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συμφωνία αυτή και θα το ξεκαθαρίσουμε σε όλους όσους αφορά» δήλωσε ο Χέιγκ στο κοινοβούλιο.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, που ενημέρωσε το βρετανικό κοινοβούλιο για τις συζητήσεις στη Γενεύη, πρόσθεσε ότι δεν έχει δει ενδείξεις ότι κάποια χώρα που είναι αντίθετη στη συμφωνία θα προσπαθήσει να την υπονομεύσει «με οποιονδήποτε απτό τρόπο», όμως πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα είναι «σε εγρήγορση».

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.