9/11/13

Η αμηχανία πίσω από την ηθική αγανάκτηση

Του Στέφανου Κασιμάτη
Η ηθική ανωτερότητά τους με εντυπωσίασε. Κατάπιναν την οργή για τη διακοπή της λειτουργίας του συριζαϊκού παραμάγαζου που είχε στηθεί από τον Ιούνιο στο κτίριο της ΕΡΤ (υπέρβαση η οποία από μόνη του απαιτούσε αξιοσημείωτο ηθικό σθένος...) και έμεναν σε εκείνο που τους είχε ενοχλήσει βαθύτερα: το υποτιθέμενο πλήγμα για τη δημοκρατία, που αντιπροσώπευε η παρουσία της αστυνομίας και του εισαγγελέα στο κτίριο της ΕΡΤ.
Ορισμένοι μάλιστα έσπευδαν να συνδέσουν τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας στην κατειλημμένη ΕΡΤ με την προχθεσινή παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να ανοίξει, επιτέλους, το Καποδιστριακό, έπειτα από εννέα εβδομάδες κατάληψης. Μα πώς είναι δυνατόν με ΜΑΤ και εισαγγελείς να υπάρχει δημοκρατία; Ηταν ανάγκη να καταφύγουν στην απαίσια «καταστολή», που κάθε δημοκρατικός πολίτης ξέρει ότι είναι κακό πράγμα; (Εκτός, βέβαια, αν σου κλέβουν το σπίτι, σου καίνε το αυτοκίνητο κ.ο.κ.). Γιατί δεν έκαναν διάλογο με τους καταληψίες; Γιατί, τέλος πάντων, έκαναν την επέμβαση μες στα άγρια χαράματα και παρέκαμψαν τις δημοκρατικές διαδικασίες; Μα να μην κάνουν ούτε ένα υπουργικό συμβούλιο προηγουμένως; Να μη βγάλουν ένα δελτίο Τύπου, βρε παιδάκι μου;

Πάνω κάτω, αυτά έλεγαν χθες το πρωί στα ΜΜΕ οι παντός είδους εκπρόσωποι της Αριστεράς, τόσο της νεοκομμουνιστικής όσο και οι εντεταγμένοι στον ρευστό, ασαφή χώρο της μη κυβερνητικής Αριστεράς. Η θλίψη τους για τον εκπεσμό των θεσμών υπερτερούσε και άφηνε σε δεύτερη μοίρα τη συμπάθεια τους για τα δίκαια των απεργών. Αχ, πόση δημοκρατική ευαισθησία, θεέ μου! Αλλά και πόση υποκρισία και δειλία, ταυτοχρόνως. Και, όσον αφορά την Αριστερά του Ντόλτσε, η στάση τους ήταν η αναμενόμενη. Αυτό ξέρουν να κάνουν και τίποτε άλλο, κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά σε δύσκολα διλήμματα: επιλέγουν να αποσύρονται στο καφενείο, για να παρατηρούν από εκεί τα τεκταινόμενα και να θλίβονται, παρά να αναλαμβάνουν ευθύνες.

Η θλίψη των εκφραστών της νεοκομμουνιστικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς, όμως, έχει πραγματικό ενδιαφέρον. Κρίνοντας τουλάχιστον από την κλαψούρα που εξέπεμπαν μέσω των ΜΜΕ, έμεινα με την εντύπωση ότι η υποκρισία της θλίψης τους οφειλόταν μάλλον στην αμηχανία τους να υπερασπιστούν έναν αγώνα κάθε άλλο παρά δημοφιλή στην αντίληψη του κόσμου. Διότι, ανεξαρτήτως της αδεξιότητας της κυβερνητικής μεθόδευσης τον περασμένο Ιούνιο, η ΕΡΤ ήταν ένας ευρέως αντιπαθής οργανισμός και το προνομιακό καθεστώς των υπαλλήλων της ήταν πασίγνωστο. Εκτός από τους ακτιβιστές, πόσοι είναι αυτοί που θα βρεθούν σήμερα, ενώ στο μεταξύ καλούμεθα να πληρώσουμε και άλλους φόρους για να καλυφθούν τα ελλείμματα του Δημοσίου, που θα είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν εκείνους οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα να τα δημιουργούν, όπως π.χ. ο Καλφαγιάννης και η συντεχνία του; (Αρκεί μια φορά να δεις τη φυσιογνωμία του και φτάνει...). Εξ ου και η έμφαση στη θλίψη και τον αποτροπιασμό για την κακιά «καταστολή», αντί για τις συνήθεις ρητορείες.

Επιπλέον, είναι και οι πρόσφατες δολοφονίες στο Κερατσίνι και το Νέο Ηράκλειο που επηρεάζουν την κατάσταση, καθώς είναι φυσικό το σοκ που προκάλεσαν να ενισχύει το αίτημα της εφαρμογής του νόμου από τους θεσμούς στους οποίους η Πολιτεία έχει εκχωρήσει το μονοπώλιο της νόμιμης (και, εννοείται, ελεγχόμενης) βίας. Μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, ποιος θέλει ένα ανίσχυρο κράτος, που απλώς διαβουλεύεται υποχωρώντας διαρκώς μπροστά στο θράσος της κάθε συντεχνίας που τυχαίνει να έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης; Εχω την εντύπωση ότι η αναγωγή του τσαμπουκά και του αμοραλισμού σε δημοκρατικό δικαίωμα εκ μέρους μιας ομάδας, που απλώς υπερασπίζεται τα κοινά συμφέροντα των μελών της, αρχίζει να μην περνάει πια - και, πάντως, όχι με την ίδια άνεση και στην ίδια έκταση όπως παλαιότερα.

Με το βλέμμα της ποίησης

Με το χαρακτηριστικό ύφος της αυστηρής σοβαροφάνειας που οφείλει να έχει μία ποιήτρια η οποία πολιτεύεται, η Νάντια Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ εξεθείαζε, σε ραδιοφωνική εκπομπή όπου την είχαν καλέσει να σχολιάσει την εκκένωση της ΕΡΤ, το υψηλό επίπεδο του προγράμματος που εξέπεμπε η κατειλημμένη ΕΡΤ. Είχε πάει, μας είπε, διακοπές το καλοκαίρι στην Ιεράπετρα και, στο κατάλυμα όπου διέμενε, είχε τη δυνατότητα να βλέπει τις εκπομπές της ΕΡΤ. Ετσι πέρασε «πολλές ώρες» (sic) παρακολουθώντας τα και εντυπωσιάστηκε. Εντυπωσιάστηκα και εγώ, το παραδέχομαι - αλλά για διαφορετικούς λόγους. Πηγαίνει κάποιος διακοπές σε έναν τόπο με τόσες ομορφιές και τι κάνει; Περνά πολλές ώρες βλέποντας τηλεόραση και μάλιστα τη μίζερη τηλεόραση που θα ήταν η μόνη διαθέσιμη αν ποτέ οι νεοκομμουνιστές έκαναν τη χώρα όπως θα ήθελαν. Πόσο πιο δυστυχισμένος μπορεί να είναι κάποιος; Ή, μάλλον, πόσο πιο ποιητής! Διότι αυτό που κάνει η Νάντια Βαλαβάνη δεν είναι μόνο να μεταμορφώνει τη θλίψη της ύπαρξης σε ποίηση· την κάνει πράξη με την ζωή της...

Παρέμβαση άνωθεν

Γνωρίζω ότι θα δυσαρεστήσω την πηγή μου, αλλά προέχει η δική σας ενημέρωση. Ξέρετε πώς οδηγηθήκαμε στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης; Ο Ομπάμα, που πλέον νιώθει σχετικά ασφαλής με τον Αλέξη, έπειτα από τα ταξίδια του τελευταίου στις ΗΠΑ, τηλεφώνησε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και του ζήτησε, αν μπορεί, να κάνει κάτι να βοηθήσει την κυβέρνηση που τελευταία περνάει ζόρια. Ετσι ο Αλέξης κατέληξε στην απόφαση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και η συσπείρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εξασφαλίστηκε. Alexis, you are my man!
Καθημερινή

8 σχόλια:

  1. Δεν γνωρίζω αν τηλεφώνησε ο Ομπάμα στον Αλέξη, αυτό όμως που ξέρω, αυτό που βιώνω καθημερινά είναι η ανευθυνότητα του Τσίπρα. Πολλοί είπαν πως λειτουργεί σαν ένα μικρό παιδί. Πέστε μου έχουν άδικο; Είναι προφίλ (λεγόμενου) αριστερού να συνθλίβει τις ελπίδες του Ελληνικού λαού με τις παιδαριώδεις πράξεις του;Πού τον βρήκαν και τον έκαναν αρχηγό... ΚΡΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη μια άκρη ο χαζοχαρούμενος Αλέξης,που νομίζει ότι παίζει monopoly,και απο την άλλη το σάπιο διαφθαρμένο καθεστώς,τους τραμπούκους χρυσαυγίτες που αντί για πολιτικό οργανισμό νομίζουν ότι διαχειρίζονται νυχτερινό κέντρο ή μπουρδέλο.

    Έχουμε και τον "τίμιο" Άδωνι Γεωργιάδη που φαίνεται να έχει μπεί για τα καλά στο πετσί του ρόλου διορίζοντας φίλους και συνεργάτες στα νοσοκομεία,λες και ήταν της γιαγιάς του μαγαζί.

    Ο ίδιος μάλιστα,απο το βήμα της βουλής αιτιολόγησε τις πρακτικές του λέγοντας ότι έτσι γίνεται σε όλη τη μεταπολίτευση,επομένως σιγά τα ωά.

    Κοινώς,έχουμε συσωρεύσει στο κοινοβούλιο ότι χειρότερο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα,και επίτηδες να το κάναμε δεν θα το καταφέρναμε σε τέτοιο βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέφανε, Χρήστο, Μιχάλη, πέρα από κάθε, ηθική αγανάκτηση, αναευθηνότητα, μπουρδελιάρικη και τραμπουκισμούς, σταθείτε στο ύψος του υπεύθυνου πολίτη, κι όχι του από μηχανής απολυτρωτή πολιτικού.

    Άσχετα αν όλοι, και ίσως, μηδενός εξαιρουμένου υπαλήλου της ΕΡΤ διορίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. ή ακόμα και το ΚΚΕ κατόπιν εντολής του Ομπάμα για λογιαρισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

    Γιαυτό δώστε και κανένα σεμηνάριο, γραφής εφαρμοσμένης πολιτικής παιδείας, για το πως φοράνε οι χωρίς πρόβατα τσοπαναρέο τη μαλιαρή καπότα. http://www.gopetition.com/petition/44615.html#sign

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωνσταντίνος Ν. Αθανασιάδης

    δεν μπορώ να βγάλω νόημα,ειλικρινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι παραλήρημα είναι αυτό. Τι διάολο σας ψεκάζουν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι φανερο πως οι Μουρουτιδες,Φαηλοι,Αδωνιδες και οι "ομαδες αληθειας"εχουν αρκετο ακροατηριο και πολιτες που ειναι ικανοι να πιστεψουν καμμια δεκαρια Ζαππεια ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκο, Νίκο21 και λοιποί φίλοι
    το ιστολόγιο είναι ένας ανοικτός χώρος παράθεσης απόψεων και προβληματισμού.
    Υπό την έννοια αυτή, δικαιούται κανείς να αναρωτηθεί αν η Ελλάδα είχε περιορίσει εγκαίρως τα ελλείμματά της, για παράδειγμα μέσω της απόλυσης δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ, αλλά και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, θα έβγαινε νωρίς από το μνημόνιο.
    Δεν είναι μόνο η δική μας άποψη έγκυρη και σωστή.
    Δικαιούνται και άλλοι να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευγε κ. Κασιματη.

    Ευτυχως και βεβαια, που υπαρχει ενας Γεωργιαδης.

    Και ας τους να κλαιγονται προοδευτικα.

    - Διαβάστε το ξανά και ξανά: Επτά Ελληνικά Παραμύθια, Φωτης Γεωργελες
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/11/7.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.