3/1/14

Γενεύη 2: Το χαρτί του φυσικού αερίου στα χέρια των Άσαντ/Πούτιν

IRIB (Ιράν)        (μτφ. Κριστιάν)
Η Συρία υπέγραψε με τη ρωσική εταιρεία "Soyuzneftegaz" σύμβαση εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα συριακά χωρικά ύδατα.

Οι αναλυτές για θέματα της ενέργειας προβλέπουν ότι μπορεί να βρεθεί φυσικό αερίο και πετρελαίο στην περιοχή αυτή, που βρίσκεται στα ανατολικά της Μεσογείου, έγραψε ο Simon Henderson, μέλος του κέντρου μελετών στην Ουάσιγκτον, σε έκθεση σχετικά με τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Συρίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του 2010 του Αμερικανικού Κέντρου Γεωφυσικής, η περιοχή αυτή κατέχει περίπου ένα δισεκατομμύριο 700 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. 
Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, έχουν ανιχνευτεί 35 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια στα ανοικτά της κατεχόμενης Παλαιστίνης και 5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στα ανοικτά της Κύπρου, ενώ θα ξεκινήσουν φέτος οι θαλάσσιες επιχειρήσεις για την εξερεύνηση πετρελαίου στα ανοικτά της κατεχόμενης Παλαιστίνης. 
Η εν λόγω σύμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στην όξυνση των περιφερειακών εντάσεων όσον αφορά το θαλάσσιο φυσικό αέριο και να συνεπάγονται νέους παράγοντες στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Συρία.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, ένα τουρκικό πλοίο διεξήγαγε έρευνες στη Μεσόγειο στα νότια της Κύπρου, μια περιοχή που θεωρείται από τη Λευκωσία σαν δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ο Σύρος Υπουργός πετρελαίου, Σουλεϊμάν Αμπάς, διευκρίνισε ότι οι έρευνες θα γίνουν σταδιακά και θα κοστίσουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια (73 εκατομμύρια ευρώ). 
Η συριακή αντιπολίτευση απορρίπτει τη σύμβαση που υπογράφτηκε με τη Ρωσία. 

Η έρευνα, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως σε έκταση 2.190 τ.χλμ., περιλαμβάνει διάφορα στάδια, δήλωσε ο Σύρος υπουργός. 
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Δαμασκός και η Μόσχα απέκτησαν ένα νέο ατού στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ανοίξουν στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη ... πιθανότατα ...
IRIB

http://reseauinternational.net/2014/01/03/geneve-ii-la-carte-gaziere-assadpoutine/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.