27/1/14

Μιχάλης Ιγνατίου: Οταν σου προσφέρουν “κούρεμα” και μάλιστα ο ένας εκ των δανειστών σου, δεν λες όχι…

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που δεν έγινε τον Μάιο του 2010, αποδεικνύεται ένα πολύ μεγάλο λάθος. Οσο περνούν οι μήνες και τα χρόνια από την προσφυγή στον μηχανι­­­­σμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε., όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι τότε χάθηκε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να εξαφανιστεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους, που θα βοηθούσε στο γρήγορο ξεπέρασμα της κρίσης.
Ο τότε πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν άδραξε την ευκαιρία και σήμερα τον βρίσκουμε να αμύνεται λυσσαλέα αλλά να μην πείθει. Και αυτή είναι η μεγάλη του τραγωδία… Δεν είναι μόνο ότι καταστράφηκε το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, και το οποίο θα εξατμιστεί στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Καταστράφηκε και ο ίδιος. Θα ζει μόνιμα με το τρόμο της απόρριψης από το λαό που τον εξέλεξε με συντριπτική πλειοψηφία τον Οκτώβρη του 2010…

Φοβάμαι ότι και η σημερινή κυβέρνηση θα βρεθεί στην δύσκολη θέση. Η πρόταση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία ανέλυσε στους Ελληνες αξιωματούχους ο κ. Πολ Τόμσεν, για «κούρεμα» που κατέχει ο δημόσιος τομέας (OSI) αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο… τρόμο. Οπως τον Μάιο του 2010, όταν έκπληκτος ο Ντομινίκ Στρος Καν άκουγε το όχι του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Η αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι λανθασμένη. Οταν έχεις σύμμαχο τον έναν εκ των δανειστών σου, το εκμεταλλεύεσαι. Και δεν προδίδεις την εμπιστοσύνη που σου δείχνει.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές της τραγωδίας της ελληνικής οικονομίας. Η λυσσαλέα αντίδραση των ελάχιστων φίλων που απέμειναν στον κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνει ότι το περιεχόμενο του απορρήτου εγγράφου που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», αποτελεί τη μόνη αλήθεια. Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και οι πολιτικοί που έφταιξαν γνωρίζουν πως δεν υπάρχει δρόμος σωτηρίας για την αφεντιά τους.

Δυστυχώς, το πάθημα του 2010 δεν έγινε μάθημα για τη σημερινή κυβέρνηση. Οι άνθρωποι του Ταμείου, που ασχολούνται με την Ελλάδα, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ανέμεναν πως η δική της πρόταση για το OSI θα είχε καλύτερη τύχη. Η κ. Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας όταν κατατέθηκε η πρότασή του προκατόχου της στο ΔΝΤ. Και γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα τα οφέλη του κουρέματος του χρέους μιας χώρας.

Οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας πρέπει να δράσουν όπως ΔΕΝ έδρασε ο κ. Παπανδρέου. Διαφορε­­τι­­­­­­­­­­κά πολύ σύντομα θα βρεθούν στη δική του πολύ δυσάρεστη θέση…

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ την Κυριακή 26 Ιανουαρίου

1 σχόλιο:

  1. Εγώ αυτό που έχω καταλάβει απο αυτή την κρίση είναι το γνωστό,όπου λαλούν πολλοί κοκόροι(ΔΝΤ,ΕΚΤ,ΕΕ,Γερμανία,Γαλλία,ΗΠΑ "Ελληνική κυβέρνηση,ΣΕΒ,εθνικοί εργολάβοι,κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ) ΑΡΓΕΙ ΝΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.