4/2/14

Κασουλίδης: Να προβληματιστούν ΟΗΕ-ΗΠΑ για τουρκικές προκλήσεις

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών, στον απόηχο της παρενόχλησης του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου Princess, από τουρκική φρεγάτα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιστατικό και κάλεσε το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τις ΗΠΑ να συνομιλήσουν επί του θέματος με την Τουρκία και να προβληματιστούν κατά πόσον θεωρείται το περιβάλλον κατάλληλο για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις υπό αυτές τις συνθήκες.
 «Η πρώτη μου παρατήρηση», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «και πιο σοβαρή από όλες. Και ο Γενικός Γραμματέας και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έχουν μιλήσει δημόσια ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε για μια κοινή διακήρυξη. Αν πράγματι είναι έτσι τα πράγματα, τότε νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά αν κάτω από τέτοιες συνθήκες θεωρείται το περιβάλλον κατάλληλο για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και πρέπει να έχουν μια καλή συνομιλία με την Τουρκία επί του θέματος».
«Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Ιωάννης Κασουλίδης. «Θα ακολουθήσουν διαβήματα  τα οποία δεν θα απευθυνθούν μόνο στα Ηνωμένα Έθνη αλλά θα απευθυνθούν και στη Γαλλία, χώρα της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες αλλά και στις χώρες καταγωγής των πλοίων που εμπλέκονται».
Ο υπουργός τόνισε ότι το περιστατικό συνέβη βορείως των δύο οικοπέδων που έχει η ΤΟΤΑL, το 10  και το 11. "Παρακολουθούσαν οι Αρχές της Δημοκρατίας καθ` όλην τη διάρκεια και ήμασταν σε συνεχή  επικοινωνία με το σκάφος της ΤΟΤΑL", ανέφερε, προσθέτοντας πως το τουρκικό πολεμικό καλούσε το πλοίο της ΤOΤΑL να φύγει από εκεί που ήταν.
 Οι προκλήσεις της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζουν την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «σχετικά με την παρενόχληση από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, του ερευνητικού πλοίου το οποίο βρισκόταν εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:

Το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας με νοτιοδυτική κατεύθυνση για διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει αδείας που του είχε δοθεί από την αρμόδια Αρχή της Δημοκρατίας.

Την 1η Φεβρουαρίου 2014 και κατά την ώρα 9.45 το βράδυ, τουρκικό πολεμικό πλοίο επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το ερευνητικό πλοίο και του ανέφερε ότι κινείται δήθεν σε τουρκική περιοχή, ζητώντας του να αποχωρήσει.

Το ερευνητικό πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του προς την περιοχή για πραγματοποίηση της σεισμογραφικής έρευνας. Οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους διεξάγονται κανονικά. Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί για άλλη μια φορά να τονίσει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζει τον προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας μας».
Σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οι λεκτικές προκλήσεις της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζουν την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με σταθερή αυτοπεποίθηση που της δίνει το διεθνές δίκαιο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της».
Πρόσθεσε ότι τα γεγονότα που αφορούν το ερευνητικό πλοίο είναι αυτά τα οποία ο ίδιος ανέφερε και σημείωσε ότι «το τουρκικό πλοίο βρισκόταν 16,5 ναυτικά μίλια μακριά από το ερευνητικό και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει καταδίωξη του, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.