5/2/15

Τέλος στον ΕΝΦΙΑ - Ειδικός φόρος για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ

Όσα προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο 

Με φόρο μεγάλης περιούσιας θα φορολογηθεί η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων - Αυξήσεις στο αφορολόγητο με ελάχιστο τις 12.000 ευρώ - Προοδευτικοί συντελεστές και στις φοροεκπτώσεις αναλόγως των εισοδημάτων - Επανεξέταση συνολικα 700 διαφορετικών φοροαπαλλαγώνΚατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, επανεξέταση φοροαπαλλαγών και φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας (ΦΜΠ) άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας, βάσει του περιουσιολογίου.
Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας προβλέπει:
• Αφορολόγητο όριο για το σύνολο της περιουσίας (300.000 ευρώ ανά άτομο)
• Θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα
• Κατάργηση των διάφορων τελών που εφαρμόζονται σήμερα στα ακίνητα
• Τα έσοδα θα ανέλθουν στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.
Με αυτόν τον τρόπο και πέραν της ενίσχυσης των εσόδων, η κυβέρνηση προσδοκά να απαντήσει στις επικρίσεις των εταίρων, κυρίως των Γερμανών, ότι δεν έχουν φορολογηθεί οι πλούσιοι στην Ελλάδα.
Aναλυτικότερα, όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.
Ακόμη, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά. Οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.
Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπει ότι:
• Ολα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα.
• Η φορολογική κλίμακα θα διαθέτει περισσότερα... κλιμάκια προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.
• Θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων.
• Εισχύεται ο προοδευτικός χαρακτήρας της φορολογίας, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και να μεταφερθεί το βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.
• Το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα θα προσδιορίζεται κατ’ έτος, ως ποσοστό επί του εκάστοτε ορίου της φτώχειας. Προβλέπεται και αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.
• Ποσοστό των δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων (που αναγνωρίζονται στη φορολογία φυσικών προσώπων) θα αφαιρείται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα (η αφαίρεση δαπανών από το εισόδημα ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα). 


Οι φόροι στα ακίνητα
Σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σχεδιάζεται η κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ανικήτων (ΕΝΦΙΑ) και η φορολόγηση των ακινήτων με βάση τα αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Περιουσίας (300.000 ευρώ κατ’ άτομο). Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν αξίες, που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα (όπως οι σημερινές αντικειμενικές αξίες), και θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.
Στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ως αξία περιουσίας για τον δανειολήπτη, δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα εκείνο του δανείου το οποίο δεν έχει ακόμα εξοφληθεί.
Επίσης, οι εκπτώσεις φόρου ως προς την κατοικία δεν θα γίνονται με τη χρησιμοποίηση σταθερών συντελεστών. Οι ειδικοί του υπουργείου θεωρούν πως δεν γίνεται να απολαμβάνουν την ίδια έκπτωση ενοικίου, το ίδιο ποσοστό έκπτωσης, εκείνοι που έχουν εισόδημα π.χ 15.000 ευρώ με όσους λόγου χάριν δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 60 ή 80.000 ευρώ. Εφεξής θα χρησιμοποιούνται προοδευτικοί συντελεστές και στις εκπτώσεις επί της φορολογικής κλίμακας.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εξετάσει από μηδενική βάση το σύνολο των φοροαπαλλαγών, των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ. εκκλησιαστική περιουσία, εφοπλιστές, βουλευτές κ.λπ.).
Αυτό σημαίνει ότι θα επανεξεταστούν και οι 700 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ. 
Όσον αφορά τέλος στους έμμεσους φόρους, προτείνεται μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ, χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, την εστίαση, τις παιδικές τροφές, τα είδη προσωπικής ανάγκης ατόμων με αναπηρία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  
Επίσης, ειδική φορολογία θα επιβληθεί και στα είδη και στις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης. Επί της ουσίας αναμένεται να θεσπιστεί ένας νέος ειδικός φόρος "επιδεικτικής κατανάλωσης" που θα αφορά στην απόκτηση και χρήση αγαθών όπως σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες και πολυτελή ακριβά αυτοκίνητα.

Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

  1. Είναι νομίζω η επαλήθευση πως η κυβέρνηση αυτή έχει ως σκοπό να χτυπήσει κι άλλο τη μεσαία τάξη! Όταν μιλάει για φορολόγηση ακίνητης περιουσίας 300000 ευρώ δεν καταργεί τον ενφια αλλά τον συνεχίζει, όταν λέει ότι θα φορολογησει τις καταθέσεις, μιλάμε για επιδείνωση του νόμου, αφού τέτοια νομοθεσία πρέπει να είναι πραγματικά προοδευτική αλλά και πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομέν. Απλώς για να διευκρινιστει η ορολογία θα πρέπει να πούμε πως αυτό δεν λέγεται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά καταληστευση της μεσαίας τάξης, ως τώρα είχανε βάλει χέρι στο εισόδημα τώρα θα βάλουν και στις καταθέσεις! Η ανάπτυξη έρχεται σίγουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχάς η κωλοτούμπα έχει ήδη αρχίσει και θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και όταν λέω ελληνικό λαό, λέω όλους και παντού ποίες είναι οι επιλογές μας, όλες οι επιλογές μας. Όχι με ατάκες και φωνές, αλλα με κανονική παρουσίαση των επιλογων. Ο ελληνικός λαός αποτελείται από πολύ πλουσιους ανθρώπους, από πλουσιους, από μεσαίους, από φτωχούς και από πολύ φτωχούς, αντί λοιπόν το κάθε κόμμα να προσπαθεί να τους διχάσει όλους αυτούς θα πρέπει να τους ενώσει και για να γίνει αυτό μόνον βάζοντας το εθνικό συμφέρον μπροστά είναι πιθανό αλλα και θα πρέπει να υπάρξει ειλικρίνεια!

    Όλα τα μετρα, τα οποια ανακοινώνονται είναι με βάση ξανά το κομματικό συμφέρον, ο Σύρριζα δηλαδή βασίζεται στους "φτωχοποιημενους" και στους ανεργους, η Νέα Δημοκρατία στους μεσαίους, οποτε λοιπόν οι δεύτεροι χτύπησαν όλους αλλα δυσανάλογα τους φτωχούς, οι πρώτοι θα χτυπήσουν τους μεσαίους, με κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, κανένας δεν μπορεί να χτυπήσει τους πλουσιους και ειδικά τους πολύ πλουσιους, δεν υπάρχει μηχανισμός για κάτι τέτοιο, αυτή η μπαρουφολογία περί ελεγχου των περιουσιακών στοιχειων στο εξωτερικό είναι τουλάχιστον ανεκδοτική, ακόμα και αν γίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που πολύ αμφιβάλλω, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αλλα και αν γίνει σε επίπεδο Ασίας και Αμερικής είναι ολοκληρωτικά αδύνατο. Οποτε ποιοι μένουν εκτος από τους μεσαίους, από τον μεσαίο επιχειρηματία, από τον δημόσιο υπάλληλο, από τον ελεύθερο επαγγελματία?

    Οι φόροι στην ακίνητη περιουσια αλλα και τις καταθέσεις, γιατί το υπουργείο μιλάει για συνολική περιουσια, είναι ληστεία κανονικότατη! Δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος να φορολογεί αφενός να φορολογεί τις καταθέσεις και την κινητή ακόμα περιουσια ενώ οι φόροι ακίνητης περιουσιας είναι τελείως διαφορετικά δομημένοι και βεβαια δεν είναι και ιδιαιτερα υψηλοί. Στην Ελλάδα όπως όλοι ξέρουμε πολλοί έχουν το πατρικό τους σπίτι η μένουν σε αυτό, πως λοιπόν θα φορολογήσει κάποιος το πατρικό σπίτι? Με ποιο δικαίωμα, αφού είναι κάτι που παρέλαβε κάποιος από την οικογένεια του και δεν ξόδεψε χρήματα για να το αγοράσει? Πολλοί επίσης έχτισαν το δικό τους σπίτι, πως θα φορολογηθεί αυτός που έχτισε το δικό του σπίτι με ποιο κριτήριο και ποια αξια? Το ίδιο ισχύει με όλες τις κληρονομιές, πως θα φορολογηθεί η κληρονομιά και γιατί να φορολογηθεί?

    Όσον αφορά την κινητή περιουσια, έχει καταλάβει κανεις εκεί στην κυβέρνηση τι σημαίνει να κανεις περιουσιολόγιο όπως το λένε, αν δεν έχει καταλάβει θα τους το πω εγώ, περιουσιολόγιο έκανε ο Hitler στους Εβραίους στη Γερμανία για να τους τα πάρει όλα, αυτό είναι το περιουσιολόγιο, εισβολή στην ιδωτική ζωή του ατόμου, μιλάμε για ξεκάθαρα ναζιστικό metro. Αυτά τα πράγματα δηλαδή είναι τραγωδία και στοχεύουν στην περαιτέρω "φτωχοποιηση" οποιων έχουν μείνει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο και στην αρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσιας τους! Μιλάμε για τρομερά πράγματα!

    Για να τελειώνουμε, η φορολογία μπορεί να γίνει στο εισόδημα και μονο και στις πραγματικά μεγάλης αξιας ακίνητη περιουσια, και όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι το 300000 είναι μεσαία περιουσια, πιάνει και τους πλουσιους ναι, αλλα χτυπάει κυρίως τους μεσαίους και δυσανάλογα μάλιστα. Αν θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή ας κάνει ελεγχους στα εισοδήματα, δεν ξέρει ο εφοριακός ποτε κάποιος κλέβει και ποτε όχι, e μην τρελαθούμε τώρα. Αλλα επειδή ο μηχανισμός γενικότερα στην Ελλάδα είναι τραγωδία για αυτό λοιπόν πήγανε και αυτοί στην εύκολη και γρηγορη λύση, τη ληστρική! Τόση ήταν η αντίσταση 5 μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.