5/2/15

Οι ΗΠΑ πιέζουν για πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία

Ρωσόφωνοι αντάρτες γύρω από κατεστραμμένο τεθωρακισμένο του ουκρανικού στρατού στην πόλη Βουχερίσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Εντείνονται οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι κερδίζουν έδαφος, στους κόλπους της κυβέρνησης Ομπάμα, οι υποστηρικτές της παροχής αμερικανικών όπλων στον ουκρανικό στρατό.

Οπως έγινε γνωστό χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει τις εξελίξεις στο ουκρανικό πρόβλημα με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο θα έχει νέο κύκλο επαφών, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για θέματα ασφαλείας, στο Μόναχο. Βασικός στόχος του Αμερικανού αντιπροέδρου θα είναι να πείσει τους Ευρωπαίους «για την ανάγκη επιβολής πρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας», όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο Αστον Κάρτερ, ο οποίος έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο Ομπάμα για το αξίωμα του υπουργού Αμυνας, δήλωσε ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας ότι «κλίνει» υπέρ της αποστολής αμερικανικών οπλικών συστημάτων στο Κίεβο. Το ζήτημα αυτό έχει διχάσει τόσο την αμερικανική κυβέρνηση όσο και τους συμμάχους των ΗΠΑ, αν και τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι οι θιασώτες της σκληρής γραμμής έχουν το πάνω χέρι.

Πάντως, μετά τη Γερμανία, και η Γαλλία εμφανίστηκε χθες αντίθετη με το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία. «Δεν έχουμε επί του παρόντος πρόθεση αποστολής φονικού στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Δεν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλο πόλεμο στον πόλεμο. Αυτό που χρειάζεται είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη εκεχειρίας», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή στο Παρίσι.

Αν και η Ουκρανία ήταν επί Σοβιετικής Ενωσης και εξακολουθεί να είναι και σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπλων στον κόσμο, στερείται συστημάτων υψηλής τεχνολογίας ανάλογων με εκείνα που διαθέτει η Ρωσία. Οπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν, ο κυβερνητικός στρατός διαθέτει αρκετά Καλάσνικοφ, αλλά χρειάζεται ασφαλή συστήματα επικοινωνιών, μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη, ραντάρ και τελευταίας τεχνολογίας αντιαρματικούς πυραύλους.

Χθες το βράδυ συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, με βασικό αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την αναχαίτιση ή εξουδετέρωση ενδεχόμενων στρατιωτικών απειλών από την πλευρά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από οβίδες που εξερράγησαν στην αυλή νοσοκομείου και στους γύρω δρόμους στην πόλη Ντονέτσκ, το ισχυρότερο προπύργιο των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Χθες το βράδυ, οι αντάρτες βρίσκονταν πολύ κοντά στο να καταλάβουν εξ ολοκλήρου τη μικρή πόλη Βουχλερίσκ, δίπλα στον στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο του Ντεπάλτσεβε, θέατρο αιματηρών μαχών το τελευταίο δεκαπενθήμερο.
AFP, REUTERS, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.