26/2/15

Ν.Δ.: Αντιγραφή του Μνημονίου από Βαρουφάκη

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Να αποδομήσει το αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση του Μνημονίου και επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη χωρίς την προϋπόθεση της λιτότητας επιδιώκει σταθερά η Νέα Δημοκρατία, καθώς η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να ξεπερνάει τον σκόπελο της 28ης Φεβρουαρίου και να αποκτά ένα περιθώριο χρόνου για τη διαμόρφωση της πολιτικής της.
Καθώς οι γενικότερες εξελίξεις αντανακλούν ευθέως και στο εσωκομματικό μέτωπο της Ν.Δ., ενόψει των συνεδριάσεων της Κ.Ο. και της Πολιτικής Επιτροπής, την προσεχή εβδομάδα, η εμπέδωση της πραγματικότητας ότι η «επιστολή Βαρουφάκη» είναι «κατ’ εικόνα και καθ’ομοίωσιν» του email Χαρδούβελη εκτιμάται ότι αυξάνει τα επιχειρήματα του κ. Αντώνη Σαμαρά και έναντι των όποιων αμφισβητιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι της Ν.Δ. όχι μόνον σχολίαζαν ως ανέκδοτο τα περί τέλους του Μνημονίου από τους κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα, αλλά προχώρησαν σε σημείο προς σημείο σύγκριση, ακόμη και των διατυπώσεων του Μνημονίου με την επιστολή Βαρουφάκη προκειμένου να δείξουν τον μεγάλο βαθμό ταύτισης των δύο κειμένων. «Η επιστολή Βαρουφάκη όχι μόνο δεν βάζει τέλος στο Μνημόνιο, αλλά αποτελεί ακριβή αντιγραφή των υποχρεώσεων του Μνημονίου, και μάλιστα με τις ίδιες λέξεις», σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «επιχειρεί να κοροϊδέψει τους εταίρους (που τους υποσχέθηκε παράταση και ολοκλήρωση του Μνημονίου), τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που τους δηλώνει σήμερα ότι το email Βαρουφάκη δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο, αλλά είναι κάτι σαν γέφυρα), αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό».
Τι θα πράξει η Ν.Δ.;
Στο εσωτερικό της Ν.Δ. διατυπώνονται αντικρουόμενες εισηγήσεις για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα έναντι της ψήφισης της παράτασης και των όποιων νομοθετικών πρωτοβουλιών φέρει η κυβέρνηση. Από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά σημειωνόταν, σχετικώς, ότι προφανώς, ως παράγοντας σταθερότητας, η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει την παράταση του προγράμματος, καίτοι αυτό συνιστά οπισθοχώρηση έναντι όσων είχε επιτύχει η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και της προοπτικής εξόδου από τα Μνημόνιο. «Η Ν.Δ. θα πρέπει να υπερψηφίσει την επέκταση του προγράμματος, την οποία εξάλλου και η ίδια ζητούσε, πρέπει όμως να καταδείξει ότι πρόκειται για μια παράταση του ίδιου νομικού μορφώματος», ήταν η δημόσια τοποθέτηση («Βήμα») και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα θα κινηθεί στη λογική του «ναι σε όλα», καθώς θα διαφοροποιείται σε άρθρα που είτε είναι πιο δυσμενή από αυτά που είχε συμφωνήσει ο κ. Γκ. Χαρδούβελης είτε αυξάνουν τους κινδύνους για τη χώρα.
Η διαφορά στην προσέγγιση καταγράφεται και στις δημόσιες τοποθετήσεις των «γαλάζιων», από τους σκληρούς, π.χ., τόνους των κ. Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη μέχρι τους πιο συναινετικούς του κ. Κ. Χατζηδάκη (98,9), ο οποίος ανέφερε: «Να κρατήσουμε την υπομονή μας για να δούμε ποιο θα είναι το κλίμα στο τέλος Απριλίου και ακόμη περισσότερο όταν θα υπογραφεί από την κυβέρνηση το τρίτο Μνημόνιο. Αν είναι μικρόψυχη ή όχι η κριτική της Ν.Δ., θα φανεί στα τέλη Απριλίου».

1 σχόλιο:

  1. Είναι ο μόνος δημοσιογράφος που εξακολουθεί να υπηρετεί με κλειστά μάτια τον Αντωνάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.