9/2/15

Η Μόσχα έβαλε «κόκκινες γραμμές» στη Δύση

Αικατερίνα Σινέλστσικοβα, RBTH
Η ομιλία του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, στις 7 Φεβρουαρίου στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για τη διεθνή Ασφάλεια, αξιολογήθηκε σαν «σκληρή» αλλά και «προβλέψιμη». Η Μόσχα παρουσίασε με σαφή και σθεναρό τρόπο τις θέσεις της και έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» της.
Η φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την έναρξη ενός νέου γύρου διαβουλεύσεων για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Αλλά ενώ τα αποτελέσματα της έκτακτης συνάντησης του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στη Μόσχα δεν είναι ακόμα σαφή, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Μόναχο ανέφερε ήδη ότι «η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ απέτυχε στις δοκιμές αντοχής».
Η ομιλία του ρώσου ΥΠΕΞ, περιείχε αρκετές ακόμα δηλώσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά καμία από αυτές δεν ακούστηκε με θετικό τρόπο. Η RBTH, παρουσιάζει τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας Λαβρόφ, με σχόλια και απόψεις από διακεκριμένους ρώσους εμπειρογνώμονες και διπλωματικούς αναλυτές. 

Αγώνας με τον χρόνο

Η ομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις της Ρωσίας με τους Δυτικούς της εταίρους, θεωρεί ο επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκής Ασφάλειας του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ντμίτρι Ντανίλοφ: Η Ρωσία δεν προτίθεται να αλλάξει ριζικά τη θέση της για την Ουκρανία και η Δύση πρέπει να «αποδεχθεί την πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι διπλωματικές προσπάθειες που τώρα καταβάλονται, ιδίως με το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας» (σ.σ. Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία), «έφτασαν σε αδιέξοδο». Και τώρα, ο Λαβρόφ κάνει τις «αρμόζουσες υποδείξεις» στους Δυτικούς, ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αλληλεπιδράσουν με το Κίεβο και, πρωτίστως, με τη Ρωσία». Πρέπει να αποδώσουν μεγαλύτερη ευθύνη στις αρχές του Κιέβου για να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση στην Ουκρανία. Άλλος δρόμος, δεν υπάρχει. 

Ακολουθεί σκληρή αντιπαράθεση

Θα ακούσει άραγε η Ευρώπη και η Ουάσιγκτον αυτή τη θέση; Κατά πως φαίνεται, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια σκληρή αντιπαράθεση, προειδοποιεί ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Διεθνούς Οικονομίας και Παγκόσμιας Πολιτικής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, Αντρέι Σούζνταλτσεφ. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Ευρώπη απέχει ακόμα πολύ από το να μπορεί να αναλάβει αυτόνομη δράση, χωρίς τη συγκατάθεση και την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ΗΠΑ πάντως, δεν δείχνουν καμιά διάθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι σε σχέση με τη Ρωσία. «Δεν θα υπάρξει κανένας διαχωρισμός των θέσεων της Δύσης και της Ουάσιγκτον πάνω στα θέματα που αφορούν στη Ρωσία. Για την Ευρώπη τώρα, η ρωσική θέση για την Ουκρανία δεν αποτελεί βασικό πρόβλημα».
Η πορεία σε μια σκληρή αντιπαράθεση θα συνεχιστεί, θεωρεί και ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Ερευνών, Βιατσεσλάβ Ιγκρουνόφ. «Πιθανότατα, η ομιλία του Λαβρόφ στο Μόναχο θα γίνει αντιληπτή απ’ την Ουάσιγκτον ως μια επιπλέον πρόκληση», είπε ο εμπειρογνώμονας. Πάντως, αυτό «σίγουρα θα επηρεάσει περισσότερο την Ευρώπη, η οποία κατανοεί καλύτερα την κατάσταση στη Ρωσία και θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τη Ρωσία». 

Αναμενόμενα ... σκληρός

Η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας ήταν σε αρκετά υψηλούς τόνους. Αυτό, υπογραμμίστηκε απ’ όλους τους ειδικούς αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε η RBTH. Ωστόσο οι ίδιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτα ριζικά νέο σε όσα είπε στο Μόναχο. Η Μόσχα, απλά επιβεβαίωσε τη συνέχεια της εξωτερικής της πολιτικής. «Η ομιλία του ήταν άψογα δομημένη και συστηματική. Η Ρωσία ενεργεί με συνέπεια», λέει ο γενικός διευθυντής του Πρακτορείου Πολιτικών και Οικονομικών Επικοινωνιών, Ντμίτρι Ορλόφ. Η Μόσχα, από καιρό μιλάει για το απαράδεκτο των προσπαθειών της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία ή να μειώσει την επιρροή της στην επίλυση διεθνών προβλημάτων. Και ο «Λαβρόφ έδειξε, ότι υπάρχουν διάφορα, ανάμεσά τους και αρκετά τεκμηριωμένα, επιχειρήματα για διάλογο, τόσο για το ουκρανικό, όσο και για άλλα σημαντικά διεθνή προβλήματα», σημειώνει ο κ. Ορλόφ.
«Παρόμοια σκληρή ρητορική ήταν προβλέψιμη και δικαιολογημένη», λέει ο Βιατσεσλάβ Ιγκρουνόφ. «Σήμερα, οι θέσεις είναι διαμορφωμένες και οι μεγάλοι παίκτες δεν ακούν τα συνηθισμένα επιχειρήματα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις». 

Η Μέρκελ αμβλύνει τις αντιθέσεις;

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ντανίλοφ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη κάνει μια προσπάθεια να αμβλύνει με κάποιον τρόπο τη σκληρή θέση που έχει η Δύση απέναντι στη Ρωσία, στη δική της ομιλία στο Μόναχο. «Ίσως αυτό να είναι ένα σαφές μήνυμα», αλλά η Μόσχα και ο Λαβρόφ έδειξαν ότι δεν αρκεί, και τώρα περιμένουν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από τους Δυτικούς, πιστεύει ο Ντανίλοφ. Δεν περιμένουν μια «διπλωματική ρητορική πιο χαμηλών τόνων, αλλά πραγματικές ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν επί της ουσίας στην επίτευξη ενός συμβιβασμού», λέει ο εμπειρογνώμονας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.