3/2/15

F.T.: Το σχέδιο του Γ. Βαρουφάκη για το χρέος

Τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, που θα βάλουν τέλος στη διαμάχη με τους δανειστές, παρουσιάζει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times (F.T.). Το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο το οποίο παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης βασίζεται στην ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα που θα είναι συνδεδεμένα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Από τη μεριά της η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πάταξης της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στου F.T. ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει δύο τύπους νέων ομολόγων.
Ο πρώτος θα αφορά ομόλογα που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα αντικαταστήσουν τα δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος τύπος αυτός των «ομολόγων στο διηνεκές» (perpetual bonds), δηλαδή χωρίς λήξη, που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης η πρόταση του για την ανταλλαγή του χρέους είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός διαχείρισης του χρέους» ο οποίος αποφεύγει την ανάγκη να χρησιμοποιεί όρους όπως «κούρεμα του χρέους», κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι πολιτικά ανεπίτρεπτος στηνΓερμανία και σε άλλους εταίρους που έχουν συμβάλει στο δανεισμό της Ελλάδας.
«Αυτό που προτείνω στους εταίρους μας είναι ο συνδυασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με σειρά μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να τα καταφέρουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και η χώρα θα απορρυθμιστεί αντί να μεταρρυθμιστεί».
Διευκρινιστική δήλωση Γ. Βαρουφάκη
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από το δημοσίευση του άρθρου των F.T., ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τις προτάσεις του.
Ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για εσφαλμένες ερμηνείες και διαβεβαιώνει πως θα γίνει ότι πρέπει προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη «χρεοδουλοπαροικία» καθώς και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει πραγματικά βιώσιμο.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:
Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».
newsroom naftemporiki.gr

8 σχόλια:

  1. Ο διεθνης λογιστικος ελεγχος τι εγινε? Η διαγραφη στο επαχθες μερος του χρεους? Το χρημα που μπηκε στις τσεπες των ξεπουληταδων μας, θα επιστρεψει? Δικες θα γινουν?
    Τα κριτηρια μας ειναι πλεον πολυ αυστηρα χωρις πιστωση χρονου. Εδω και τωρα υλοποιηση δεσμευσεων, Διαφορετικα...
    ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσα χρόνια έκανες υπομονή με τους σαμαροβενιζέλους και δεν δίνεις πίστωση χρόνου ούτε μιας εβδομάδας σε τούτους;

      Τι πανικός είναι αυτός που σάς έχει καταλάβει μερικούς, του ιστολόγου συμπεριλαμβανομένου;

      Από τη μια τους κατηγορείτε ότι δεν έπρεπε να δράσουν, όπως έδρασαν -λία επιτυχώς, κατά την γνώμη μου-, με το "καλημέρα" στην ΕΕ για το θέμα τον νέων κυρώσεων και από την άλλη εσύ εδώ κατηγορείς τον βαρουφάκη ότι δεν εφαρμόζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Κυβέρνηση μόλις μιας εβδομάδας, βρε παιδιά! Έλεος, είναι σοβαρότητα αυτή;

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ, πρέπει να υπάρξει και λίγο υπομονή. Απλά η καχυποψία είναι διάχυτη και η ατμόσφαιρα τεταμένη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν ακούς ψέματα επί δεκαετίες σε συνδυασμό με τις ταλαιπωρίες που έχουμε περάσει τόσα χρονια.
      Βεβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και το mnhmoniako σύστημα, το οποιο είναι οπωσδήποτε πολύ ισχυρό και η mnhmoniakh elite για να διασφαλίσει ότι θα μείνει ανέγγιχτη χτυπάει τα πάντα και από την πρώτη στιγμή δημιουργώντας κατά βάση αυτό το κλίμα που περιγράφεις.

      Οποτε αν και θα έπρεπε να το ξέρουν ήδη, η κυβέρνηση επικοινωνιακά είναι μέσα σε συμπληγάδες. Η ουσία τέλος πάντων είναι πως ο Βαρουφάκης μέχρι τώρα το πάει καλά. Ήδη η τρόικα επίσημα αμφισβητήθηκε, όσο και αν αυτό ήταν το ευκολότερο κομμάτι, δεν ήταν αυτονόητο για την Ελλάδα ενώ παρα το ότι μια διαγραφή χρέους αποκλείεται κατά τη γνώμη μου, τα αλλα όπλα που έχει μπορούν όλα να πετύχουν το στόχο τους, γιατί είναι αυτονόητα, απλώς το δύσκολο θα είναι να μπορέσει να δείξει το αυτονόητο όταν είχαν συνηθίσει ως τώρα να περνάνε το παράλογο. Δεν πειράζει ξυδάκη στον Σόιμπλε και στη Merkel. Δεν μπορούμε να πεθάνουμε για να σώσουμε τη Γερμανία τους, αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν, δε θα πεθάνουμε για κανέναν παρα μονο για την πατρίδα μας! Σε αυτό μας έχουν όλους πίσω τους, τους στηρίζουμε!

      Διαγραφή
    3. Δεν ζήτησαν οι Μέρκελ, ή ο Σόιμπλε να πεθάνουμε για να σωθεί (sic) η Γερμανία. Πόθεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αλέξανδρε, είσαι σοβαρός σχολιαστής. Μην πέφτεις σε επίπεδο καφενείου.

      Διαγραφή
    4. Να σου πω κάτι δεν είναι διάθεση μου να γενικολογήσω η να υποτιμήσω τη συζήτηση η και τους Γερμανούς ηγέτες, αλλα με οποιον το έχω συζητήσει και πίστεψε με το έχω συζητήσει με πολλών εθνικοτήτων άτομα ανάμεσα τους Γερμανοί, Γάλλοι, και άλλοι Ευρωπαίοι, στο τέλος με ρωτούν όλοι το ίδιο πράγμα. Μα πως η χωρα σας θα συνεχίσει να υπάρχει? Αυτό είναι το ερώτημα. Έχεις ένα χρέος, το οποιο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν γίνεται ποτε να ξεπληρωθεί, ποτε όμως, έχεις οικονομία, η οποια είναι υπό ύφεση, τα πρωτογενή "πλεονεσματα" παρεμπιπτόντως είναι αστεία υπό την παρούσα κατάσταση, η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε τραγικά ποσοστά, οι Έλληνες φεύγουν από τη χωρα, και όχι μονο, ακόμα και άλλοι μετανάστες που δούλευαν φεύγουν μέχρι και για να πάνε να μαζέψουν πορτοκαλια, και το σημαντικότερο, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αναστροφης της κατάστασης από κανέναν, το μονο σχέδιο και πλάνο είναι πως θα καταφέρουν να κρατήσουν τη χωρα σε κατάσταση ζόμπι σε κόμμα, να μην πεθάνει ο ασθενής στα χαρτιά δηλαδή. Αυτό δεν αρμόζει σε κράτη λοιπόν και εντέλει αυτό μας ζητούν ουσιαστικά, να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια! Αυτό λοιπόν είναι ανήθικο εντελώς αίτημα και όχι μονο αυτό είναι βλαβερό και την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, ίσως βεβαια να είναι ωφέλιμο για τη Γερμανία, αυτό μπορεί. Για αυτό σου έγραψα το παραπάνω, βεβαια και μας το ζητάει ο Σόιμπλε και η Merkel, τουλάχιστον αυτοί έχουν μπει μπροστά. Δεν ήρθαν να μας παρουσιάσουν κάποιο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας, ήρθαν και μας έδωσαν ένα σχέδιο πως θα σώσουν τα δικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για μας, βεβαια σε αυτό ευθυνόμαστε πρωτίστως εμείς!

      Διαγραφή
    5. Δεν σωζονται τα συμφέροντα της Γερμανίας με τον θάνατο της Ελλάδας. Το αποτυχημένο σχέδιο λιτόηττας που εφαρμόστηκε εδώ, δεν είναι γερμανική πατέντα, αλλά του ΔΝΤ, γι αυτό έχει δύο φορές παραδεχτεί ότι ήταν λάθος.

      Διαγραφή
    6. Σίγουρα και οι δυο έχουν κάνει σφάλματα, αλλα οπαδοί της λιτότητας είναι ξεκάθαρα οι Γερμανοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποστηρίζω το ΔΝΤ, άλλωστε η ύπαρξη του τελευταίου αποδεικνύει την ταύτιση συμφερόντων Αμερικανων και Γερμανών σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλα και τον ρολο που έπαιξαν για να βρεθούμε εδώ που είμαστε. Η λιτότητα είναι ξεκάθαρη επιλογή Σόιμπλε, Merkel, αλλα η λιτότητα σε μας έχει φτάσει σε αλλα επίπεδα πλέον, γιατί το κράτος ήταν αυτό που συντηρούσε τα πάντα με αποτέλεσμα να ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα και να έχουμε οδηγηθεί σε τεραστια κρίση σε όλα τα επίπεδα.Η απώλεια 25% τουλάχιστον του εθνικού προϊόντος νομίζω είναι ανεπανάληπτη!

      Διαγραφή
    7. Εν μέρει σώζονται, και μάλιστα σώζονται μέσω αυτής της κατάστασης, όπου η Γερμανία είναι η μοναδική χωρα που επωφελείται από την κρίση, μαζί με την Ολλανδία ίσως ενώ όλες οι άλλες πάνε κατά διαόλου, οποτε ξεκάθαρα αποκτά ηγεμονική θέση στην Ευρώπη. Ο argos θάνατος είναι αυτός που τους συμφέρει, αυτό που μας συμβαίνει τώρα! Νομίζω οι Γερμανοί έχουν ταυτίσει το ευρωοπαϊκό συμφέρον με το γερμανικό και προσπαθούν να πείσουν και όλους τους άλλους για αυτό. Είναι γενικότερα η Γερμανία σε έναν δρόμο οικονομικής ηγεμονίας αρχικά, που θα οριστικοποιηθεί και ως πολιτική ηγεμονία στην Ευρώπη λίγο αργότερα και με αλλα μέσα και θεσμοθετημένα!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.