16/2/15

Goldman Sachs: Στα 18 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣGoldman Sachs: Στα 18 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων
Στα 18 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχίσει όσο διαρκεί η αβεβαιότητα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι εκροές καταθέσεων θα αγγίξουν τα 3 δις ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των εκροών στα 18 δις από τον Δεκέμβριο του 2014.Στη σχετική της ανάλυση, η επενδυτική τράπεζα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι η εκροή καταθέσεων παραμένει ανησυχητική εξέλιξη. Ενδεχόμενη αποτυχία επίλυσης την τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.
«Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρήσει τη στήριξη του ελληνικού κλάδου, τότε θα πρέπει οι αρχές να επιβάλλουν κάποιου είδους κεφαλαιακών ελέγχων, πλήττοντας περαιτέρω την πορεία των τραπεζικών μετοχών, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρει η Goldman Sachs.
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σχολιάζει και τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 5 δισ. ευρώ, στα 65 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η εξάρτηση των τραπεζών από τον μηχανισμό θα φθάσει στο 16% του ενεργητικού τους.
Το ανώτατο επίπεδο χρήσης του ELA ήταν στα 124 δισ. ευρώ το 2012, όταν και αντιστοιχούσε σε 28% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

1 σχόλιο:

  1. Αναρωτιεμαι τι να σκεπτεται αραγες ο κος.Βερεμης της Αλφα-Μπανκ. Βεβαια στο ΕΛΙΑΜΕΠ δεν ειχαν προεξοφλησει τετοια καταληξη για Ελλαδα...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.