19/5/15

Ντοκουμέντο - Πρακτικά της Βουλής του 1921: Όταν με δάκρυα στα μάτια η Βουλή άκουγε για τη σφαγή των Ελλήνων

Στις 18 Μαΐου 1922, η Ελληνική Βουλή που τότε αποκαλούνταν Εθνοσυνέλευσις, είχε μια διαφορετική συνεδρίαση. Κατόπιν επερώτησης βουλευτών, ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Μπαλτατζής, ο μετέπειτα εκτελεσθείς στου Γουδή, ήρθε ενώπιον του Σώματος για να διεκτραγωδήσει τις διώξεις και τα μαρτύρια των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους σφαγείς τους.
Μια «ωχρά εικόνα της δημιουργηθείσης φρικιαστικής καταστάσεως», όπως είπε στην ομιλία του χαρακτηριστικά.

Γεώργιος Μπαλτατζής
Επικαλούμενος ίδιες πηγές και ξένες μαρτυρίες, ο Γ. Μπαλτατζής παρουσίασε στοιχεία και μακρείς καταλόγους –κατά περιφέρεια, πόλη και χωριό– σφαγών Ποντίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και Αρμενίων. Οι λεπτομέρειες κάνουν το Σώμα να κλαίει.
Στα συγκλονιστικά πρακτικά της Ζ΄ Συνεδρίας της Γ΄ Συντακτικής Εθνοσυνελεύσεως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, για τους διωγμούς των Ποντίων: «Κατά μήνα Ιούλιον 1921, εις τας περιφερείας Τραπεζούντος, Σουρμένων, Ριζούντος, εξετόπισαν όλον τον άρρενα πληθυσμό από 15 έως 60 ετών. Καθ' οδόν τους πλείστους των εκτοπιζομένων κατέσφαξαν, οι δε υπόλοιποι απέθανον εκ των βασάνων και της πείνης [...]. 
»Γνωρίζετε τι έλεγον (οι Τούρκοι) διαπράττοντες πάντα ταύτα; – Ας έλθωσι τώρα οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί, και ο Χριστός σας να σας σώση!».
Διαβάστε τα πρακτικά από τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων στις 18/5/1922. Μια τραγωδία περιγράφεται που ακόμα δεν είχε τελειώσει. Μετά το πέρας εκείνου του καλοκαιριού, οι Έλληνες έμελλε να ζήσουν και την Καταστροφή της Σμύρνης, την εγκατάλειψη της Ιωνίας, μια ακόμα προσφυγιά και το πιο πικρό αντίο στις αλησμόνητες πατρίδες.
Πηγή: Pontos news

1 σχόλιο:

  1. Η στάση του Μπαλτατζή έναντι των Μικρασιατών υπήρξε τουλάχιστον υποκριτική, καθώς αυτοί ήταν ήδη ανεπιθύμητοι από την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και αυτό εκφράστηκε στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο τον Ιούλιο του 1922, όταν με το νόμο 2870/1922 και με τις υπογραφές του βασιλιά Κωσταντίνου, Γούναρη και Ρούφου απαγορεύτηκε στον ελληνικό πληθυσμό της Ιωνίας να αποχωρήσει, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τον ελληνικό στρατό. Αυτό συνέβη τη στιγμή που η ίδια κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τον εξοπλισμό των Μικρασιατών και τη δημιουργία μικρασιατικού στρατού με στόχο την αυτονόμηση της Ιωνίας θέτοντας εκτός του πλαισίου της νομιμότητας και τη δράση της Μικρασιατικής Άμυνας.
    Αυτό υπήρξε και το κορυφαίο εθνικό έγκλημα των 6 και κανονικά αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει βάση του κατηγορητηρίου εναντίον τους και όχι η έωλη κατηγορία περί δολίας εγκατάλειψης των θέσεων του Ελληνικού Στρατού στη Μ. Ασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.