3/5/15

Εβδομάδα παθών Βαρουφάκη

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Υπέστη τα πάνδεινα από πολιτική σκοπιά την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τον απομακρύνει από τη διαπραγματευτική ομάδα εξεύρεσης συμφωνίας με την ΕΕ προκάλεσε ενθουσιασμό στους Γερμανούς, οι οποίοι τώρα ευελπιστούν ότι θα επιβάλουν με άνεση τους όρους τους στην ελληνική κυβέρνηση! Οχι, βέβαια, ότι δεν θα τους επέβαλλαν και επί Βαρουφάκη.
Εντυπωσιακό το μίσος των ξένων επικυρίαρχων δανειστών εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη.

Είχαν λυσσάξει να τον φάνε. Φορέας έντονα αριστερών αντιλήψεων ουδέποτε υπήρξε ο εν ενεργεία ακόμη υπουργός Οικονομικών. Δεν οφείλεται λοιπόν σε τέτοιου είδους πολιτική αντίθεση η αντιπάθεια προς το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη. Εντελώς διαφορετικοί είναι οι λόγοι.

Η αυτοπεποίθηση που επεδείκνυε ο υπουργός οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι αυτός κρατούσε τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες των ΗΠΑ. Η συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ήταν αποκαλυπτική των δυνατοτήτων που του δημιουργούσαν αυτές οι επαφές.

Ο αστικός κοσμοπολιτισμός του Γ. Βαρουφάκη ενίσχυε την αυτοπεποίθησή του, η οποία άλλωστε ουδέποτε κυμάνθηκε σε μέτρια ή κατώτερα επίπεδα. Ο συνδυασμός όμως όλων αυτών των πραγμάτων τον καθιστούσε ελάχιστα χειρίσιμο από τους Γερμανούς. Κατέστη σαφές στους πάντες ότι ο Ελληνας υπουργός καθόλου δεν σεβόταν τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλίμονο όμως για το Δ' Ράιχ, αν ακόμη και οι μπατίρηδες Ελληνες τολμούσαν να βγάζουν γλώσσα στους Γερμανούς! Πάει η ψοφοδεής πειθαρχία! Επιπροσθέτως οι τόσο σημαντικές πολιτικές σχέσεις του Γ. Βαρουφάκη με τους Αμερικανούς τον έκαναν δυνάμει επικίνδυνο για τα συμφέροντα του Βερολίνου.

Φιλογερμανική, ακόμη εντονότερα, τροχιά προσέλαβαν οι εξελίξεις της ελληνικής πολιτικής μετά την απογύμνωση του υπουργού Οικονομικών από διαπραγματευτικές αρμοδιότητες. Αντικειμενικά κρίνοντας το θέμα, αυξήθηκαν οι πιθανότητες η υπό εκκόλαψη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών που θα επιβάλει ο Σόιμπλε να είναι εξόφθαλμα ασύμβατη με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου αυτού, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δελεάζεται με την ιδέα προκήρυξης δημοψηφίσματος έγκρισης της συμφωνίας από τον λαό ώστε να τον καταστήσει συνένοχο των επερχόμενων δεινών που θα υποστεί.

Το δημοψήφισμα, εάν εγκρίνει ο λαός το νέο Μνημόνιο, έχει το ασύγκριτο πλεονέκτημα ότι εξουδετερώνει εκ των προτέρων κάθε αντίσταση του εξουθενωμένου λαού, στον οποίο δικαίως αποδίδεται πλέον η ενοχή της απόφασής του για την εξαθλίωση της μοίρας του. Με δεδομένη την απέχθεια του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, η νέα κυβέρνηση Τσίπρα έχει αυξημένες πιθανότητες να περάσει δημοψήφισμα με αντιλαϊκές διατάξεις.

Δεν θα επιτρέψει όμως το Βερολίνο τη διενέργεια δημοψηφίσματος! Εν πρώτοις, συνιστά πολύ κακό παράδειγμα αν κάθε συμφωνία εξανδραποδισμού μιας χώρας τίθεται υπό την έγκριση του λαού της. Εν συνεχεία, στα δημοψηφίσματα δεν υπάρχει μόνο η έγκριση, αλλά και η απόρριψη των συμφωνιών, η οποία φέρνει τη Γερμανία σε δύσκολη θέση, αφού πρέπει τότε να καταπατήσει ωμά το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος. Η καγκελαρία προτιμά να μη γίνονται ποτέ δημοψηφίσματα!

ΕΘΝΟΣ

8 σχόλια:

  1. The constant fear of the Greek politicians. What the others think and want from us. From Davos when A.Pápandreou left Kapsi at the airport bc the Turks did not like him, to Imia and the list goes on. I didn't see Germany putting a minister friendlier to Greece...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνοντας απολυτα με το αρθρο,θελω να βαλω και άλλη μια παραμετρο που δεν εθιξε ο δημοσιογράφος,ειναι αυτή του 'φαγωματος' από τις σκληρες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που σειουν τον πελεκυ του πολεμου με τους παντες.
    Με το ναρκισσιστικο απωθημενο οντας στην εξουσια αδιαφορουν για τις συνεπειες πανω σε μια ολοκληρη χωρα θεωροντας ότι μενοντας πιστοι σε τσιτατα περασμενου αιωνα θα περασουν στην ιστορια ως επαναστατες.
    Για ολους αυτους ο Βαρουφακης με τις κοσμοπολιτικες αριστερουλικες θεωριες,ηταν προσωπο αντιπαθες και ισως για τους καχύποπτους 'επαναστες' να ηταν ο Δούρειος Ιππος στην Τροια της αγνης Ξηροκουφοντινικης ιδεολογιας αφου ζουσε και διδασκε στο Χιουστον, αρα ηταν αποδεκτος από το σκληροτατο Τεξανο λομπυ που μπροστα του το λομπυ Ν.Υορκης είναι παιδικη χαρα.
    Υ.Γ. Ο Γιανης αφου δεν ηξερε για πολιτικους και μαλιστα στην Ελλαδα,δεν ρωταγε πριν δεχτει την θεση ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Γερμανική μαφία δεν θέλει καμμία ΝΕΑ συμφωνία με την Ελλάδα.

    Θέλει μία συνέχεια της ιστορίας όπως διαμορφώθηκε επί Γερμανοτσολιάδων, αλλά με τις υπογραφές της νέας κυβέρνησης.

    Αν το καταφέρει (πολύ δύσκολο) τότε θα φανεί και τι εννοεί ο Αντωνάκης με την τρίμηνη παρένθεση.

    Το δημοψήφισμα σε μία τέτοια περίπτωση θα αφορά την καταψήφιση αυτής της πορείας, και όχι την έγκριση κάποιος δήθεν "δίκαιης και βιώσιμης λύσης". (Σας θυμίζει κάτι το τελευταίο ;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δημοψήφισμα απλά θα γίνει, αν γίνει, για να βγάλει από την δύσκολη θέση την παρούσα κυβέρνηση...Τίποτα παραπάνω...Και αυτό γιατί η παρούσα κυβέρνηση με το δημοψήφισμα ζητά εν λευκώ, την έγκριση του λαού για οτιδήποτε και αν πράξει...Δηλαδή δεν πήγε να διαπραγματευτεί και να φέρει μία συμφωνία και εκεί να ζητήσει την γνώμη του λαού αλλά απλά ζητάει ΞΑΝΑ ψήφο εμπιστοσύνης...Με λίγα λόγια ψάχνει για μαλ...ες...

      Διαγραφή
    2. Δώστους το τηλέφωνο σου για να μην χάσουν χρόνο στο ψάξιμο.

      Διαγραφή
    3. Είσαι και αστείος...Τίποτα επί της ουσίας θα πεις ή θα λες αστεικάκια όπως και η κυβέρνηση;;;Μάλλον πουθενάς και εσύ..

      Διαγραφή
  4. ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ καί ΠΕΡΙ ΤΥΧΟΝ ΦΥΓΟΜΑΧΙΑΣ
    Καί τί ζήτημα ἤ ἐρώτημα, θά συγκέντρωνε 180 βουλευτές προκειμένου νά τεθῆ σέ δημοψήφισμα ;
    Καί μάλιστα, ζήτημα ἤ ἐρώτημα πού δέν πρέπει νά καλύπτῃ δημοσιονομικά θέματα ;
    Βλ. ἄρθρο 44 παρ. 2 τοῦ Συντάγματος.
    Οὔτε οἰκονομικά , οὔτε πολιτικά, ἐπιλύεται ὁτιδήποτε στήν σημερινή πολυεπίπεδη κρίση - ἐπείγουσα κρίση πνευματική, ἐπείγουσα κρίση πολιτικῶν προσωπικοτήτων, ἐπείγουσα κρίση οἰκονομική, ἐπείγουσα κρίση δημοσιονομική - μέ ἀπαντήσεις τοῦ λαοῦ σέ δημοψήφισμα.
    Ἀκόμη καί τό θέμα «μέσα ἤ ἔξω ἀπό τό εὐρώ», ΔΕΝ μπορεῖ κατά τό Σύνταγμα - καί νομίζω ὅτι δέν πρέπει - νά τεθῆ σέ δημοψήφισμα. Διότι εἶναι κατ' ἐξοχήν, τεχνικό θέμα οἰκονομικῶν συνεπειῶν καί σοβαρότατων δημοσιονομικῶν ἐπιπτώσεων. Πού ἄλλωστε δέν μπορεῖ νά ἀπαντηθῆ εἰ μή μόνον ἀπό ἐξαιρετικά καλά ἐνημερωμένους πολίτες ἤ κυβερνῶντες.
    Πρέπει λοιπόν νά ἀντιμετωπισθοῦν ὁρισμένα πράγματα ἀπό μία πραγματικά ὑπεύθυνη κυβέρνηση τῆς Ἑλλάδος ἤ Ἑλλάδας (ὄχι τῆς «χώρας», οὔτε τοῦ «τόπου», οὔτε τῆς «Εὐρώπης στήν Ἑλλάδα....»).
    Ἡ δέ φυγομαχία, μέ ἐγκατάλειψη τῆς ἐξουσίας, σέ περίπτωση πού ἕνα πολιτικό καί κοινωνικό πρόγραμμα δέν βγαίνει μέ βάση κάποια ἰδεολογία ἤ κάποιο οἰκονομικό ὅραμα, σέ ἕνα ἀντίξοο διεθνές οἰκονομικό καί πολιτικό περιβάλλον, δέν εἶναι θεμιτή ἐπιλογή οὔτε σέ μία δημοκρατία, οὔτε γιά τήν πατρίδα μας σήμερα. ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ανικανότητα τους, η έλλειψη σχεδίου Β, μην πω και σχεδίου Α, τους κάνει να θέλουν να ενοχοποιήσουν τον λαό και να πουν με το δημοψήφισμα ή τις εκλογές ότι, εσείς το θέλατε και θα κάνουμε την θέληση σας. Ο λαός είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό φοβισμένος και σύρετε από την εξουσία της διαπλοκής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.