3/5/15

Η ΔΕΗ και εμείς οι ανίδεοι

Έλαβα το παρακάτω γράμμα:
Καλημέρα Θάνο,
έχω την "τιμή" να κατάγομαι από την "ενεργειακή καρδιά" της Ελλάδας και ντρέπομαι γι αυτό. Σε πληροφορώ ότι αυτά που βλέπετε εσείς είναι το 1/10 της ρεμούλας και της κατασπατάλησης που γίνονταν και εξακολουθεί να γίνεται στη ΔΕΗ. Εάν είχε μπει μια τάξη στη ΔΕΗ πολύ αμφιβάλω εάν θα χρειάζονταν μηνομόνιο κ τρόικα.
Η ΔΕΗ λοιπόν είναι "άβατο". Δεν την ακουμπά κανείς πολιτικός κ ούτε θέλει να τα βάλει με τους συνδικαληστές. Αυτό άλλωστε φαίνεται και απο το ύφος τους αφού θεωρούν ότι η επιχείρηση τους ανήκει. Το άρμεγμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού γίνεται δεκαετίες τώρα... Μισθοί αντίστοιχους με αυτούς πολυεθνικής... Ενδεικτικά Ορυχειάρχης έπαιρνε 13,000/μήνα όπως και οι μηχανικοί. Το δώρο των Χριστουγέννων ήταν το διπλάσιο, δηλαδη αν ο μισθος ήταν 4,000 ευρώ (τόσο ήταν ο μέσος όρος πριν την κρίση) έπαιρνες 8,000 ευρώ. Κ αν ήταν κ η γυναίκα σου στην ΔΕΗ φαντάζεσαι ότι με δώρα και μισθούς ενός μήνα αγόραζες μικρό διαμέρισμα!
Τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας χρησιμοποιούνται για όλες τις αναγκες των υπαλλήλων... διακοπές, βόλτες, ψώνια φυσικά με έξοδα της ΔΕΗ. Ρεύμα δεν πληρώνει κανείς υπάλληλος της ΔΕΗ ούτε κ συνταξιούχοι της. Οι περισσότεροι - αφού βγαίνουν στα 48-50 στη σύνταξη- κάνουν κ δεύτερη παράλληλη δουλειά π.χ. στο όνομα του παιδιού τους που προμηθεύουν πάλι τη ΔΕΗ με υλικά! Πριν μερικά χρόνια που έτρεχε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου μαζί με το εφάπαξ ένας μηχανικός μέσα στη ΔΕΗ θα λάμβανε περίπου 300,000 ευρώ (ναι!)... Απόφοιτος γυμνασίου που είναι υπάλληλος γραφείου θα λάμβανε εφαπαξ 130,000 ευρώ. Το προσωπικό της ΔΕΗ κάνει μπιζνες απο παντού... διακοπές, ταξίδια, προμήθειες, καύσιμα γίνεται ακόμη πάρτι. Παράλληλα η πόλη γέμισε με νεόκοπους συνταξιούχους, αγράμματους, με υφάκι μπλαζέ και κομπολόι ανά χείρας... είναι η πόλη με τα περισσότερα καφενειά στη χώρα και όλα γεμάτα... άραγε γιατί;

Οι τοπικοί δήμοι έχουν και αυτοί το μερτικό τους στο φαγοπότι... Ενω ως ανταποδοτικό όφελος προς όλους τους κατοίκους (υπάρχουν κ αυτοί που δεν δουλεύουν στη ΔΕΗ) κανονικά θα ηταν μειωμένο ρεύμα στο τιμολόγιο αυτό δεν έγινε ποτέ. Οι Δήμοι Κοζάνης και Πτολεμαιδας λαμβάνουν σε ρευστό το ανταποδοτικό όφελος για να κάνουν κ αυτοι με τη σειρά τους τα κομματικά ρουσφέτια... Παράλληλα "τρέχουν" προγραμματα εργασίας στη ΔΕΗ 8μηνα... με μέσο όρο μισθού 1,000 ευρώ... και αυτά οι τοπικοι άρχοντες αποφασιζουν ποιός θα πάει και που... υπάρχουν άτομα που ζουν και συνταξιοδοτούνται απο αυτό. 8μηνο, ταμείο ανεργίας μετά και ξανά το ίδιο...

Ασε δε οι αποζημιώσεις/ απαλλοτριώσεις για τα ορυχεία της ΔΕΗ.... ολόκληρα χωριά έχουν μεταγκατασταθεί με τιμές Λονδίνου! Αν είχες σπιτι, κοτέτσι και χωράφια έπαιρνες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή και εκατομμύριο! Στα χωράφια δε οι αποζημιώσεις ήταν ανα δέντρο!! Ναι! Πηγαιναν τη νύχτα κ φυτευαν δέντρα το ένα πάνω στο άλλο! Απίθανες καταστάσεις! Γεμισε η περιοχή με ακριβά αυτοκινητα (καθε οικογένεια τουλάχιστον τρία), εξοχικά, παραθαλλάσια στη Χαλκιδική... Δυστυχώς η ρεμούλα και η απατεωνιά είναι τόσο βαθια ριζωμένη που αμφιβάλλω αν θα αλλάξει ποτέ αυτή η χώρα.
Ντρέπομαι που ζω εδώ.
φιλικα
..............
σημ. μην χρησιμοποιήσεις το όνομά μου αν το δημοσιεύσεις για ευνόητους λόγους.


9 σχόλια:

  1. Καλά, ας χαλαρώσουμε λίγο. Είπαμε να λέμε μπούρδες αλλά όχι και έτσι. Τα νούμερα είναι φανταστικά. Ορυχιάρχης δεν ξεπερνούσε τις 6.000 ευρώ με Σαββατοκύριακο τον μήνα ενώ από το 2010 και μετά υπάρχει πλαφόν στις 2.500 πάντα καθαρά. Τα 8-μηνα πλέον στην βάρδια στο ορυχείο παίρνουν γύρω στα 850 με το ζόρι. Σύνταξη δεν βγήκε κανείς πριν τα 50. Και στα 50 έβγαιναν με 25-28 χρόνια υπηρεσίας με βαρέα και ανθυγιεινά. Από το 2012 και μετά όσοι έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα βγαίνουν στα 57 και οι λοιποί όσο στο υπόλοιπο δημόσιο.

    Και επειδή πολύς λόγος για την ΔΕΗ προκαλώ όποιον τολμά να περάσει έναν μήνα σε έναν αποθέτη τέφρας το καλοκαίρι. Αν αντέξει τότε θα έχει το δικαίωμα λόγου. Μέχρι τότε δεν το έχει.

    Όσο για το δωρεάν ρεύμα αυτό είναι μόνο στην σφαίρα του ονείρου του σχολιαστή. Υπάρχει μειωμένο για ορισμένο αριθμό κιλοβατώρων τον μήνα. Μετά το ρεύμα χρεώνεται κανονικά. Χώρια που από το 2011 και μετά υπολογίζεται σαν εισόδημα και φορολογείται.

    Κλεψιά έπεσε πολύ. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Όσο για τον συνδικαλισμό είναι το μόνο σωστό σημείο του σχολίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχάς το ποιος έχει δικαίωμα λόγου δεν το καθορίζεις εσύ ούτε και κανένας. Δεν είναι η μοναδική βαριά και επιβαρυντική εργασία αλλά από τις ελάχιστες που απολαμβάνουν τέτοια προνόμια.
      Δεύτερον, το όριο των κιλοβατώρων που έχουν πολύ χαμηλή χρέωση ακόμη και οι συνταξιούχοι είναι πολύ μεγάλο. Όλοι θερμαίνονται με ρεύμα και πληρώνουν τρίχες (πλήρωνε μαλ... Έλληνα). Δεν είναι καθόλου στην φαντασία κανενός

      Διαγραφή
    2. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να παπαρολογεί στην πλάτη αυτού που πεθαίνει από καρκίνο στα 55 είτε σου αρέσει είτε όχι. Για να έχεις το δικαίωμα της κριτικής πρέπει να έχεις ζήσει αυτό που κρίνεις. Αλλιώς δεν το έχεις. Η βλακεία και η ανευθυνότητα κάνουν θραύση σε αυτήν την χώρα.

      Τα όρια των κιλοβατώρων είναι χαμηλά και επιπλέον φορολογούνται σαν εισόδημα. Κανείς στην περιοχή δεν θερμαίνεται χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Το λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας Κοζάνης έχει τηλεθέρμανση. Είπαμε να μην παπαρολογούμε.

      Διαγραφή
  2. Αν δεν μειωθούν οι συντάξεις από ΔΕΚΟ στα 1200 οροφή (και σε αυτούς που ήδη πήραν σύνταξη)
    η Ελλάδα δεν σώζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι βουλευτικές συντάξεις και μισθοί δεν σ' ενοχλούν; Γιατί οι βουλευτές, εκτός του σκανδαλωδώς μικρού χρόνου, που χρειάζονται για να στοιχειοθετήσουν δικαίωμα σκανδαλωδώς μεγάλης συντάξεως, έχουν και το δικαίωμα να εισπράττουν συντάξεις από διάφορα ταμεία.

      Τι μισθούς/συντάξεις εξακολουθούν να παίρνουν οι υπάλληλοι της Βουλής;

      Μάς παραμύθιαζαν ότι η τρόικα ζητά περικοπή συντάξεων, χωρίς να μάς εξηγούν γιατί έχει στο στόχαστρό της μικρομεσαίους και "ξεχνά" τους προαναφερθέντες.

      Ο "κυρίαρχος" ελληνικός λαός τα γνωρίζει, τώρα τουλάχιστον, αυτά, αλλά σκύβει το κεφάλι. Έφυγαν οι Οθωμανοί, ήλθαν οι βουλευτές και ο ραγιαδισμός καλά κρατεί.

      Διαγραφή
  3. Εἴπαμε μὴν γράφεις μαλακίες τζημεράκο. Σὲ βάζουν νὰ λὲς μαλακίες, ἀλλὰ ἔχε λίγο μυαλὸ καὶ μὴν τὰ λές συνέχεια, τοὐλάχιστὸν πρὶν κάνεις τὴν ἔρευνά σου.
    Πράγματι, ἕως τὶς πρῶτες μειώσεις τῶν μισθῶν στὶς ΔΕΚΟ (ἀπρίλιος τοῦ 2010 βάσει δύο σχετικῶν νόμων ποὺ ἀφοροῦσαν καὶ στὸ κλειστὸ δημόσιο), οἱ μισθοὶ ἦταν σὲ σύγκριση με ἀντίστιχους ἢ καὶ ἀνταγωνιστικώτερους τοῦ ἰδιωτικοῦ τομέα καὶ τοῦ κλειστοῦ δημοσίου (ἐξαίρεση ὁ ΟΤΕ) πολὺ καλοί. Μὲ τὸν νόμο τοῦ 2011 (κατηγοριά 3 τοῦ νόμου τοῦ ἑνιαίου μισθολογίου ποὺ ἀφορᾶ στὶς ἑταιρεῖες τὶς εἰσηγμένες στὸ χαα καὶ τὶς θυγατρικὲς τους) μπῆκε ἡ γνωστὴ μέση μείωση τοῦ 35% ὡς πρὸς τὸν μισθὸ τῆς 31.12.2009. Ἀλλὰ καὶ πάλι ὑπῆρχαν πολλὰ ρετιρέ. Μὲ ἑνα νόμο νομίζω τοῦ 2012 ἢ τοῦ 2013 μπῆκε πλανφόν, ποὺ σημαίνει ὅτι κανεὶς (ἴσως μόνο τὰ μέλη ΔΣ μὲ κάθε ἐπιφύλαξη) δὲν ξεπερνοῦν τὰ 2700 τὸ πολύ καθαρά (ἔχει νὰ κάνει μὲ τὸν μισθὸ τῶν γγ τῶν ὑπουργείων). Ἀφορᾶ κυρίως σὲ παλιοὺς ὑπαλλήλους, ἄτομα μὲ οἰκογενειακὰ βάρη ἢ καὶ ὑψηλόβαθμους.
    Ὅσον ἀφορὰ στὸ μειωμένο ῥεῦμα:
    1. Ὑπολογίζεται ἐδῶ καὶ τρία χρόνια (ἀπὸ τὴν δήλωση τοῦ 2012 γιὰ τὰ εἰσοδήματα τοῦ 2011) ὡς εἰσόδημα ἡ προκύπτουσα διαφορὰ μεταξὺ αὐτοῦ ποὺ θὰ πλήρωνε ὁ ἐργαζόμενος ἂν δὲν ἦταν ἐργαζόμενος τῆς ΔΕΗ καὶ τοῦ ποσοῦ ποὺ πληρώνει.
    2. 2. Ὑπάρχει παλφὸν ἐτήσιο στὶς 12.000 kwh. Ἂν ὑπολογίσει κανεὶς ὁτὶ γλυτώνει τὰ κόστη χρήσης συστήματος (Υ.Τ.) καὶ δικτύου (Χ.Τ. καὶ Μ.Τ) καὶ τὴν πληρωμὴ στὸ 25% κατὰ αμέσο ὅρο τῆς μετρουμένης ἐνέργειας (ὅσο μεγαλύτερη ἡ κατανάλωση, τόσο μικρότερη καὶ ἡ ἔκπτωση) καὶ τὸ ὅτι ἠ διαφορὰ μπαίνει στὸ εἰσόδημα καὶ φορολογεῖται μὲ κατὰ μ.ο. 30% (;;;) ζήτημα νὰ γλυτώνει τὸ μέγιστο ἕνα τριακοσάρι καθαρά. Τόσα γλυτώνει καὶ ὁ ὑπάλληλος τῆς cosmote ἢ τῆς Vodafone.
    Οἱ δὲ συμβασιοῦχοι 8μηνοι ποὺ τὰ τελευταῖα χρόνια ἔρχονται παίρνουν, ἐξαρτωμενου τοῦ κλιμακίου τους (πτυχία, θέση κτλ), ἀπὸ 750 – 850 καθαρά.
    Ὄσο γιὰ τὰ κουπόνια, ἔκαναν ἐπίτηδες ντόρο καὶ πανικὸ γιὰ τὰ κανάλια, ὥστε μετὰ νὰ τὸ πάρουν πίσω, ὅπως καὶ ἔγινε πλὴν σταθμῶν καὶ ὀρυχείων.
    Καὶ κλείνοντας μὲ τὸν ἐπίλογο τοῦ ἀνωτέρω σχολιαστοῦ:
    Κλεψιά έπεσε πολύ. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Όσο για τον συνδικαλισμό είναι το μόνο σωστό σημείο του σχολίου.
    ἐσὺ θανούλη, ποὺ παριστάνεις τὸν διαφημιστή, παραστατικὰ ἔκοβες; ἔδιδες καλὰ λεφτὰ στοὺς ὑπαλλήλους σου ἢ ἐπιδόματα μισθῶν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να απαντάτε με τόσο μένος και βρισίδια σημαίνει ότι βγαίνουν πολλά άπλυτα στη φόρα εκεί στην Πτολεμαϊδα.
    Εγώ ξέρω για υπαλλήλους της δεη που τον χειμώνα έξω από τα σπίτια τους έλιωναν τους πάγους...με αερόθερμα!!! γιατί πολύ απλά για αυτούς το ρεύμα ήταν τζάμπα(αφού τους το πληρώναμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι με τους φόρους μας)

    Δεν έβγαιναν πριν τα 50 στη σύνταξη οι δεητζήδες με ούτε 25 χρόνια "εργασία";
    Μην παίρνετε όρκο, υπάρχουν στοιχεία και ντοκουμέντα συντριπτικά.
    Όλα στην ώρα τους όμως.

    Υ.Γ. Προφανώς μόνο οι εργαζόμενοι της δεη στην Πτολεμαϊδα και γενικά στην επαρχία Εορδαίας ήταν εκτεθειμένοι στην τέφρα.
    Η τέφρα μάλιστα αυτή είχε και έχει την καταπληκτική ιδιότητα να προσβάλει μόνο εργαζόμενους της δεη. Σε κανέναν άλλο εργαζόμενο(αγρότη, γεωργό, έμπορο, ιδιωτικό υπάλληλο) δεν έκανε κανένα κακό παρα μόνο στους δεητζήδες για να δικαιολογούν τους μισθούς τους(που δεν άξιζαν να παίρνουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ανάρμοστο (αν όχι βλακώδες) να εκφέρουν άποψη για την ΔΕΗ και τους εργαζομένους της στο λεκανοπέδιο άτομα και ομάδες που εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν έχουν δεί ούτε από φωτογραφία, πόσο μάλλον να γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

      Φίλε μου δεν με νοιάζει αν υπάρχουν άπλυτα και ποιοι τα έχουν. Ας βγουν όλα στην φόρα. Δεν είναι ανεκτή όμως η προσπάθεια ορισμένων να στέψουν την μία κοινωνική ομάδα ενάντια της άλλης για να περνούν τις πολιτικές τους με ψέματα και λοιδορίες. Και το λέω εγώ που ούτε υπάλληλος της ΔΕΗ είμαι ούτε και παίρνω ανάλογο μισθό.

      Όσο για την τέφρα φυσικά και υποφέρει όλο το λεκανοπέδιο της Κοζάνης Πτολεμαΐδας. Χρήμα από την ΔΕΗ όμως δεν έφαγαν μόνο οι "δεητζίδες" όπως απαξιωτικά τους αποκαλείτε αλλά όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. ΑΛΛΑ δεν έχουν οι υπόλοιποι την ίδια επίπτωση στην υγεία τους όσο οι "δεητζίδες" και αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ. Δεν είναι το ίδιο να ζείς 20 χιλιόμετρα μακριά και να δουλεύεις όλη μέρα κυριολεκτικά μέσα στην τέφρα. Μην τρελαθούμε κιόλας.

      Πριν τα 50 δεν βγήκε ΠΟΤΕ κανείς στην σύνταξη πλην όσων είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν έχετε άλλα στοιχεία παρακαλώ να τα δημοσιοποιήσετε με ονοματεπώνυμο. Θα αποτελέσει την είδηση της δεκαετίας.

      Για τα αερόθερμα και το τζάπα ρεύμα δεν θα το σχολιάσω. Απλά δείχνει ότι έχετε άγνοια επί του θέματος και καλό θα είναι να ενημερωθείτε κατάλληλα.

      Όπως οι υπάλληλοι πολλών μεγάλων εταιριών απολαμβάνουν κάποια προνόμια το ίδιο γίνεται και με την ΔΕΗ και δικαίως. Υπάλληλοι της μεγαλύτερης βιομηχανίας αναψυκτικών μπορούν να απολαμβάνουν τα προϊόντα χωρίς να πληρώνουν ή με μειωμένες τιμές. Υπάλληλοι γαλακτοβιομηχανίας μπορούν να κάνουν το ίδιο. Υπάλληλοι εταιριών τηλεπικοινωνιών απολαμβάνουν άλλα προνόμια. Υπάλληλοι ταξιδιωτικών γραφείων μπορούν να πάνε δωρεάν ή με μειωμένες τιμές διακοπές. Γιατί δεν κάνετε λόγο και γι' αυτούς? Ποια πολιτική κρύβεται πίσω από την σπίλωση της εταιρίας αλλά και του προσωπικού της ΔΕΗ? Να προσέχετε τι γράφετε και ποια πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετείτε άθελα ή ηθελημένα.



      Διαγραφή
    2. Υ.Γ

      Κάθε οικογένεια των "θιγμένων" μη "δεητζίδων" από την τέφρα γλιτώνει τουλάχιστον 2000 ευρώ τον χρόνο από έξοδα θέρμανσης. Βλέπετε η ΔΕΗ προσφέρει θέρμανση σε όλη την πόλη της Κοζάνης-Πτολεμαΐδας- και πολλών χωριών σε τιμές που είναι σχεδόν οι μισές απ' ότι αν χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε άλλο καύσιμο. Αυτά βέβαια δεν τα λέει κανείς γιατί δεν εξυπηρετούν την πολιτική που θέλουν ορισμένοι να προωθήσουν...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.