24/5/15

Η αρχιερέας της λιτότητας

Άρης Οικονόμου
ΕΙΚΟΝΑ-Μέρκελ-Γερμανία-Λιτότητα-πόλεμος
Η άνοδος της γερμανικής Ευρώπης φάνηκε καθαρά από την κρίση στην Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε ποιοί είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρωζώνη – τεκμηριώνοντας πως όλοι φοβούνται την καγκελάριο και τον υπουργό της .
«Άνθρωποι μηχανές, με τη λογική της μηχανής και με την καρδιά της μηχανής» (Charlie Chaplin στο «Ο μεγάλος δικτάτορας», για τους ναζί της Ευρώπης).
.

Άποψη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναζητώντας συμμάχους μετά την εκλογή του, προειδοποιήθηκε από όλους, από τον ευρωπαϊκό νότο, από τη Γαλλία και από την Κομισιόν ότι, δεν θα βρει καμία στήριξη από κανέναν, στη σύγκρουση του με τη Γερμανία – με την καγκελάριο, την αρχιερέα της λιτότητας, καθώς επίσης με τον αλαζονικό, ψυχρό και αδιάλλακτο υπουργό οικονομικών της.
Κατά τους ίδιους τους Γερμανούς δε, στην Ευρώπη επικρατεί φόβος, μήπως τυχόν εξοργισθεί η πανίσχυρη καγκελάριος (πηγή) – ενώ ακόμη και ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος επιχείρησε να μεσολαβήσει υπέρ της Ελλάδας, «αποσύρθηκε» ξαφνικά από την προσπάθεια του, όταν πληροφορήθηκε με έμμεσο αλλά με εξαιρετικά αυστηρό τρόπο ότι, η «ηγεμόνας της Ευρώπης» δεν αντιμετωπίζει θετικά τις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Ο στόχος της καγκελαρίου είναι άλλωστε σαφής, έχοντας περιγραφεί καθαρά από τα ΜΜΕ της χώρας, ιδίως από τα συντηρητικά (πηγή) – σύμφωνα με τα οποία δεν είναι άλλος, από το να υποχρεώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να πέσει στα γόνατα, εξευτελίζοντας την κυβέρνηση και την πατρίδα του (άρθρο).
Έχοντας τώρα εξασφαλίσει την προπαγάνδα των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, με κάποιον τρόπο που δεν μπορούμε να υποθέσουμε, επί πλέον στην τυφλή υποταγή των ηγετών της Ευρωζώνης, μάλλον δεν θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να το επιτύχει – αν και κανείς δεν πρέπει να υποτιμάει κανέναν, όσο ανίσχυρος και αν φαίνεται.
Βέβαια υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές, οι οποίες επισείουν τον κίνδυνο από τα σκοτεινά σύννεφα του φασισμού που αναδύονται στην Ευρώπη – τα οποία γίνονται όλο και πιο βαριά, με τη μονόπλευρη επιβολή της πολιτικής λιτότητας, με στόχο την οικοδόμηση ενός τέταρτου Ράιχ (άρθρο).
Στα πλαίσια αυτά, εύλογα θεωρείται πως, στην περίπτωση που δεν θα καταφέρουν να αντισταθούν στη «γερμανική μηχανή» τα αριστερά κινήματα της Ευρώπης, θα αντικατασταθούν από τα ακροδεξιά - όπως ήδη φαίνεται στη Γαλλία, ενώ ίσως συμβεί και στην Ελλάδα, η οποία βιώνει συνθήκες ανάλογες με τη δημοκρατία της Βαϊμάρη που έφερε στην εξουσία έναν από τους προκατόχους της κυρίας Merkel: τον Hitler.
Σύμφωνα τώρα με τη βρετανική Guardian, η καγκελάριος είναι ο πλέον τερατώδης δυτικός ηγέτης της σημερινής γενιάς - ενώ θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένοχη της πολιτικής λιτότητας, η οποία κατέστρεψε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων (πηγή).
Περαιτέρω, από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η ηγέτης των «ανθρώπων μηχανών», οι οποίοι έχουν το ιδίωμα να υποτάσσονται χωρίς την παραμικρή αντίδραση, σε κάθε δικτάτορα που εμφανίζεται στη χώρα τους – με αποτέλεσμα να γίνονται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης, οπότε να αυτοκαταστρέφονται, όταν κάποια στιγμή δεν τους ανέχονται οι άλλοι λαοί.
Στα πλαίσια αυτά, αρκετοί καλούν την Ελλάδα να μην υποταχθεί στη Γερμανία, η οποία τείνει να καταστρέψει για τρίτη φορά την Ευρώπη – με την καγκελάριο να αποφασίζει μόνη της για όλα τα κράτη, να ηγείται, να απαιτεί, να εκβιάζει, να σπέρνει το φόβο, να προκαλεί πανικό σε όλους τους πολιτικούς, καθώς επίσης να διαλύει τις ελπίδες δεκάδων λαών.
Απορεί βέβαια κανείς πως οικοδομήθηκε αυτή η καταθλιπτική, μεσαιωνικά κατασταλτική, τευτονική Ευρώπη, στην οποία έχουν υποταχθεί όλα τα κράτη, καθώς επίσης η Κομισιόν, στη Γερμανία – χωρίς κανένας να αντιδράει, παρά το ότι φαίνεται καθαρά που οδηγείται ξανά η ήπειρος μας. Είναι δε εντελώς παράλογο να ζητείται από μία μικρή, υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, με μία αδύναμη, ερασιτεχνική κυβέρνηση, να ηγηθεί της αντίστασης – πόσο μάλλον όταν όλα τα υπόλοιπα κράτη, αρνούνται να προσφέρουν ακόμη και την έμμεση συμμαχία τους.
Εν τούτοις, αυτό ακριβώς συμβαίνει, αφού όλοι υποψιάζονται τις προθέσεις της Γερμανίας, ενώ φοβούνται να αντιπαρατεθούν μαζί της – κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, γνωρίζοντας πως οι δυνατότητες μας να τα καταφέρουμε, χωρίς συμμάχους, είναι εντελώς ανύπαρκτες.
Την ίδια στιγμή βέβαια, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή (γράφημα που ακολουθεί) οδηγεί όλες τις άλλες χώρες στην απόγνωση – ενώ ελάχιστοι φαίνεται να κατανοούν πως η Ευρωζώνη έχει μία και μοναδική λύση για να αποφύγει τη διάλυση της ή, ακόμη χειρότερα, την πλήρη υποταγή στην πρωσική κυβέρνηση:
την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ (ανάλυση), εάν δεν συμφωνήσει να μηδενίσει τα τεράστια πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, τα οποία επιτυγχάνει με το μισθολογικό damping εις βάρος των εταίρων της (ανάλυση).   
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρωζώνη, βιομηχανική παραγωγή, Γερμανία
.
Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ευρώπη θα καταστραφεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο – ενώ, όσο επικριτικοί και να είμαστε απέναντι στην ανεπαρκή ελληνική κυβέρνηση, η οποία πραγματικά κάνει τεράστια λάθη (άρθρο), ενώ είναι απολύτως απογοητευτική, θα ήταν υπερβολή να περιμένουμε πως θα μπορούσε μα συγκρουστεί μόνη της, πόσο μάλλον με  επιτυχία, έχοντας απέναντί της τη Γερμανία.

Άρης Οικονόμου, Senior Analyst (finance & markets)

© Copyright 2015 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.